Σαπέν: Νέο συμβόλαιο Ελλάδας – Ευρώπης
Την ανάγκη να θεσπιστεί ένα «νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης» επισήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Παρίσι. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μαζί με τον γάλλο ομόλογό του κάθισαν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και έβαλαν απέναντί τους το πρόβλημα, με στόχο να δοθεί λύση που να είναι επωφελής για όλη την Ευρώπη. Έτσι θα διαβουλευτεί η Ελλάδα με ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.
- Εισφορά αλληλεγγύης: Νέα κλίμακα για να μη χαθεί η αύξηση στις συντάξεις
- Γονέας ξυλοκόπησε μαθητή έξω από σχολείο – Θεώρησε ότι τον καθυστέρησε
- Νέα προθεσμία έλαβε η 33χρονη που παραμένει στον «Ευαγγελισμό» μετά την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
- Έκλεψαν την φουστανέλα μαραθωνοδρόμου και δε θα μπορεί να τρέξει την Κυριακή - Δίνει αμοιβή για να βρεθεί
Την ανάγκη να θεσπιστεί ένα «νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης» επισήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη το απόγευμα της Κυριακής στο Παρίσι.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μαζί με τον γάλλο ομόλογό του κάθισαν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και έβαλαν απέναντί τους το πρόβλημα, με στόχο να δοθεί λύση που να είναι επωφελής για όλη την Ευρώπη. Το ίδιο θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση κατά τις διαβουλεύσεις με ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με το γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν διεξήχθη σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα, το απόγευμα της Κυριακής το Παρίσι. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι «ένα νέο συμβόλαιο», θέση την οποία υποστήριξε ο γάλλος ομόλογός του.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, ο Γ.Βαρουφάκης παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων -όπως είπε δεν χρησιμοποιεί τη λέξη διαπραγμάτευση, γιατί θέλει να υπογραμμίσει το γεγονός ότι οι εταίροι κάθονται από την ίδια πλευρά του τραπεζιού βάζοντας απέναντί τους το πρόβλημα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, η ελληνική κυβέρνηση
σκοπεύει έως το τέλος Φεβρουαρίου να παρουσιάσει τις αναλυτικές
προτάσεις της και στη συνέχεια για περίπου έξι εβδομάδες σκοπεύει να
έλθει σε διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους
(Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) προκειμένου να καταλήξει σε μια λογική συμφωνία
μαζί τους.
Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει την επόμενη δόση, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΚΤ για τους όρους ρευστότητας των τραπεζών.
Ο Γ.Βαρουφάκης παραλλήλισε, δε, την Ελλάδα με τοξικομανή που για πέντε χρόνια περίμενε συνεχώς τη δόση του. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος σε αυτήν την εξάρτηση, που συνεχώς αυξάνει το χρέος.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, επισήμανε ότι η αποπληρωμή του πρέπει να συνδεθεί με την ικανότητα της χώρας να επανακτήσει την οικονομική της ανάπτυξη. «Δεν θα ήταν υπέροχο αν επανεκκινούσαμε την οικονομία μας και μέσω αυτού διασφαλίζαμε ότι θα επιστρέφαμε τα χρήματα που χρωστάμε;» ρώτησε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Γ.Βαρουφάκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει ένα σχέδιο για το χρέος που θα είναι αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο. Επισήμανε, δε, εκ νέου ότι η Ελλάδα πήρε υπερβολικά πολλά χρήματα και τα
περισσότερα κατέληξαν στην «μαύρη τρύπα» του μη βιώσιμου χρέους.
Επανέλαβε ότι οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ) έχουν στόχο να βάλουν τέλος στην ανατροφοδοτούμενη κρίση, που στοιχίζει στους ευρωπαίους φορολογούμενους πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, και τόνισε ότι μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ευημερία του μέσου ευρωπαίου πολίτη.
«Η νομισματική ένωση είναι αμετάκλητη» υπενθύμισε και τόνισε ότι η αρχή αυτή λειτουργεί ως φάρος για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» για να μην είναι για πάντα ελλειμματική χώρα και για να πάψει να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.
Σε ό,τι αφορά την τρόικα, επανέλαβε ότι πρόκειται για τεχνοκράτες με
αρμοδιότητα την εποπτεία του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά δεν έχουν
τη δικαιοδοσία για να συζητήσουν τις παραμέτρους του προγράμματος.
Γι’αυτό η Ελλάδα συνομιλεί με τους θεσμούς (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ).
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Φρανκφούρτη για συνομιλίες με την ΕΚΤ, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ σημείωσε ότι θέλει να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, είπε ότι για την Ελλάδα λειτουργεί ως πνευματικός φάρος και πως είναι πολύ προσφιλής και σημαντική χώρα.
Σε ερώτηση για τη σύγκρουση Βορρά – Νότου, ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε πως υπάρχει τέτοιο θέμα, σημειώνοντας πως αν κάποιος μιλά για κάτι τέτοιο είναι υπονομευτής του ευρωπαϊκού πνεύματος. Πρόσθεσε, δε, ότι η συζήτηση αυτή είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει κανείς στο τρίτο κόμμα στην Ελλάδα, που είναι ένα κόμμα ναζιστών.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική, σχεδόν δίωρη συνάντηση εργασίας που είχε με τον κ. Βαρουφάκη και επανειλημμένα διαβεβαίωσε για τη θέληση της Γαλλίας να «συνοδεύσει» τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της.
Ο κ. Σαπέν μίλησε για ένα «νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης» που θα έχει στο επίκεντρο την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως η βελτίωση των μηχανισμών πάταξης της φοροδιαφυγής. Για την επίτευξή του, η Ελλάδα θα πρέπει να συζητήσει με τους εταίρους της, σημείωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.
«Η κατάσταση είναι κατεπείγουσα, αλλά το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο χρόνο να πάρει μιαν ανάσα, καθώς έχει μια κυβέρνηση λίγων ημερών» παρατήρησε ο Μ.Σαπέν, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των επαφών για το νέο συμβόλαιο.
Σε ό,τι αφορά το χρέος σημείωσε ότι η Γαλλία είναι ανοιχτή στη συζήτηση για το πώς θα ελαφρυνθεί αυτό το βάρος, αλλά δεν δέχεται διαγραφή του, ενώ χαρακτήρισε λογικό να προβληματίζεται η ελληνική κυβέρνηση από το ύψος του χρέους και να επιζητεί ελάφρυνση.
Για την τρόικα, ο κ. Σαπέν δήλωσε: «Μπορούμε να διαλέξουμε έναν άλλο όρο, κάτι από τη μουσική για παράδειγμα, όπως το τρίο ή το κουαρτέτο, γιατί ακούγεται καλύτερο. Στο μυαλό των Ελλήνων η τρόικα είναι κάτι αρνητικό και οι λέξεις έχουν νόημα, γι’αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, δε, ότι η συνεργασία Παρισιού και Βερολίνου είναι αποτελεσματική για την Ευρώπη και θα είναι και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Σαπέν, με τον έλληνα ομόλογό του συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης και οι κοινές τους πεποιθήσεις βασίζονται στα εξής βασικά στοιχεία: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη -ιδιαίτερα για την Ελλάδα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ- να έλθει μέσα από τις επενδύσεις και τέλος ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Ειδικότερα, για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, ο Μισέλ Σαπέν ανακοίνωσε ότι πρότεινε την ενίσχυση της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και ότι θέτει στη διάθεσή της τις υπηρεσίες των εμπειρογνωμόνων που διαθέτει.
Οι δύο υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι εμπειρογνώμονες, ώστε να κατατεθεί μια σωστή πρόταση -ένα πρόγραμμα με ευρωπαϊκό πρόσημο κι όχι ένα μη εφαρμόσιμο πρόγραμμα όπως αυτό που ίσχυε έως σήμερα, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Ικανοποίηση στην κυβέρνηση
Μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε, με δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σαπέν, στο Παρίσι.
«Η ταύτιση των δύο υπουργών Οικονομικών σε μία σειρά από κομβικά ζητήματα αποδεικνύει ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν πλέον γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης και προσέθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε, με συνέντευξή του στο CNN, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός «μπορεί να είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει την εντολή που του έδωσε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα».
Ηλένα Κρητικού
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις