Η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μπίζνες στο φεγγάρι
Η αμερικανική Υπηρεσία Αεροπλοΐας (FAA) ετοιμάζεται το πλαίσιο αδειοδότησης για εταιρείες που ενδιαφέρονται για εμπορική αξιοποίηση της Σελήνης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να προβάλλουν αξιώσεις για τον ορυκτό πλούτο των περιοχών στις οποίες θα προσσεληνώνονται.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
- Ισόβια κάθειρξη και πρόστιμο 690.000 ευρώ σε γιατρό για φορτία με κοκαΐνη
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
Η αμερικανική Υπηρεσία Αεροπλοΐας (FAA) ετοιμάζεται το πλαίσιο αδειοδότησης για εταιρείες που ενδιαφέρονται για εμπορική αξιοποίηση της Σελήνης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να προβάλλουν αξιώσεις για τον ορυκτό πλούτο των περιοχών στις οποίες θα προσσεληνώνονται, αποκαλύπτει έγγραφο που έστειλε η FAA στην εταιρεία Bigelow, η οποία αναπτύσσει διαστημικούς φουσκωτούς θαλαμίσκους.
Θαλαμίσκοι της Bigelow προγραμματίζεται να εκτοξευτούν φέτος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ αργότερα η εταιρεία σκοπεύει να δημιουργήσει τροχιακά εργαστήρια και ξενοδοχεία, πριν τελικά εγκαταστήσει μια βάση στη Σελήνη γύρω στο 2025.
Σύμφωνα με το Reuters, η επιστολή της FAA δείχνει να υπονοεί ότι η Bigelow θα είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης στην περιοχή γύρω από τη σεληνιακή βάση της.
Η άδεια εκμετάλλευσης θα εκδίδεται με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται σήμερα για την αδειοδότηση αποστολών στο Διάστημα.
Οι ΗΠΑ έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη Εξώτερου Διαστήματος του ΟΗΕ, η οποία υπεγράφη το 1967 και απαγορεύει μεταξύ άλλων τη χρήση πυρηνικών όπλων στο Διάστημα και τις εδαφικές διεκδικήσεις χωρών σε ουράνια σώματα. Προβλέπει ακόμα ότι η διαστημική εξερεύνηση πρέπει να προσφέρει οφέλη για το σύνολο της ανθρωπότητας.
Παρόλο που απαγορεύει την προσάρτηση της Σελήνης από οποιαδήποτε χώρα, η Συνθήκη δεν απαγορεύει σε εταιρείες να εκτοξεύουν αποστολές στο φεγγάρι.
Όπως διευκρίνισε η Bigelow στο Reuters, οι νέοι κανόνες της FAA δεν σημαίνει ότι «υπάρχει κυριότητα της Σελήνης». Σημαίνει απλώς ότι «δεν μπορεί κανείς να λάβει άδεια να προσσεληνωθεί στο κεφάλι σου ή να προσσεληνωθεί στην περιοχή όπου εξελίσσονται δραστηριότητες εξερεύνησης».
Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές αν οι νέοι κανόνες βρίσκονται σε συμφωνία με μια άλλη συμφωνία του ΟΗΕ, τη Συνθήκη της Σελήνης, η οποία θέτει περιορισμούς στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος του φεγγαριού από μια μεμονωμένη χώρα.
Η συνθήκη έχει υπογραφεί από μόλις εννέα χώρες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις