1974-2015: Οι Πρόεδροι, οι ψήφοι και οι συσχετισμοί των κομμάτων
Από το 1974, οπότε καταργήθηκε με δημοψήφισμα η Βασιλευομένη Δημοκρατία, η Βουλή έχει εκλέξει επτά Προέδρους, αρχικά με μυστική και στη συνέχεια με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Ο ανώτατος άρχοντας περνούσε το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού, άλλοτε με οριακό αριθμό ψήφων, άλλοτε με συντριπτικό, ανάλογα με τις έδρες των κομμάτων και τους συσχετισμούς της εποχής. Συνήθως η διαδικασία κυλούσε ομαλά, με εξαίρεση την επεισοδιακή ψηφοφορία του 1985, όταν αφαιρέθηκε για λίγο η κάλπη.
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Από το 1974, οπότε καταργήθηκε με δημοψήφισμα η Βασιλευομένη Δημοκρατία, η Βουλή έχει εκλέξει επτά Προέδρους Δημοκρατίας, αρχικά με μυστική και στη συνέχεια με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Πάντα με ελάχιστο αριθμό τους 180 ψήφους, στην τρίτη ψηφοφορία, ώστε να μην διαλυθεί η Βουλή.
Ο ανώτατος άρχοντας περνούσε το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού, άλλοτε με οριακό αριθμό ψήφων, άλλοτε με συντριπτικό, ανάλογα και με τις έδρες των κομμάτων και τους πολιτικούς συσχετισμούς της εποχής.
Συνήθως η διαδικασία κυλούσε ομαλά, με εξαίρεση την επεισοδιακή ψηφοφορία του 1985, όταν αφαιρέθηκε για λίγο η κάλπη.
Με το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 1974, οι πολίτες σε ποσοστό 69,18% επέλεξαν την Αβασίλευτη Δημοκρατία. Προσωρινός Πρόεδρος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας εξελέγη στις 18 Δεκεμβρίου 1974 ο Μιχαήλ Στασινόπουλος (ΝΔ) με 206 ψήφους υπέρ, έναντι 74 κατά.
Η ΝΔ στις εκλογές του 1977 είχε λάβει 41,8% και 171 έδρες, το ΠΑΣΟΚ είχε γίνει Αξιωματική Αντιπολίτευση με 25,3% και 93 έδρες, η ΕΔΗΚ του Γεωργίου Μαύρου 11,9% και 16 έδρες, το ΚΚΕ του Χαρίλαου Φλωράκη 9,3% και 11 έδρες και η Εθνική Παράταξη του Στέφανου Στεφανόπουλου 6,82% και 5 έδρες.
Υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης, ο οποίος έλαβε στην πρώτη ψηφοφορία 178 ψήφους, στην δεύτερη 181 και στην τρίτη 180 ψήφους, οπότε εξελέγη. Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είχε 172 έδρες από τις εκλογές του 1981, η ΝΔ 115 έδρες και το ΚΚΕ 13 έδρες.
Η εκλογή Σαρτζετάκη συνδέθηκε με δύο ζητήματα: την ψήφο του βουλευτή Ι.Αλευρά και τα διαφορετικού χρώματος ψηφοδέλτια. Ο Ι.Αλευράς ασκούσε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας. Είχε προηγηθεί η παραίτηση Καραμανλή, λίγο προτού λήξει η θητεία του και μόλις ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι δεν θα στήριζε την επανεκλογή του, όπως όλοι εκτιμούσαν.
Η ΝΔ είχε υποστηρίξει ότι τα διαφορετικού χρώματος ψηφοδέλτια παραβίαζαν τη μυστικότητα της διαδικασίας, ενώ για την ψήφο Αλευρά υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες από συνταγματολόγους, για το αν θα έπρεπε να ψηφίσει ως βουλευτής ή όχι, καθότι ασκούσε καθήκοντα Προέδρου.
Στην τέταρτη πλέον ψηφοφορία, ο Κ.Καραμανλής έλαβε 149 ψήφους, έναντι 123 του Ι.Αλευρά (ΠΑΣΟΚ) και 21 του ακαδημαϊκού Κ.Δεσποτόπουλου (ΣΥΝ). Στην πέμπτη ψηφοφορία ο κ. Καραμανλής έλαβε 153 ψήφους, ο Ι.Αλευράς 125 και ο Κ.Δεσποτόπουλος 21.
Ο Κ.Στεφανόπουλος έλαβε στην πρώτη ψηφοφορία 181 ψήφους, έναντι 109 του υποψηφίου της ΝΔ Αθ.Τσαλδάρη. Στην δεύτερη ψηφοφορία ο κ. Στεφανόπουλος έλαβε 181 ψήφους και ο κ. Τσαλδάρης 108 και στην τρίτη εξελέγη τελικά Πρόεδρος με 181 ψήφους, έναντι 109 του κ. Τσαλδάρη.
Ο κ. Δήμας έλαβε στην πρώτη ψηφοφορία 160 ψήφους, έναντι 135 παρών, στην δεύτερη ψηφοφορία 168 έναντι 131 παρών και στην τρίτη ψηφοφορία 168 ψήφους, έναντι 132 παρών. Η Βουλή δεν εξέλεξε Πρόεδρο, διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου 2015.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος έλαβε 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΑΝΕΛ), έναντι 30 του Νίκου Αλιβιζάτου (Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ). Παρών ψήφισαν 32 βουλευτές από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.
Διαβάστε στο Αφιέρωμα του in.gr ποιοι υπήρξαν Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας:
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις