Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κατσαρίδες μετατρέπονται σε τηλεκατευθυνόμενα cyborg

Κατσαρίδες μετατρέπονται σε τηλεκατευθυνόμενα cyborg

Είναι μια από τις πλέον απωθητικές δημιουργίες που έχουν ξεπηδήσει από το εργαστήριο. Μια μέρα, όμως, θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή. Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Texas A&M δημιούργησαν ένα μικρό ηλεκτρονικό σακίδιο που τοποθετείται στην πλάτη ζωντανών κατσαρίδων, συνδέεται με το νευρικό τους σύστημα και κατευθύνει την κίνησή τους.

Είναι μια από τις πλέον απωθητικές δημιουργίες που έχουν ξεπηδήσει από το εργαστήριο. Μια μέρα, όμως, θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή.

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Texas A&M δημιούργησαν ένα μικρό ηλεκτρονικό σακίδιο που τοποθετείται στην πλάτη ζωντανών κατσαρίδων, συνδέεται με το νευρικό τους σύστημα και κατευθύνει την κίνησή τους.

Στο μέλλον, λένε οι ερευνητές, παρόμοια τηλεκατευθυνόμενα cyborg θα μπορούσαν να αναζητούν επιζώντες σε ερείπια ή να επιθεωρούν προβληματικές σωληνώσεις.

Το σακίδιο περιέχει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου, έναν ασύρματο ελεγκτή και ένα τσιπ που στέλνει ηλεκτρικά σήματα στα πόδια του εντόμου μέσω εξαιρετικά λεπτών καλωδίων.

Σε κανονικές συνθήκες, τα τρία πόδια στην κάθε πλευρά των κατσαρίδων κινούνται συγχρονισμένα κατά τη βάδιση. Όταν όμως τα καλώδια διεγείρουν το κινητικό νεύρο του μεσαίου ποδιού, ο συγχρονισμός αυτός χάνεται, και το μεσαίο πόδι κινείται εκτός ρυθμού. Αυτό παρασύρει το έντομο προς την ίδια κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, ένας παλμός ηλεκτρικού ρεύματος στη δεξιά πλευρά αναγκάζει το έντομο να κινείται προς τα δεξιά και το αντίστροφο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο είδη πειραματόζωων, την αμερικανική κατσαρίδα Periplaneta americana, είδος που έχει κατακτήσει και την Ελλάδα, και την γιγάντια δισκοειδή κατσαρίδα Blaberus discoidalis της Κεντρικής Αμερικής.

Και στις δύο περιπτώσεις το σακίδιο δεν φάνηκε να εμποδίζει σημαντικά την κίνηση των εντόμων, δεδομένου ότι ζύγιζε λιγότερο από 3 γραμμάρια.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο τηλεχειρισμός των κατσαρίδων λειτουργεί μόνο στο 60% των περιπτώσεων -στις υπόλοιπες το cyborg ξεστράτιζε από την επιθυμητή διαδρομή.

Ωστόσο οι κατσαρίδες της μελέτης θεωρούνται ακόμα «πρωτότυπα», και οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Υπάρχουν εξάλλου και άλλες ερευνητικές ομάδες που πειραματίζονται με τηλεχειριζόμενες κατσαρίδες. Το 2012, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας παρουσίασε ένα αντίστοιχο σύστημα που κατευθύνει κατσαρίδες διεγείροντας τις κεραίες τους. Η διέγερση της μιας κεραίας κάνει το έντομο να νομίζει ότι συνάντησε κάποιο εμπόδιο, οπότε στρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ένα ανάλογο κιτ που επιτρέπει τον τηλεχειρισμό κατσαρίδων από το κινητό τηλέφωνο διατέθηκε στο εμπόριο το 2013 από την αμερικανική εταιρεία Backyard Brain. Πολλοί όμως δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα, και κατηγόρησαν την εταιρεία για κακομεταχείριση ζώων.

Η τελευταία μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of the Royal Society Interface.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Must in

Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Shiro Oguni έχει δηλώσει πως θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία γύρω από την άνοια και να αλλάξει τις αντιλήψεις γύρω από από αυτήν και τη γήρανση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024