Μετά από επτά χρόνια το Πακιστάν αρχίζει ξανά τις εκτελέσεις για όλους τους θανατοποινίτες. Η απόφαση αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά τη μερική άρση του μορατόριουμ, προκειμένου να επιτραπούν οι εκτελέσεις για όσους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας.

Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί έχουν εξαντλήσει τις πιθανότητες έφεσης και όσοι δεν έχουν λάβει χάρη έρχονται τώρα αντιμέτωποι με την εκτέλεση, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Οι εκτελέσεις θανατοποινιτών είχαν παγώσει για επτά χρόνια, αλλά κάποιες είχαν ξεκινήσει ξανά μετά την επίθεση στο σχολείο στην Πεσαβάρ.

Περισσότερα από 8.000 άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στο Πακιστάν.

Ωστόσο, από το 2008 η χώρα εφάρμοζε μορατόριουμ στις εκτελέσεις.

Αρκετοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι εκτελέσεις με γρήγορες διαδικασίες είναι ζωτικής σημασίας ώστε το Πακιστάν να αποτρέπει τις επιθέσεις των ανταρτών. Για το λόγο αυτό, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ νομοσχεδίου που προβλέπει ότι στρατοδικεία θα δικάζουν υποθέσεις τρομοκρατίας και σοβαρά εγκλήματα και ο στρατός θα εκτελεί πολίτες, υποστηρίζοντας ότι τα πολιτικά δικαστήρια της χώρας εκφοβίζονται και δεν είναι σε θέση να καταδικάζουν εξτρεμιστές και δολοφόνους.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως οι καταδικαστικές αποφάσεις είναι εντελώς αναξιόπιστες και ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στο Πακιστάν μετά βίας λειτουργεί. Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα θανατώνονται μόνο όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό