Εστιασμένοι υπέρηχοι στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ
Μια πειραματική μη επεμβατική τεχνική με εστιασμένους υπερήχους εξαλείφει τις πλάκες του β-αμυλοειδούς, που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, από τους εγκεφάλους πειραματόζωων. Οι αυστραλοί ερευνητές που ανέπτυξαν τη μέθοδο δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τα πειράματα ώστε στο άμεσο μέλλον να σχεδιάσουν μια κλινική μελέτη με ανθρώπους.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Μια πειραματική μη επεμβατική τεχνική με εστιασμένους υπερήχους εξαλείφει τις πλάκες του β-αμυλοειδούς, που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, από τους εγκεφάλους πειραματόζωων. Οι αυστραλοί ερευνητές που ανέπτυξαν τη μέθοδο δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τα πειράματα ώστε στο άμεσο μέλλον να σχεδιάσουν μια κλινική μελέτη με ανθρώπους.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέην, με επικεφαλής τον Δρ Γιούργκεν Γκετζ, απέδειξαν ότι οι υπέρηχοι είναι σε θέση να διεισδύσουν στον εγκεφαλικό ιστό και να τον «καθαρίσουν» από τη συσσώρευση β-αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης που σχηματίζει πλάκες γύρω από τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι, οι πλάκες β-αμυλοειδούς καταστράφηκαν στο 75% των πειραματόζωων χωρίς να προκληθεί ζημιά τον περιβάλλοντα υγιή εγκεφαλικό ιστό. Η θεραπεία διήρκεσε έξι έως οκτώ εβδομάδες και τα ποντίκια έπασχαν από μια νόσο ανάλογη της νόσου Αλτσχάιμερ. Μετά τη θεραπεία με εστιασμένους υπερήχους, τα περισσότερα πειραματόζωα είχαν καλύτερες επιδόσεις σε δοκιμασίες, όπως η πλοήγηση σε λαβύρινθο και τεστ μνήμης.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα, όπως πρόβατα, αν και προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν η νέα θεραπευτική τακτική θα είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τους ανθρώπους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι υπέρηχοι έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως μέχρι σήμερα, από την απεικόνιση εμβρύων, έως τη διάγνωση διαφόρων ασθενειών και την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης. Αν καταστεί εφικτή η αξιοποίησή τους και στις παθήσεις του εγκεφάλου, θα πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση στη Νευρολογία.
Αρκετοί, πάντως, επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί κατά πόσο τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης των υπερήψχων στα τρωκτικά είναι δυνατό να επαναληφθούν και στους ανθρώπους, καθώς υπάρχει φόβος για την πρόκληση εγκεφαλικής αιμορραγίας ή ανοσολογικής αντίδρασης στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Επιπλέον, υπάρχει πάντα το ζήτημα κατά πόσο αρκεί να διαλυθούν οι πλάκες του β-αμυλοειδούς, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η νόσος Αλτσχάιμερ.
Συμβουλευτικό πρόγραμμα χαλιναγωγεί τη νόσο Αλτσχάιμερ
Επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την Δρ Μιία Κιπιβέλτο του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, προτείνει μια άλλη μη επεμβατική μέθοδο ελέγχου της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το επιστημονικό έντυπο The Lancet, αναφέρεται ότι οι σκανδιναβοί επιστήμονες σχεδίασαν και δοκίμασαν με επιτυχία σε ασθενείς ένα συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, νοητικά τεστ για εξάσκηση του εγκεφάλου, καθώς και διαχείριση των μεταβολικών και καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.
Το πρόγραμμα κατάφερε να βελτιώσει κατά 25% την υγεία του εγκεφάλου των μισών εκ των 1.260 εθελοντών ηλικίας 60 έως 77 ετών, που όλοι θεωρούνταν ότι κινδύνευαν να εκδηλώσουν άνοια. Οι μισοί ακολούθησαν το διετές εντατικό πρόγραμμα και οι υπόλοιποι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Πρόκειται για την πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή που δείχνει ότι ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα φέρνει ορατά θετικά αποτελέσματα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ. Σε επιμέρους τεστ, η βελτίωση για τους συμμετέχοντες που ακολούθησαν πιστά το πρόγραμμα, έφθασε έως και το 150% σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ομάδα παρέμβασης θα συνεχίσει να είναι υπό ιατρική παρακολούθηση για τα επόμενα επτά χρόνια ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η χαλιναγώγηση της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών όντως θα μειώσει το ποσοστό εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις