Γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται άσχημα όταν αισθάνονται πλούσιοι;
Το πείραμα του κοινωνικού ψυχολόγου Πολ Πιφ από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ απέδειξε πως υπάρχει ένας σαφής συσχετισμός ανάμεσα στο ύψος της τιμής ενός αυτοκινήτου και την τάση του πλούσιου οδηγού του να παραβιάσει τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
- Ισόβια κάθειρξη και πρόστιμο 690.000 ευρώ σε γιατρό για φορτία με κοκαΐνη
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
Οσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο πιο κακότροπος κι αγενής γίνεσαι απέναντι στους γύρω σου: αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο κοινωνικός ψυχολόγος Πολ Πιφ μετά από ένα πολυήμερο πείραμα που διενήργησε στους δρόμους του Λος Άντζελες.
Μελετώντας την οδηγική συμπεριφορά των κατοίκων της Πόλης των Αγγέλων, προσπάθησε να εντοπίσει ποια αυτοκίνητα είναι αυτά που έχουν την τάση παραβιάζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.
Κάθισε λοιπόν ο ίδιος αλλά και κάποιοι συνεργάτες του σε μια διάβαση πεζών, περιμένοντας να την διασχίσουν -και να θυμάστε πως ο ΚΟΚ δίνει σαφή προτεραιότητα στον πεζό που περιμένει να περάσει απέναντι.
Το έκαναν αυτό για εκατοντάδες αυτοκίνητακατά τη διάρκεια αρκετών ημερών, παρακολουθώντας ποιος σταματάει και ποιος όχι.Αυτό που ανακάλυψε ο καθηγητής Πιφ είναιπως όσο αυξανόταν η αξία του αυτοκινήτουτόσο αυξανόταν και η τάση του οδηγούνα παραβεί το νόμο.
Δηλαδή, οι οδηγοί ακριβών αυτοκινήτων (Prius, Lexus, BMW) σταματούσαν λιγότερες φορές στις διαβάσεις πεζών, ενώ οι οδηγοί λιγότερο ακριβών αυτοκινήτων ή φορτηγών σταματούσαν περισσότερες φορές.
«Κανένα από τα αυτοκίνητα,στην κατηγορία των πιο φτηνών αυτοκινήτωνδεν παρέβη το νόμο, ενώ αντιθέτως σχεδόν το 50% των αυτοκινήτωντης πιο ακριβής κατηγορίαςπαρέβησαν το νόμο», λέει ο Πιφ.
Το συμπέρασμα είναι πως όσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο πιο «αόρατος» είναι ο συνάνθρωπος σου και τόσο μεγαλύτερη τάση έχεις να βλέπεις τους άλλους σαν… κατσαρίδες που απλώς είναι εμπόδια στο δρόμο σου.
«Η μεγάλη περιουσία σε κάνει να είσαι επικεντρωμένος στα προσωπικά σου συμφέροντα και τις επιθυμίες. Τα χρήματα σε κάνουν να θεωρείς πως δεν έχεις ανάγκη από τους συνανθρώπους σου. Βασικά, τα πολλά λεφτά σε απομονώνουν κοινωνικά», συνεχίζει ο αμερικανός καθηγητής.
«Στον πραγματικό κόσμο, όσο λιγότερα χρήματα έχει κάποιος, τόσο περισσότερο στηρίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις προκειμένου να τα καταφέρει. Αντιθέτως, οι εύποροι επιλέγουν την εθελούσια απομόνωση, γεγονός που ωστόσο τους στερεί την ευτυχία της συμμετοχής τους σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες», καταλήγει με νόημα ο Πιφ.
Οπότε, για να φέρουμε και το πείραμα σε πιο ελληνικά δεδομένα, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι να προσέχετε όταν περνάτε τις διαβάσεις των πεζών στην Κηφισιά, το Κολωνάκι ή τη Γλυφάδα, γιατί ενδέχεται να πέσετε θύμα κάποιου… ψηλομύτη οδηγού.
Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις