Γιάννης Μαρκόπουλος: «Σήμερα είμαστε όλοι πολιορκημένοι από την υποτέλεια»
Ανήμερα των γενεθλίων του Γιάννη Μαρκόπουλου πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου, η συνέντευξη Τύπου για το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 22 Μαρτίου.
- Μαρτυρία σοκ για τον 33χρονο Γάλλο: «Με είχε χτυπήσει και μένα με το αυτοκίνητο»
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Ανήμερα των γενεθλίων του Γιάννη Μαρκόπουλου πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου, η συνέντευξη Τύπου για το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 22 Μαρτίου.
Στη συνέντευξη Τύπου το «παρών» έδωσαν ο μεγάλος μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία θα έχει το ρόλο της αφηγήτριας στο εμβληματικό αυτό έργο, και ο βαρύτονος Κωστής Κωνσταντάρας.
Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Γιάννης Μαρκόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παράσταση που πραγματοποιείται ενόψει της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, καθώς τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη σίτιση παιδιών αδύναμων οικονομικά οικογενειών του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».
Ο συνθέτης μίλησε για το αποσπασματικό αυτό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού το οποίο αποτελείται από τρία σχεδιάσματα και τόνισε πως είναι η 60ή φορά που παρουσιάζεται το έργο, καθώς έχει παιχτεί σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ ετοιμάζεται να παρουσιαστεί και σε πανεπιστήμια στην Αμερική. Παράλληλα, ο Γιάννης Μαρκόπουλος τόνισε πόσο επίκαιρο είναι το έργο σήμερα και εξήγησε πως διαφέρει από την ηχογραφημένη εκτέλεσή του, καθώς βασίζεται στη νέα ενορχήστρωση που έκανε τη δεκαετία του ’80 για συμφωνική ορχήστρα με τη συμμετοχή των ελληνικών οργάνων (λαούτο, σαντούρι, νταούλι).
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον Γιώργο Νταλάρα, ο Γιάννης Μαρκόπουλος εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του για τη συμμετοχή του ερμηνευτή σημειώνοντας πως ο Γιώργος Νταλάρας επρόκειτο από την αρχή να ερμηνεύσει τους Ελεύθερους Πολιορκημένους μαζί με τον Νίκο Ξυλούρη, «αλλά για διάφορους λόγους και εξαιτίας των εταιριών δεν επετεύχθη αυτή η σύμπραξη δισκογραφικά».
Μιλώντας μάλιστα, για τη σημασία του ποιήματος του Σολωμού στη σημερινή εποχή ο κύριος Μαρκόπουλος δήλωσε: «Σήμερα είμαστε όλοι πολιορκημένοι από την υποτέλεια, από την έλλειψη φαντασίας, από κάποιους που θέλουν να μην ξεχωρίζουμε το ψέμα από την αλήθεια». Ο συνθέτης δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις τρεις σημαίνουσες λέξεις στις οποίες εστιάζεται το έργο και εκφράζονται ως συλλαλητήριο: «Λόγος, Έργο, Νόημα, τρεις λέξεις ιδιαίτερα επίκαιρες στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα σήμερα», όπως ανέφερε.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος αναφέρθηκε και στην ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και στην πρόσφατη γνωριμία τους, ενώ τη χαρακτήρισε ως τη σπουδαιότερη ηθοποιό που έχει σήμερα το ελληνικό θέατρο.
Τέλος, λίγο πριν δώσει το λόγο στον Γιώργο Νταλάρα, ο κύριος Μαρκόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει στη σημερινή εποχή να κάνουμε έργα», ενώ μιλώντας για τη νεότερη γενιά τόνισε «τους παρακαλούμε να γυρίσουν πίσω και να βρεθούμε όλοι μαζί να τα πούμε».
Ο Γιώργος Νταλάρας αφού εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρόταση του Γιάννη Μαρκόπουλου να συμμετέχει στο έργο, δήλωσε: «Η δική μας γενιά μεγάλωσε με τις μεγάλες ιδέες και τα μεγάλα έργα. Έχουν περάσει ακριβώς 40 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του έργου και είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι νεότερες γενιές καλλιτεχνών να επαναλαμβάνουν με επιμονή τα κλασικά, εμβληματικά έργα τα οποία αποτελούν την περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει διαρκώς να επαναλαμβάνονται». Κλείνοντας την ομιλία του, απευθυνόμενος στον Γιάννη Μαρκόπουλο είπε: «Ποτέ δεν είναι αργά να ξανασμίγουν οι οικογένειες και έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά. Θέλω να σε ευχαριστήσω που μου δίνεις τη δυνατότητα αυτήν τη φορά να μπω ολοκληρωμένα σε αυτό το έργο και ελπίζω να τα καταφέρω».
Παίρνοντας το λόγο η Καρυφυλλιά Καραμπέτη, ευχαρίστησε τον συνθέτη που της έδωσε την ευκαιρία συμμετέχει σε αυτή τη συναυλία και μας μίλησε για τη χαρά που νιώθει να απαγγέλει τα λόγια του εθνικού μας ποιητή, καθώς και να έχει το ρόλο που είχε ερμηνεύσει στο παρελθόν η μεγάλη μας ηθοποιός Ειρήνη Παππά και αργότερα οι Άννα Συνοδινού, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Λυδία Κονιόρδου. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη αποκάλυψε και την είδηση για την ηχογράφηση του έργου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στην Αγγλία με ερμηνεύτρια τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ και δήλωσε: «Ανάμεσα στα «θηρία» της υποκριτικής νιώθω τεράστια ευθύνη και επιπλέον, το ότι θα ερμηνεύσω και ορισμένα τραγούδια όπως μου ζήτησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν κάτι που μου προκάλεσε πολύ άγχος και στρες, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα είμαι σε μια συναυλία με επαγγελματικές –τόσο- υψηλές απαιτήσεις». Με τη σειρά της, η κυρία Καραμπέτη επίσης σημείωσε πως το σπουδαίο αυτό έργο του Σολωμού είναι πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ, στις μέρες μας και μίλησε «για το ηθικό μεγαλείο και την αυτοθυσία της ελληνικής ψυχής και την πνευματική ελευθερία, μια αρετή που καλούμαστε όλοι να ξαναβρούμε σε αυτές τις δύσκολες εποχές».
Τέλος, ο βαρύτονος, Κωστής Κωνσταντάρας έκανε λόγο για την τεράστια ευθύνη που νιώθει και χαρακτήρισε το έργο ως «κολοσσό»: «Η συγκυρία του έργου βαραίνει πάρα πολύ την ευθύνη μου, αλλά νιώθω και μεγάλη χαρά και ευχαριστώ τον Γιάννη Μαρκόπουλο για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει».
Κλείνοντας ο Γιάννης Μαρκόπουλος ευχαρίστησε θερμά την κόρη του και ανέφερε πως η ιδέα για να παιχτούν ξανά οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ανήκει στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως ο ίδιος δεν μελοποιεί ποτέ ένα κείμενο: «δεν μελοποιώ, δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Κάνω μια προσέγγιση απλά, γιατί θέλω αυθύπαρκτα να υπάρχει η μουσική μου και χωρίς στίχο».
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο κύριος Δίμτσας μεταφέροντας τα ευχαριστήρια του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τα έσοδα της παράστασης θα πάνε στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» της σύγχρονης Ελλάδας, στους οικονομικά ανήμπορους. Η «Αποστολή» καλύπτει 56.000 οικογένειες το μήνα στην Αθήνα, οι οποίες ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, στη σημερινή εποχή, στον 21ο αιώνα, σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μοιάζει να είναι πολιορκημένη και οι κάτοικοί της ελεύθεροι».
Τζωρτζίνα Ντούτση
Διαβάστε ακόμη:
- Γιάννης Μαρκόπουλος: «Λόγος-έργο-νόημα, μάθημα για τους πολιτικούς»
- «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε μουσική διεύθυνση Γιάννη Μαρκόπουλου στο Μέγαρο – Προσκλήσεις
entertainment.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις