Αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας, βαρέα μέταλλα στο νερό ή κάτι άλλο, πιο… μυστηριώδες, ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχουν ήδη περιπέσει 152 από τους συνολικά 600 κατοίκους του χωριού Καλάτσι στο βόρειο Καζακστάν;

Η ασθένεια που έχει ενσκήψει στο Καλάτσι έχει ονομαστεί, επιστημονική αδεία, «νόσος του ύπνου» και είναι μια πάθηση κατά την οποία ένας άνθρωπος αισθάνεται εξάντληση, μετά πέφτει για ύπνο και μπορεί να μείνει ναρκωμένος για πολλά μερόνυχτα –υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις κατοίκων που ξύπνησαν μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα ύπνου.

Επίσης, όταν ξυπνάνε, πολλοί κάτοικοι έχουν μερική απώλεια μνήμης.

Παράδειγμα, ο Βίκτορ Καζατσένκο, ο οποίος μάλιστα είναι… ειδική περίπτωση, καθώς έπεσε για ύπνο ξαφνικά, ενώ οδηγούσε (!) τη μοτοσικλέτα του -από θαύμα δεν τραυματίστηκε σοβαρά ο ίδιος και η συνεπιβάτης σύζυγός του.

«Ο εγκέφαλός μου σταμάτησε να λειτουργεί. Αυτό ήταν. Δεν θυμάμαι τίποτα», λέει στην εφημερίδα Guardian ο Καζάκος που έπεσε σε νάρκη στις 28 Αυγούστου και ξύπνησε στο νοσοκομείο μετά από τέσσερα μερόνυχτα, στις 2 Σεπτεμβρίου!

Αφού ξύπνησε, κατόπιν για αρκετά μεγάλο διάστημα ο Καζατσένκο είχε προβλήματα, όπως ισχυρούς πονοκεφάλους κι υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η πάθηση αυτή ξεκίνησε να πλήττει τους κατοίκους μέσα στο 2013. Αρχικά, από τη «νόσο» είχε χτυπηθεί το 10% των κατοίκων. Πέρσι το καλοκαίρι, άλλοι 60 κάτοικοι πήγαν στο τοπικό νοσοκομείο με παρόμοια συμπτώματα εξάντλησης. Πολλοί μιλούσαν για μια κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αποφασίζει έτσι ξαφνικά να… κατεβάσει το ρελιέ. Άλλοι έκαναν λόγο για αμνησία και παραισθήσεις.

Τα δύο τελευταία περιστατικά καταγράφηκαν στις αρχές Μαρτίου και πλέον ο αριθμός πολιτών που έχουν επηρεαστεί έχει φτάσει τους 152, δηλαδή ένας στους τέσσερις, ενώ αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, όπως ο Καζατσένκο, έχουν βιώσει την ίδια κατάσταση περισσότερες από δύο φορές.

Οι γιατροί που εξέτασαν τους ασθενείς διέγνωσαν συμπτώματα εγκεφαλοπάθειας, και συγκέντρωσης υγρού στον εγκέφαλο, χωρίς ωστόσο να μπορούν να βρουν την αιτία της εγκεφαλοπάθειας.

Μέχρι τα τέλη του 2014 είχαν διενεργηθεί περισσότεροι από 20.000 εργαστηριακοί και κλινικοί έλεγχοι στον αέρα, το έδαφος, το νερό, τα τρόφιμα, τα ζώα, τα οικοδομικά υλικά και στους ίδιους τους κατοίκους.

Έγιναν ενδελεχή τεστ προκειμένου να διερευνηθεί αν στην περιοχή υπάρχουν αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας, μονοξειδίου του άνθρακα, ραδόνιο και άλλες τοξικές ουσίες ή βαρέα μέταλλα που θα μπορούσαν να έχουν σχέση με τη «νόσο». Αποφάνθηκαν όμως πως η ακτινοβολία είναι εντός των επιτρεπτών ορίων.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι πιστεύουν πως έχουν βρει την αιτία της μυστηριώδους νόσου: το εγκαταλελειμμένο ορυχείο ουράνιου Κρασνογκόρσκι το οποίο βρίσκεται δίπλα στο χωριό, ένας χώρος που εγκαταλείφθηκε σταδιακά από το 1990.

Ωστόσο, κι εδώ οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς στην περιοχή γύρω από το ορυχείο, όπου ζουν μερικές δεκάδες οικογένειες, κανένα από τα μέλη αυτών των οικογενειών δεν έχει πληγεί από την «νόσο του ύπνου».

Οι έρευνες συνεχίζονται αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή αποτελέσματα και οι επιστήμονες αποφάνθηκαν… αδυναμία να βγάλουν μια διάγνωση, με την κυβέρνηση του Καζακστάν να έχει απευθυνθεί στη διεθνή ιατρική κοινότητα για βοήθεια.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ