Στη μεγάλη πόλη, τα πουλιά πεθαίνουν κουτουλώντας
Απέραντες γυάλινες επιφάνειες, χιλιάδες φώτα που λάμπουν αφύσικα τη νύχτα. Δισεκατομμύρια αποδημητικά πτηνά εκτιμάται ότι σκοτώνονται κάθε χρόνο πέφτοντας σε ουρανοξύστες και άλλα κτήρια, και η πολιτεία της Νέας Υόρκης λαμβάνει τώρα μέτρα συσκοτίζοντας τα δημόσια κτήρια.
- «Δεν έχουμε πυρομαχικά, πρέπει να εστιάσουμε στο Ιράν και να απομονώσουμε τη Χαμάς» είπε ο Νετανιάχου
- Πολλά «σύννεφα» θολώνουν την εικόνα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Τι θα γίνει με το «Pfizergate»;
- Κάτοικοι του Μιντιλογλίου είδαν ανεξήγητα φώτα στον ουρανό - «Ακουγόταν ένα απόκοσμο βουητό»
- Απαγόρευση στην Κίνα και σκληρό πορνό στο στούντιο - Η ιστορία του αποτυχημένου άλμπουμ των Guns N' Roses
Απέραντες γυάλινες επιφάνειες, χιλιάδες φώτα που λάμπουν αφύσικα τη νύχτα. Δισεκατομμύρια αποδημητικά πτηνά εκτιμάται ότι σκοτώνονται κάθε χρόνο πέφτοντας σε ουρανοξύστες και άλλα κτήρια, και η πολιτεία της Νέας Υόρκης λαμβάνει τώρα μέτρα συσκοτίζοντας τα δημόσια κτήρια.
Το φαινόμενο, γνωστό ως «θανάσιμη έλξη στο φως», οδηγεί στο θάνατο 500 εκατομμυρίων έως ενός δισεκατομμυρίου πτηνών κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.
Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Άντριου Κουόμο, κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο μη απαραίτητος εξωτερικός φωτισμός στα δημόσια κτήρια θα σβήνει από τις 11 το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών περιόδων της άνοιξης και του φθινοπώρου.
Η Νέα Υόρκη εντάσσεται έτσι στο πρόγραμμα «Τα Φώτα Σβήνουν» της περιβαλλοντικής οργάνωσης National Audubon Society, στο οποίο συμμετέχουν οι διαχειριστές μεγάλων κτηρίων της Νέας Υόρκης όπως το Κέντρο Ροκεφέλερ, το Κτήριο Chrysler και το Time Warner Center.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης οι πολιτείες της Βαλτιμόρης και της Ουάσινγκτον καθώς και οι πόλεις του Σικάγο, του Σαν Φρανσίσκο και της Μινεάπολις, ανέφερε η Audubon.
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Μουσείου Πεδίου του Σικάγο, ο αριθμός των πουλιών που σκοτώνονται πάνω σε κτήρια μειώνεται κατά 83% όταν τα φώτα παραμένουν κλειστά.
Το φαινόμενο της θανάσιμης έλξης στο φως δεν έχει εξηγηθεί πλήρως, οι ορνιθολόγοι όμως πιστεύουν ότι ο τεχνητός φωτισμός, άγνωστος μέχρι πρόσφατα στην εξέλιξη των πτηνών, επηρεάζει πτηνά που προσανατολίζονται με βάση τα άστρα.
Εκατομμύρια πουλιά πετούν πάνω από τη Νέα Υόρκη καθώς μεταναστεύουν κατά μήκος του λεγόμενου Αεροδιαδρόμου του Ατλαντικού. Μεταξύ των ειδών που απειλούνται περισσότερο είναι ο σπουργίτης Zonotrichia albicollis, o θαμνοτσιροβάκος Geothlypis trichas και ο εξάουρος Seiurus aurocapillus.
Τα περιστέρια και άλλα είδη που ζουν μόνιμα στις πόλεις είναι πιο απίθανο να πέσουν θύματα της φωτεινής παγίδας.
Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις