Σε ισχύ ο ρωσικός νόμος για «ανεπιθύμητες» ΜΚΟ, επικριτικές οι ΗΠΑ
Το αμφιλεγομένο νομοσχέδιο που περιορίζει σημαντικά τη λειτουργία ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) στη Ρωσία κύρωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θέτοντας σε ισχύ το νέο πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να θέτουν άμεσα εκτός νόμου όποιες οργανώσεις κρίνεται ότι «απειλούν την ρωσική συνταγματική τάξη ή την άμυνα και την ασφάλειά της». Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch υποστηρίζουν ότι ο νόμος θέλει να αποκόψει ρωσικές ομάδες προώθησης δικαιωμάτων από το εξωτερικό. Έντονα επικριτική η Ουάσινγκτον.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Το αμφιλεγομένο νομοσχέδιο που περιορίζει σημαντικά τη λειτουργία ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) στη Ρωσία κύρωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θέτοντας σε ισχύ το νέο πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να θέτουν άμεσα εκτός νόμου όποιες οργανώσεις κρίνεται ότι «απειλούν την ρωσική συνταγματική τάξη ή την άμυνα και την ασφάλειά της».
Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch υποστηρίζουν ότι ο νόμος θέλει να αποκόψει ρωσικές ομάδες προώθησης δικαιωμάτων από το εξωτερικό.
Έντονα επικριτική εμφανίστηκε και η Ουάσινγκτον μετά την κύρωση της νομοθεσίας.
Η νομοθεσία που είχε ήδη περάσει τα προηγούμενα χρόνια αυστηροποιούσε σημαντικά το πλαίσιο χρηματοδότησης ΜΚΟ: Το 2012, η Δούμα είχε κυρώσει νόμο που επέτρεπε να κηρυχθούν «ξένοι πράκτορες» ΜΚΟ που χρηματοδοτούνταν από το εξωτερικό.
Ο νέος νόμος που κυρώθηκε από το Κρεμλίνο δίνει στις εισαγγελικές αρχές τη δυνατότητα να θέσουν, χωρίς προειδοποίηση, στη «μαύρη λίστα» οργανώσεις που κρίνουν ότι απειλούν τη ρωσική συνταγματική τάξη ή ασφάλεια. Πρόσωπα δε που σχετίζονται με αυτές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με πρόστιμα ή ποινή φυλάκισης μέχρι έξι χρόνια.
Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε το νέο νόμο υποστηρίζοντας πως «είναι μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας κατάπνιξης που στοχεύει στην ασφυξία της κοινωνίας δικαιωμάτων».
Μετά την κύρωση από το Κρεμλίνο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ σχολίασε σχετικά ότι ο νόμος «είναι άλλο ένα παράδειγμα της κατάπνιξης ανεξάρτητων φωνών και των σκόπιμων κινήσεων που θέλουν να απομονώσουν το ρωσικό λαό από τον υπόλοιπο κόσμο».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις