Πέθανε ο Χορστ Μπραντστέτερ, ο πατέρας των Playmobil
Ο Χορστ Μπραντστέτερ, ο «πατέρας» των Playmobil, αλλά και της χούλα-χουπ, πέθανε την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 81 ετών. Η διαδρομή του δείχνει ότι ήταν ένας πραγματικός πρωτοπόρος στον τομέα του παιδικού παιχνιδιού.
- Η χριστουγεννιάτικη κάρτα του 2003 από τον βασιλιά Κάρολο στον κατά συρροή βιαστή Τζίμι Σάβιλ βγαίνει στο «σφυρί»
- Ανησυχεί η έξαρση κοκκύτη - «Η αύξηση των κρουσμάτων είναι δραματική» τονίζει ο Μαγιορκίνης
- Η μάνα έχει πάντα δίκιο - Η Νικόλ Κίντμαν αποκάλυψε πως παραλίγο να ρίξει «μαύρη πέτρα» στο Χόλιγουντ το 2008
- Η εξάντληση, η νοσταλγία για τα 90s και οι τύψεις του The Holiday: Ο Τζουντ Λο στον The Guardian
Ο Χορστ Μπραντστέτερ, ο «πατέρας» των Playmobil, των πασίγνωστων πλαστικών φιγούρων που έδωσαν χαρά σε χιλιάδες παιδιά σε όλον τον κόσμο, πέθανε την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 81 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογενειακή επιχείρησή του.
«Με τον θάνατο του Χορστ Μπραντστέτερ η οικογένεια των Playmobil δεν χάνει μόνο τον αρχηγό, ιδιοκτήτη και πατριάρχη της αλλά και ο τομέας της κατασκευής παιχνιδιών στη Γερμανία χάνει επίσης μια από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητές του» σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας Geobra Brandstatter.
Ο Μπραντστέτερ γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1933 στο Τσίρντορφ της Βαυαρίας, μια κωμόπολη πολύ κοντά στη Νυρεμβέργη όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα η έδρα της εταιρείας του. Το 1952, αφού εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή εκμαγείων, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση παιχνιδιών σε μια εποχή που τη διεύθυνσή της είχαν αναλάβει οι δύο θείοι του.
Πολύ σύντομα πείστηκε ότι το πλαστικό και όχι το μέταλλο θα ήταν το υλικό του μέλλοντος στην κατασκευή παιχνιδιών. Η πρώτη του επιτυχία, εμπορική και οικονομική, ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 με το χούλα-χουπ, το πλαστικό στεφάνι που «μάγεψε» παιδιά και μεγάλους και τους έκανε να χορεύουν ακατάπαυστα γυρνώντας το γύρω στη μέση τους.
Τη σωτηρία της από τη χρεοκοπία ωστόσο η εταιρεία τη χρωστά στην πετρελαϊκή κρίση, στις αρχές της δεκαετίας του 1970: καθώς η τιμή του πλαστικού, της πρώτης ύλης, είχε εκτοξευτεί στα ύψη, ο Μπρανστέτερ ζήτησε από τον κατασκευαστή εκμαγείων Χανς Μπεκ να δημιουργήσει ένα παιχνίδι με τη λιγότερη δυνατή πρώτη ύλη.
Έτσι γεννήθηκε η διάσημη φιγούρα των 7,5 εκατοστών. Οι τρεις πρώτες -ο Ινδιάνος, ο Ιππότης και ο Εργάτης- έγιναν ανάρπαστες.
Χάρη στα Playmobil, που πέρσι έκλεισαν τα 40 τους χρόνια, η εταιρεία έγινε η μεγαλύτερη του κλάδου στη Γερμανία, ξεπερνώντας και την εταιρεία παζλ Ravensburger. Το 2014 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 595 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Μπρανστέτερ είχε προετοιμάσει τη διαδοχή του από τη δεκαετία του ’90, όταν σύστησε ένα ίδρυμα που θα αναλάβει πλέον να διευθύνει την εταιρεία με βάση τις επιθυμίες του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις