Ελισάβετ Σταμοπούλου

Ο Μπάστερ Κίτον «επικοινωνεί» με τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη, το Χόλιγουντ «βρίσκεται» κάτω από την Ακρόπολη και πλήθος κόσμου συρρέει σε ιστορικούς χώρους για να «γευτεί» την έβδομη τέχνη. Όσο ασυνήθιστη κι εάν ακούγεται, αυτή είναι η πραγματικότητα στο Athens Open Air Film Festival που συνεχίζει για πέμπτη χρονιά να ανοίγει τις κινηματογραφικές «πύλες» με ελεύθερη είσοδο.

«Η ιδέα γεννήθηκε στα ταξίδια που έκανα στην Ευρώπη, όπου διαπίστωσα ότι σε πολλές χώρες, στο πλαίσιο φεστιβάλ, κάνουν προβολές παρόλο που βρέχει. Εδώ, σκέφτηκα, είναι ντροπή με αυτόν καιρό να μην έχουμε ένα τέτοιο σινεμά. Και γι’αυτό το λόγο ιδρύσαμε το Athens Open Film Festival», δηλώνει στο in.gr ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Η «γέννηση» της κινηματογραφικής αυτής «γιορτής» γυρνά το χρόνο πίσω στο 2011 όταν η πρώτη προβολή πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Τότε που «φιλοξενούσε» μόνο ένα μπαρ.

Η υλοποίηση της ιδέας δεν ήταν όμως απλή υπόθεση. «Έπρεπε να βρούμε, χώρους, προμηθευτές, μηχανήματα, οθόνες, προτζέκτορες. Τώρα έχουμε πάρει το κολάι», αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Η μαγεία δεν έγκειται μόνο στην πληθώρα προβολών, αλλά στους χώρους που αυτές «εδράζονται».

«Ψάξαμε να βρούμε άγνωστους χώρους, όχι προφανείς όπως είναι η πλατεία Συντάγματος και Ομονοίας. Χώρους που να κρύβουν μυστικά, ιστορίες και να μας κάνουν να ονειρευόμαστε, όπως συμβαίνει με την αυλή του Βυζαντινού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου, την πλατεία Μεσολογγίου», αναφέρει ο κ. Ανδρεαδάκης.

Ο χώρος «παντρεύεται» με την ταινία στο Athens Open Air Film Festival. Στο Άλσος Πετραλώνων, για παράδειγμα, που υπάρχει κάτι το παλιομοδίτικο επιχειρείται η προβολή μιας cult ταινίας, ή θρίλερ. Φέτος στο χώρο αυτό θα παρουσιαστεί το «The Rocky Horror Picture Show».

Το Φεστιβάλ δεν έχει κερδίσει μόνο το κοινό, αλλά και τους κινηματογραφιστές. Οι αιθουσάρχες από την αρχή αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, με το τζίρο να είναι μεγάλος στο μπαρ θερινών σινεμά. Μια ημέρα, όπως η Δευτέρα, η Τρίτη ή η Τετάρτη, που δεν είναι εμπορική, λαμβάνουν χώρα οι προβολές.

Ο κ. Ανδρεαδάκης θυμάται πέρσι έναν αιθουσάρχη να του λέει ότι το μπαρ του σημείωσε αύξηση 480% στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Όσον αφορά στο κομμάτι των ταινιών, αναφέρει πως σκοπός είναι «να μην είναι πολύ βαριές, εξειδικευμένες και ιδιαίτερα γνωστές». Επιβεβαιώνει, δε, τη στήριξη που παρέχει το Athens Open Air στον ελληνικό κινηματογράφο, ενώ η προσέλευση είναι περισσότερο από ικανοποιητική.

Μάλιστα, ο κ. Ανδρεαδάκης βλέπει με χαρά τον κόσμο να φέρνει ακόμη και κουβέρτες ή καρέκλες από το σπίτι του για να παρακολουθήσει τις ταινίες.

«Πρόκειται για μια συνομιλία αιώνων. Η αρχαία παράδοση , η διεθνής πολιτιστική εμπειρία και η σύγχρονη ελληνική δημιουργία όλες μαζί επικοινωνούν», επισημαίνει.

Εκφράζει παράλληλα την αισιοδοξία ότι το Φεστιβάλ θα επεκταθεί στα ελληνικά νησιά, βάζοντας στο «ημερολόγιό» του κι άλλες προβολές.

«Δεν χρειάζονται μόνο λεφτά σε αυτή τη ζωή. Λεφτά δεν έχουμε, τηλέφωνα όμως έχουμε για να πάρουμε ο ένας τον άλλον», σημειώνει ο κ. Ανδρεαδάκης δίνοντας μια γεύση του πώς πραγματοποιείται με επιτυχία το Φεστιβάλ.

entertainment.in.gr