Καλύτερος νέος Αρχιτέκτονας Υπολογιστών διεθνώς ο Χρίστος Κοζυράκης
Η κύρια διεθνής επαγγελματική ένωση Επιστημόνων Πληροφορικής απένειμε την φετινή ανώτατη παγκόσμια τιμητική διάκριση για νέους Αρχιτέκτονες Υπολογιστών στον Χρίστο Κοζυράκη. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπότροφος του ΙΤΕ, ο κος Κοζυράκης τιμήθηκε με το Βραβείο Maurice Wilkes της ACM για την συνεισφορά του στην τεχνολογία των μνημών (transactional memory). Την διάκριση αυτή είχε αποσπάσει το 2010 ένας ακόμα απόφοιτος της Κρήτης, ο κος Ανδρέας Μόσχοβος.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Η κύρια διεθνής επαγγελματική ένωση Επιστημόνων Πληροφορικής απένειμε την φετινή ανώτατη παγκόσμια τιμητική διάκριση για νέους Αρχιτέκτονες Υπολογιστών στον Χρίστο Κοζυράκη. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπότροφος του ΙΤΕ, ο κος Κοζυράκης τιμήθηκε με το Βραβείο Maurice Wilkes της ACM για την συνεισφορά του στην τεχνολογία των μνημών (transactional memory). Την διάκριση αυτή είχε αποσπάσει το 2010 ένας ακόμα απόφοιτος της Κρήτης, ο κος Ανδρέας Μόσχοβος.
Το Βραβείο Wilkes απονέμεται κατ’ έτος από το 1998, από τη διεθνή Ένωση για τις Υπολογιστικές Μηχανές (Association for Computing Machinery – ACM) για εξέχουσα συνεισφορά στην Αρχιτεκτονική των Υπολογιστών.
Φέτος, το Βραβείο Maurice Wilkes απονεμήθηκε στον Χριστόφορο (Χρίστο) Κοζυράκη, για την εξέχουσα συνεισφορά του στην σχεδίαση και ανάλυση αποδοτικών συστημάτων συγχρονισμού διεργασιών μέσω δοσοληψιών (Transactional Memory – ΤΜ). Τα συστήματα ΤΜ είναι ένας νέος τρόπος παράλληλου προγραμματισμού ο οποίος θεωρείται πολλά υποσχόμενος από πολλούς ερευνητές.
Ο Χρίστος Κοζυράκης αποφοίτησε το 1996 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, λαμβάνοντας το πτυχίο της Επιστήμης Υπολογιστών, όντας το 1995-96 υπότροφος του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Στη συνέχεια έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley απ’ όπου έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα το 2002, και έκτοτε διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Stanford, στην Καλιφόρνια, όπου τώρα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει παράδοση στην Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, από το 1985, σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας που σήμερα συμμετέχει στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή προσπάθεια ανάπτυξης της επόμενης γενιάς υπολογιστών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης καθώς και συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων για τα data center του μέλλοντος.
Ο Μανόλης Κατεβαίνης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήριά του για την δεύτερη αυτή βράβευση έλληνα επιστήμονα: «Συγχαίρουμε θερμά τον Χριστόφορο Κοζυράκη φέτος, όπως και τον Ανδρέα Μόσχοβο πριν πέντε χρόνια, για την επάξια διεθνή αναγνώριση των μεγάλων συνεισφορών τους στην Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, και είμαστε υπερήφανοι που 2 από τους 18 μέχρι σήμερα κορυφαίους νέους αρχιτέκτονες υπολογιστών του κόσμου είναι Έλληνες και μάλιστα απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και τέως υπότροφοι του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.»
- Για δεύτερη φορά στα 18 χρόνια της ιστορίας του, το Βραβείο Maurice Wilkes απονέμεται σε Έλληνα αρχιτέκτονα υπολογιστών: Το 2010, το βραβείο αυτό είχε κερδίσει ο Ανδρέας Μόσχοβος, για θεμελιώδεις συνεισφορές στον τομέα της πρόβλεψης αλληλεξαρτήσεων μνήμης. Ο Ανδρέας Μόσχοβος είναι επίσης απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχοντας λάβει το Πτυχίο (1990) και το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (1992) από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Π.Κ., και όντας τότε (1990-92) μεταπτυχιακός υπότροφος του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Στη συνέχεια έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα (1998) από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin στο Madison, και σήμερα είναι Καθηγητής της Μηχανικής Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.
Το Βραβείο Maurice Wilkes απονέμεται κάθε χρόνο στη διάρκεια του Ετήσιου Διεθνούς Συμποσίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών (ISCA) της ACM. Το 42ο συμπόσιο διεξάγεται φέτος στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου και έγινε πριν λίγες ημέρες η απονομή του βραβείου στον Χρίστο Κοζυράκη.
Η Αρχιτεκτονική είναι ο τομέας εκείνος της Επιστήμης και Μηχανικής των Υπολογιστών που ασχολείται με την εσωτερική δομή και οργάνωση των υπολογιστών και των ψηφιακών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
In.gr Τεχνολογία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις