Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Monsieur Minimal: «Η ποπ των 80s με έχει στιγματίσει»

Monsieur Minimal: «Η ποπ των 80s με έχει στιγματίσει»

Ελισάβετ Σταμοπούλου Η ποπ της δεκαετίας του 1980 τον έχει στιγματίσει. Πολλοί όταν ακούν το όνομά του νομίζουν ότι είναι γάλλος παραγωγός που ζει μακριά από την Ελλάδα. Ο Monsieur Minimal είναι όμως Έλληνας και οκτώ, περίπου, χρόνια τώρα δημιουργεί μουσική με γνώμονα το απλό. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ, και μια ανάσα πριν την εμφάνισή […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Η ποπ της δεκαετίας του 1980 τον έχει στιγματίσει. Πολλοί όταν ακούν το όνομά του νομίζουν ότι είναι γάλλος παραγωγός που ζει μακριά από την Ελλάδα. Ο Monsieur Minimal είναι όμως Έλληνας και οκτώ, περίπου, χρόνια τώρα δημιουργεί μουσική με γνώμονα το απλό. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ, και μια ανάσα πριν την εμφάνισή του στο Gazarte, στις 23 Ιουνίου, μιλά στο in.gr για τη ζωή του ως Χρήστος Τσιτρούδης, τη Δήμητρα Γαλάνη και για την παρουσίαση δίσκου του σε γαλλογερμανικό κανάλι.

Monsieur Minimal… πώς προέκυψε το όνομα;
Το όνομα αυτό έχει να κάνει με τη φιλοσοφία που ήθελα να με διακατέχει για τη μουσική και τη ζωή. Η πλήρης μετάφραση είναι «κύριος και απλός». Σχετίζεται με τη φιλοσοφία μου ως άνθρωπος που θεωρώ ότι τα πράγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται απλά, όπως και η μουσική μου που διακρίνεται από απλές ποπ μελωδίες.

Η μουσική ήταν κομμάτι της ζωής σου από τα εφηβικά χρόνια. Ποια ήταν η πρώτη επαγγελματική επαφή μαζί της;
Σαν ακροατής με κέρδισε από τότε που ανακάλυψα το αμερικανικό MTV. Σαν δημιουργός η πρώτη επαφή με τα μουσικά όργανα ήταν στις αρχές της εφηβείας. Eίχαμε μια μπάντα και παίζαμε γκραντζ. Mετά ήρθε η σπουδή πάνω στη μουσική παραγωγή.

Ως έφηβος άκουγες από Μάικλ Τζάκσον μέχρι Nirvana
Η ποπ των 80s με έχει στιγματίσει.

Πριν τη μουσική παραγωγή πώς και σπούδασες στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων;
Ήθελα εκείνη την περίοδο να φύγω από τα Γιαννιτσά, να σπουδάσω κάτι. Βιοπορίστηκα από αυτό στην αρχή και παράλληλα έκανα το χόμπι μου μέχρι που με κέρδισε.

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από τα Γιαννιτσά;
Ήμασταν μια περίεργη παρέα που, για τότε, ακούγαμε περίεργη μουσική γκραντζ. Κάναμε αυτό που μας άρεσε, είχαμε τον τρόπο ζωής μας, και δεν δίναμε σημασία σε κανέναν.

Μετακόμισες στην πορεία στην Αθήνα. Πώς σε βοήθησε αυτό;
Αυτό που βοηθά στην Αθήνα είναι το να βρεις ανθρώπους που θα σου δώσουν ένα παραπάνω ερέθισμα να συνεργαστείς μαζί τους και να εξελιχθείς.

Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στο πρώτο άλμπουμ, «Lollipop»;
Πολλά και κυρίως προσωπικά. Έχει να κάνει με φανταστικούς και ανεκπλήρωτους έρωτες, με το αίσθημα της αγάπης.

Περίμενες να σημειώσει τέτοια επιτυχία;
Σε αυτό το βαθμό όχι, ήμουν όμως πολύ ενθουσιασμένος. Δεν περίμενα ότι θα κυκλοφορήσει στην Αμερική για να παιχτεί σε διαφημιστικό.

Εάν δεν αποσπούσε θετικά σχόλια το πρώτο άλμπουμ, θα σκεφτόσουν να αφήσεις τη μουσική;
Η πρώτη μου επιθυμία ήταν να εξωτερικεύσω τη μουσική που είχα στο μυαλό μου. Και αυτό έγινε με το «Lollipop».Εάν αντιληφθώ ότι δεν είμαι δημιουργικός ή ότι η δημιουργικότητά μου δεν μπορεί να βρει ανταπόκριση σε κόσμο, τότε ίσως να κάνω κάτι άλλο βιοποριστικά. Από τη στιγμή όμως που κατάλαβα ότι είχε κάποια απήχηση, σίγουρα με βοήθησε να συνεχίσω.

Προς τα πού θα στρεφόσουν δηλαδή εκτός μουσικής;
Μου αρέσει να μαγειρεύω.

Πώς αισθάνθηκες όταν το περιοδικό Status σε συμπεριέλαβε, το 2009, στο διαγωνισμό του για τους υποψηφίους στην κατηγορία του «πρωτοεμφανιζόμενου της χρονιάς»;
Εκεί ένιωσα λίγο περίεργα. Το δέχτηκα απλά. Αντιλαμβάνεσαι ότι η μουσική σου αγγίζει πιο εμπορικές περιοχές, δεν τρελάθηκα όμως.

Θυμάσαι την αντίδρασή σου όταν έμαθες ότι το γαλλογερμανικό κανάλι «Arte TV» σε προσκάλεσε για την παρουσίαση του πρώτου σου άλμπουμ;
Εκεί τρελάθηκα, η αντίδραση ήταν ενθουσιώδης. Το κανάλι έχει αξιόλογα πράγματα και συμπεριλαμβάνει τη δική σου δουλειά.

Στο δεύτερο δίσκο σου, «Πάστα Φλωρά» συμμετείχε η Δήμητρα Γαλάνη. Τι θα έλεγες ότι αποκόμισες από την επαφή αυτή;
Κέρδισα μια πολύ καλή προσωπική επαφή. Το να συνδέει με μια τέτοια ερμηνεύτρια το όνομά του ένας νέος δημιουργός, σχεδόν άγνωστος – μέχρι τότε ακούγοντας το monsieur minimal ο κόσμος νόμιζε ότι είναι ένας γάλλος παραγωγός που ζει μακριά από την Αθήνα – κερδίζει την αναγνωρισιμότητα του κόσμου. Το πιο σημαντικό είναι η ευκαιρία του να συνεργάζεσαι με έναν τόσο ακομπλεξάριστο, πολύ πετυχημένο μουσικό και καλό άνθρωπο.

Περνώντας στο τρίτο άλμπουμ, σε τι διαφέρει από τα προηγούμενα δύο;
Το «Minimal to Maximal» είχε πιο δύσκολες ενορχηστρώσεις, χωρίστηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο είχε να κάνει με τον Monsieur Minimal που ήξερε ο κόσμος και το δεύτερο με μια πιο σκοτεινή, βρόμικη, ρεαλιστική πλευρά.

Πότε είδες το όνομά σου να αναγνωρίζεται από περισσότερο κόσμο;
Με την «Πάστα Φλωρά». Παιζόταν μέχρι και σε λαϊκούς σταθμούς.

Αυτή την περίοδο σε τι φάση σε πετυχαίνουμε;
Έβγαλα το τέταρτο στη σειρά άλμπουμ μου, το «High times».Ο ήχος του είναι περισσότερο ευρωπαϊκός, και ετοιμάζομαι για τη συναυλία στο Gazarte, στις 23 Ιουνίου.

*Tο «Ηigh Times» κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία Mo.Mi. Records με διανομή της Feelgood σε Ελλάδα και Κύπρο, της Orchard σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο και με την υποστήριξη των προϊόντων υγιεινής διατροφής WISH.

entertainment.in.gr

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Νετανιάχου: Η δολοφονία Νασράλα αλλάζει τις ισορροπίες - Δεν υπάρχει μέρος που να μη φτάνει το χέρι του Ισραήλ

Ως απαραίτητο βήμα για να υλοποιηθούν οι στόχοι του Ισραήλ περιέγραψε ο Νετανιάχου τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024