Θοδωρής Γκόνης: «Θέλουμε να αναδείξουμε την παγκόσμια κλάση των Φιλίππων»
Ελισάβετ Σταμοπούλου
Υποψήφιος προς ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων «μιλά» για την ιστορική σημασία του και μέσα από ένα φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ Φιλίππων, που ανοίγει τις πύλες του στις 4 Ιουλίου, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του θεατρικού μέρους να ανήκει στον Θοδωρή Γκόνη. Όπως δηλώνει στο in.gr: «Με μια σκυταλοδρομία κειμένων μιλάμε για την ιστορία των Φιλίππων. Είναι ένα θέατρο που ανήκει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα».
Το Φεστιβάλ Φιλίππων διατυπώνει με τον τρόπο του το δικό του «παρών» στην επίσημη ελληνική υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για την ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO . Σε τι διαφέρει φέτος το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός από τα προηγούμενα χρόνια;
Η θεματική διαφέρει. Κάθε χρόνο επιθυμούμε να έχουμε ένα διαφορετικό φεστιβάλ. Φέτος είναι αφιερωμένο στους επτά αγγέλους. Θέλουμε το φεστιβάλ να έχει μια δική του ματιά, κάτι τοπικό. Με μια σκυταλοδρομία κειμένων μιλάμε για την ιστορία των Φιλίππων. Φέτος κάνει πρεμιέρα το Εθνικό Θέατρο με μια παραγωγή του. Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη κάνουν πρεμιέρα εδώ.
Μέσα από το φεστιβάλ πώς αναδεικνύετε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων;
Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κλάσης. Είναι ένας σημαντικός χώρος. Τα κείμενα και οι παραστάσεις θα αναδείξουν αυτή τη σημασία. Θα ακουστεί από τη φωνή της Λυδίας Φωτοπούλου η προς Φιλιππησίους επιστολή, από τη φωνή της Φιλαρέτης Κομνηνού η μάχη της Αμφίπολης του Θουκυδίδη, από άλλους ηθοποιούς η φυλλάδα του Μ. Αλεξάνδρου. Ο ίδιος ο τόπος διεκδικεί με το στόμα το παρών στην παγκόσμια σκηνή. Θέλουμε να δείξουμε με τον τρόπο μας ότι το φεστιβάλ Φιλίππων είναι ένας ακόμη «μοχλός πίεσης».
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ τα αριστοφανικά έργα κατέχουν σημαντική θέση
Υπάρχει μέσα στη ζωή μας ο Αριστοφάνης και ειδικά τώρα τον χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, παρόλο που συχνά τον κακομεταχειριζόμαστε ανεβάζοντάς τον συμβατικά.
Τι σημαίνει για τον κόσμο το Φεστιβάλ αυτό;
Ο κόσμος αγκαλιάζει το Φεστιβάλ, είναι η ιστορία τους. Είναι ένα θέατρο που ανήκει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Υπάρχει κάτι που να θέλατε να τονίσετε περισσότερο και δεν είχατε την ευκαιρία να το κάνετε;
Δεν υπάρχει τέλειο φεστιβάλ. Έχουμε έναν ελάχιστο προϋπολογισμό, αλλά αυτό δεν μας πτοεί , μας κάνει πιο επινοητικούς. Θα ήθελα να είχαμε καλέσει νεότερα σχήματα, να είχαμε ένα χώρο που να δούλευαν εδώ και να παρουσίαζαν την εργασία τους. Δυστυχώς δεν έχουμε τους χώρους και τα χρήματα. Ένα φεστιβάλ πρέπει να ανανεώνεται και να δίνει στους νέους βήμα.
Πόσο καιρό τώρα προετοιμάζετε το Φεστιβάλ;
Από το Δεκέμβριο μέχρι τώρα συνεχώς εργαζόμαστε.
Θα θέλαμε ένα σχόλιό σας για άλλα φεστιβάλ που διεξάγονται τους θερινούς αυτούς μήνες…
Υπάρχει ένα εξαιρετικό φεστιβάλ, το φεστιβάλ Αθηνών που κάνει ο Γιώργος Λούκος. Η Πειραιώς είναι συνέχεια προς τα πάνω, ένας χώρος όπου συμβαίνουν σημαντικά πράγματα. Υπάρχουν και σημαντικά φεστιβάλ σε νησιά, στην Τήνο, στη Νάξο. Θεωρώ φεστιβάλ αυτά που παράγουν κάτι δικό τους, κάτι τοπικό. Όχι μόνο αυτά που υποδέχονται.
entertainment.in.gr
- Καζακστάν: Κατάφεραν να επιβιώσουν – 27 επιζώντες από το αεροπορικό δυστύχημα – Συγκλονιστικά βίντεο
- Φάμελλος: Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – «Να κάνουμε τις ευχές μας πράξεις»
- Νίκος Βέρτης: «Καβάλησα το καλάμι, το χρήμα σου δίνει 5 ευκολίες αλλά 1000 δυσκολίες»
- Ποια ομάδα της Euroleague ετοιμάζει μεταγραφή-έκπληξη στα γκαρντ…
- Βενεζουέλα: «Όλοι» οι έφηβοι που είχαν συλληφθεί κατά τη μετεκλογική κρίση είναι πλέον ελεύθεροι
- Θεσσαλονίκη: Άγριο ξύλο μεταξύ νεαρών – Άνδρας βρέθηκε αιμόφυρτος και ημίγυμνος