Τη νομοθέτηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου ζητούν οι εταίροι από την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων ζητούνται από τους εταίρους ως έμπρακτη απόδειξη της θέλησης της Αθήνας να προχωρήσει σοβαρά στις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, ύψους 82 – 86 δισ. ευρώ, καθώς έχουν θέσει μετ’ επιτάσεως θέμα έλλειψης αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Το θέμα της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εν όψει συμφωνίας για νέο πρόγραμμα από τον ESM, υπογραμμίζεται άλλωστε κατά την εισαγωγή του κειμένου στο οποίο κατέλεξε το Eurogroup (δεν αποτελεί κοινό ανακοινωθέν) και το οποίο εστάλη ως εισήγηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα στο κείμενο αναφέρεται σειρά μέτρων, εκ των οποίων έως την Τετάρτη θα πρέπει να νομοθετηθούν:

  • Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης
  • Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος (ερμηνεύεται ως περικοπή πρόωρων συντάξεων, αύξηση εισφορών υγείας)
  • Η επιτάχυνση διαδικασιών στη Δικαιοσύνη (εκτιμάται ότι αφορά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας)
  • Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
  • Η πλήρης εφαρμογή αυτόματης περικοπής δαπανών (ερμηνεύεται ως εφαρμογή αυτόματων σταθεροποιητών σε περίπτωση υπερβάσεων στον Προϋπολογισμό)
  • Η λήψη μέτρων για την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος

Μετά τη νομοθέτηση αυτών των μέτρων, θα μπορεί να εξεταστεί η έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το τρίτο πακέτο βοήθειας, ύψους 82-86 δισ. ευρώ από τον ESM.

Εκτός των μέτρων που ζητείται να νομοθετηθούν έως την Τετάρτη, υπάρχουν και άλλα προαπαιτούμενα που ζητούνται από τους εταίρους προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας.

Συγκεκριμένα, ζητείται νομοθέτηση και εφαρμογή σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για:

  • Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως τον Οκτώβριο του 215
  • Υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, την κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων, το γάλα, το ψωμί, τα φάρμακα
  • Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμα μέτρα)
  • Υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις
  • Λήψη αποφασιστικών μέτρων για τα «κόκκινα δάνεια»
  • Μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με: αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων από ανεξάρτητο οργανισμό και διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, ή μεταφορά περιουσιακών στοιχείων (ύψους 50 δισ. ευρώ) σε ανεξάρτητο Ταμείο (που υφίσταται και έχει έδρα στο εξωτερικό) στο πρότυπο του Οργανισμού για την Ανάπτυξη του Λουξεμβούργου με στόχο την πώλησή τους σε βάθος χρόνου και αποπληρωμή μέρους του χρέους. Το μάνατζμεντ του Ταμείου θα έχει η Ελλάδα και θα επιβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
  • Ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και εφαρμογή προγράμματος υπό την αιγίδα της Κομισιόν ώστε η Δημόσια Διοίκηση να καταστεί πιο αποτελεσματική και να απο-κομματικοποιηθεί. Ένα πρώτο σχέδιο θα παρουσιαστεί έως τις 20 Ιουλίου μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω μείωση δαπανών.
  • Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να εξομαλυνθεί η παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος. Η Αθήνα δεν θα προχωρά σε μονομερείς ενέργειες. (Υπό συζήτηση βρίσκεται εάν θα επανεξεταστούν νόμοι που υιοθετήθηκαν μονομερώς από την ελληνική κυβέρνηση και δεν συνάγουν με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ