Το «μαύρο» χρήμα τροφοδοτεί το ράλι των ακινήτων στη Βρετανία
Στο «βρώμικο χρήμα από όλο τον κόσμο» που ξεπλένεται μέσω ακινήτων στη Βρετανία πρόκειται να αναφερθεί ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα Τρίτη στο πλαίσιο της περιοδείας του στη νοτιοανατολική Ασία.
Στο «βρώμικο χρήμα από όλο τον κόσμο» που ξεπλένεται μέσω ακινήτων στη Βρετανία πρόκειται να αναφερθεί ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα Τρίτη στο πλαίσιο της περιοδείας του στη νοτιοανατολική Ασία.
Ο Κάμερον πρόκειται να ανακοινώσει την πρωτοβουλία για διαβούλευση με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας ως προς την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας στη χώρα του εν μέσω ανησυχίας από ακτιβιστές κατά της διαφθοράς ότι οι αυξανόμενες τιμές των ακινήτων στη Βρετανία πυροδοτούνται από βρώμικο χρήμα.
Ο Κάμερον πρόκειται να τονίσει την ανησυχία ότι ακίνητα στη Βρετανία –ειδικά στο Λονδίνο– «αγοράζονται από ανθρώπους στο εξωτερικό μέσω ανώνυμων «εταιρειών βιτρινών», κάποια με χρήματα που έχουν λεηλατηθεί ή που είναι προϊόν ξεπλύματος», αναφέρουν τα αποσπάσματα της ομιλίας του που πρόκειται να εκφωνήσει στη Σιγκαπούρη, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να γίνει ασφαλές καταφύγιο για το βρώμικο χρήμα από όλο τον κόσμο. Θέλω η Βρετανία να είναι η πιο ανοιχτή χώρα στον κόσμο για επενδύσεις. Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλα τα χρήματα θα είναι καθαρά χρήματα», θα σημειώσει σχετικά.
Το προσεχές φθινόπωρο, το βρετανικό αρχείο ακίνητης περιουσίας πρόκειται για πρώτη φορά να ξεκινήσει τη δημοσιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας ξένων εταιρειών. Η κυβέρνηση Κάμερον θα θέσει επίσης σε ανοιχτή διαβούλευση το ζήτημα της εξεύρεσης τρόπων για την ενίσχυση της διαφάνειας ως προς την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας από ξένες επιχειρήσεις.
Ο βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να χαιρετίσει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και να τονίσει ότι όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα στον τομέα αυτόν.
«Δεν υπάρχει χώρος για βρώμικο χρήμα στη Βρετανία. Στην ουσία, δεν θα πρέπει να υπάρχει χώρος για βρώμικο χρήμα πουθενά», θα αναφέρει.
Περισσότερα από 36.000 ακίνητα στο Λονδίνο είναι ιδιοκτησίας παράκτιων εταιρειών, ενώ τουλάχιστον 100.000 τίτλοι ιδιοκτησίας στη Βρετανία είναι καταχωρημένοι σε εταιρείες του εξωτερικού.
Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια χαιρέτισε τη δέσμευση του βρετανού πρωθυπουργού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ναυάγιο στη Νότια Κορέα: Αλιευτικό «αναποδογύρισε ξαφνικά», δύο νεκροί και δώδεκα αγνοούμενοι
- Ζάχαρη: Υπάρχει τρόπος για να την αποφύγουμε;
- Παναθηναϊκός: Πληγή ότι του …γυρίζουν αγώνες
- Συνταγή: Συκώτι με μουστάρδα ριγανάτο και πουρέ γλυκοπατάτας
- Το γκολ του Ελ Κααμπί το ζήλεψαν πολλοί σέντερ φορ στην Ευρώπη
- Χαμάς: Καλεί σε τριήμερες κινητοποιήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη