Δορυφόρος της NASA που βρίσκεται σε απόσταση ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη απαθανάτισε την αθέατη πλευρά της Σελήνης να περνά από τον ηλιόλουστο μητρικό της πλανήτη.

Οι εικόνες ελήφθησαν με μια κάμερα των 4 mpixel στον ολοκαίνουργιο αμερικανικό δορυφόρο DSCOVR, του οποίου η κύρια αποστολή είναι να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του Ήλιου και να προειδοποιεί για γεωμαγνητικές καταιγίδες.


Η Σελήνη περνά ανάμεσα στη Γη και την κάμερα του δορυφόρου DSCOVR (Πηγή: NASA/NOAA)

Από τη θέση όπου βρίσκεται, ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, ο DSCOVR παρακολουθεί πάντα την ηλιόλουστη πλευρά της Γης καθώς ο πλανήτης περιστρέφεται. Περίπου δύο φορές το χρόνο, ο δορυφόρος βλέπει μαζί τη Γη και τη Σελήνη καθώς διέρχεται από το τροχιακό επίπεδο του φεγγαριού.

Η κάμερα EPIC που έλαβε τις εικόνες βλέπει σε δέκα διαφορετικά μήκη κύματος, από το υπεριώδες μέχρι το υπέρυθρο. Οι συγκεκριμένες εικόνες συνδυάζουν παρατηρήσεις σε τρία μήκη κύματος του ορατού φάσματος, τα οποία αντιστοιχούν στο κόκκινο, το πράσινο και το μπλε χρώμα.

Οι εικόνες στα επιμέρους μήκη κύματος δεν λαμβάνονται ταυτόχρονα αλλά διαδοχικά, περίπου κάθε 30 δευτερόλεπτα. Η Σελήνη όμως μετακινείται ανάμεσα στις διαδοχικές λήψεις, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός πράσινου τόξου στην αριστερή πλευρά του φεγγαριού.

Η πλευρά της Σελήνης που εμφανίζεται στις εικόνες δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, η οποία βλέπει πάντα την ίδια πλευρά του φεγγαριού (αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φεγγάρι χρειάζεται ακριβώς τον ίδιο χρόνο για να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του και μια περιφορά γύρω από τη Γη).

Οι μοναδικές εικόνες δείχνουν επίσης καθαρά πόσο φωτεινή είναι η Γη σε σχέση με το γκρίζο, μουντό φεγγάρι.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ