Μιχάλης Μιχαλέρης: O «γιατρός» της μουσικής
Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση
Πολύπλευρος, ρομαντικός, ταλαντούχος, ανήσυχη καλλιτεχνική ψυχή, είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί να… «καταλογίσει» κανείς στον Μιχάλη Μιχαλέρη, έναν πτυχιούχο της Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης, με επαγγελματική πορεία στον φαρμακευτικό κλάδο και… εραστή της μουσικής.
Αυτή ακριβώς η αγάπη του για τη μουσική και τη δημιουργία τον οδήγησε να συνδυάσει τις δυο διαφορετικές πτυχές της ζωής του, και μεταξύ εξαντλητικών καθημερινών ωραρίων, επαγγελματικών ταξιδιών και πολύωρων meetings, να παρουσιάσει δυο δισκογραφικές δουλειές με προσωπικές του συνθέσεις «χωρίς εμπορικά κίνητρα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επιθυμώντας να γνωρίσουμε καλύτερα την καλλιτεχνική πλευρά ενός επιστήμονα και πολυάσχολου επαγγελματία, ζητήσαμε από τον Μιχάλη Μιχαλέρη να μας συστηθεί μέσα από τα δικά του λόγια, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν -όταν έπιασε στα χέρια του το πρώτο του μουσικό όργανο- για να τον ακολουθήσουμε, έπειτα, στα πρώτα του μουσικά βήματα και να διανύσουμε μαζί του μια καλλιτεχνική πορεία που σήμερα οδηγεί στο Colors in tune, τη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά.
- Ο επιστήμονας και μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Μιχαλέρης μέσα από τα δικά του λόγια
«Από παιδί ασχολούμαι με διάφορα μουσικά όργανα, κυρίως έγχορδα. Έκανα επί αρκετά χρόνια μαθήματα στο ούτι και την θεωρία της Ανατολικής Μουσικής με δάσκαλο τον Χρίστο Τσιαμούλη, ενώ επίσης ασχολήθηκα με την εξέλιξη της μουσικής τεχνολογίας, την ηχογράφηση και τη μίξη. Παράλληλα σπούδασα Κτηνιατρική στη Θεσσαλονίκη, έκανα κατάλληλη μετεκπαίδευση και ασχολούμαι επαγγελματικά με το Marketing και το Management στο φαρμακευτικό χώρο. Το να ακούω ή να παίζω μουσική πραγματικά με γεμίζει με ισορροπία και ευτυχία και γι αυτό θέλησα πάντα να κρατήσω τη μουσική σαν μια μεγάλη αγάπη, ένα δυνατό hobby».
- Τα πρώτα βήματα σε μουσικά μονοπάτια
«Θυμάμαι ήμουν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ο πατέρας μου, για να με παρηγορήσει επειδή βρισκόμουν στη διάρκεια ανάρρωσης από μία παιδική ασθένεια, μου έφερε για δώρο μία μελόντικα και μια μικρή κιθάρα. Άρχισα να τα σκαλίζω μόνος μου με το αυτί και γρήγορα εξελίχθηκαν σε μεγάλη αγάπη. Με την ευκαιρία, χρησιμοποίησα μελόντικα σε αρκετά κομμάτια του album Colors in Tune (την πρόσφατη δισκογραφική μου δουλειά. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη παραγωγή από το δισκοπωλείο Music Corner), έτσι για να τιμήσω το πρώτο μου μουσικό όργανο, αλλά και για να αποδείξω ότι πρόκειται για ένα όργανο με δυνατότητες.
»Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι η δημιουργικότητα δίνει βασικό νόημα στη ζωή. Αναζητώ τη δημιουργικότητα τόσο στη δουλειά όσο και στην προσωπική ζωή. Ήμουν τυχερός διότι βρέθηκα σε ένα επαγγελματικό χώρο με πολλές και ουσιαστικές δημιουργικές δυνατότητες. Τόσο όσον αφορά την επαγγελματική ανάπτυξη νέων συναδέλφων όσο και στη βοήθεια των ανθρώπων και ειδικά των ασθενών. Η δημιουργικότητα λοιπόν είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της μουσικής και της επαγγελματικής μου ενασχόλησης».
- Η μουσική και η σύνθεση ως ανάγκη και διέξοδος
«Ανέφερα ήδη την ανάγκη της δημιουργικότητας. Η σύνθεση προέκυψε από μόνη της, νομίζω ως ανάγκη της ελευθερίας που σου δίνει η αναζήτηση νέων μουσικών δρόμων. Και σαν μια διέξοδος στην φαντασία μου, που ένιωθα να περιορίζεται κάπως στην εκτέλεση γνωστών κομματιών. Αν και αυτό μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για το ότι δεν τελειοποίησα τις εκτελεστικές μου ικανότητες σε κάποιο μουσικό όργανο, πράγμα που απαιτεί πολύ χρόνο και μεγάλη συνέπεια, που εγώ δεν διέθετα. Σίγουρα πάντως η μουσική εξυπηρετεί την ανάγκη της επικοινωνίας. Μέσα από τη μουσική γνώρισα του καλύτερους μου φίλους και περνάμε μαζί τις καλύτερες μας ώρες. Οι λίγες ώρες που μπορώ να ακούω ή να παίζω μουσική μου προσφέρουν μια ισορροπία, σχεδόν ιαματική, ειδικά για το κατά τα άλλα βαρύ πρόγραμμά μου, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων».
- Ακούσματα και μουσικές επιρροές
«Πάντα μου άρεσε πολύ το ραδιόφωνο. Μικρός έπιανα μακρινούς σταθμούς, ανακαλύπτοντας Βαλκανικούς ή Αραβικούς ήχους. Μετά ήρθε η περίοδος της Rock και των Blues, στα οποία μας μύησαν με τον καλύτερο τρόπο οι Blues Wire κατά τη φοιτητική περίοδο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα πολύ Χατζιδάκις, Λοϊζος, Σαββόπουλος. Επηρεασμένος απ την World, τους Night Arc και τις Δυνάμεις του Αιγαίου ασχολήθηκα για μια μεγάλη περίοδο με το ούτι και την ανατολική μουσική. Ακολούθησαν Massive Attack, Rene Aubry, Yann Tiersen, Galexico, Beirut, Jazz της Νέας Ορλεάνης. Έχω την τύχη να έχω καλούς φίλους που παρακολουθούν στενά τα μουσικά πράγματα και με τροφοδοτούν με νέα ακούσματα. Επίσης ταξιδεύω συχνά και γυρίζω με μουσικές ή καμιά φορά με κάποιο μουσικό όργανο».
- Από τους «Πυροβάτες» στο «Colors in tune» 10 χρόνια μετά
«Με ενδιαφέρει η ανάμιξη διαφορετικών, ιδίως ετερόκλητων μουσικών στοιχείων. Στο album Πυροβάτες, προσπάθησα να παντρέψω παραδοσιακούς ήχους με ηλεκτρονικά στοιχεία, προσέχοντας πολύ ώστε αυτό να γίνει με διακριτικότητα και ισορροπία. Οι μελωδίες είναι γραμμένες πάνω σε ποιήματα του Γιάννη Κουγιούλη, του Βασίλη Βαγενά και του Λυρικού ποιητή Ανακρέοντα (σε μετάφραση Κ. Μαρτινίδη).
»Το νέο album Colors in Tune αναμιγνύει και πάλι διαφορετικά μουσικά στοιχεία, μέσα απ τη διαδοχή 10 οργανικών κομματιών που καταλήγουν στο τραγούδι Espolio, από το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Κουγιούλη. Εδώ νομίζω ότι προσπάθησα να συμπεριλάβω ότι μου έχει αρέσει μουσικά τα τελευταία δέκα χρόνια. Το στοίχημα μου ήταν η διαδρομή από τους ήχους του Χατζιδάκι μέχρι τους ήχους της Νέας Ορλεάνης να δένει αρμονικά σαν ένα μουσικό ταξίδι, ας πούμε μια μουσική για μια φανταστική ταινία.
»Χρειάστηκαν 10 χρόνια να μαζέψω αυτό το υλικό διότι ευτυχώς στη μουσική τουλάχιστον, έχω την πολυτέλεια να μην έχω deadlines! Επίσης διότι με αυτούς τους ρυθμούς μπορώ να επιλέξω το καλύτερο υλικό μιας περιόδου. Κάτι σαν «best of» ας πούμε. Αποφάσισα να εκθέσω αυτό το υλικό μετά από παρότρυνση στενών φίλων και ειδικότερα του μουσικού παραγωγού και εικαστικού Απόστολου Άννη, ο οποίος στήριξε πραγματικά το όλο εγχείρημα και το «έντυσε» με τα υπέροχα εικαστικά του. Επίσης έκανε πάνω στη μουσική εξαιρετικό videoart (παρότι με πενιχρά μέσα), που μπορείτε να βρείτε στο website colorsintune.com και στο youtube».
- Περί έμπνευσης
«Η μελωδία είναι για μένα πολύ σημαντική! Με ενθουσιάζει η στιγμή που το συναίσθημα μετατρέπεται σε ήχο, ειδικά τις λίγες μαγικές στιγμές που αυτό γίνεται αυθόρμητα. Η βάση λοιπόν συνήθως είναι μοτίβα που μου έρχονται αυθόρμητα. Και επειδή αυτό μπορεί να γίνει είτε σκαλίζοντας κάποιο όργανο ή σε άσχετες στιγμές, καταγράφω τις ιδέες κάπου πρόχειρα, π.χ. στο κινητό και μετά τις επεξεργάζομαι. Στην τελική επεξεργασία βεβαίως αναζητώ επαγγελματική βοήθεια. Και στα δύο albums με βοήθησε στην ηχογράφηση και τη μίξη ένας χαρισματικός μουσικός και τεχνικός ήχου, ο Νίκος Πιτλόγλου. Στο album Colors in Tune είχα τη χαρά να συμμετέχουν επίσης δύο εξαιρετικοί μουσικοί, ο τρομπονίστας Γιάννης Αρβανιτάκης και η βιολονίστρια Έλενα Κισέλεβα που έδωσαν πραγματικά άλλη ψυχή στο κομμάτια του album».
- Η μουσική ως βιοποριστική ενασχόληση
«Προτιμώ να είμαι εραστής της τέχνης, δηλαδή ερασιτέχνης! Εκτιμώ και σέβομαι αφάνταστα τους επαγγελματίες μουσικούς. Ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο θέλει ηρωισμό ο βιοπορισμός από την τέχνη».
- Ο Μιχάλης Μιχαλέρης ως καλλιτέχνης
«Είχα διαβάσει κάποτε σε μια συνέντευξη του Ross Daily ότι καλλιτέχνης είναι αυτός που αφιερώνει όλο του το είναι σε αυτό κάνει την δεδομένη στιγμή. Υπ’ αυτή την έννοια είμαι κι εγώ καλλιτέχνης, γιατί αφοσιώνομαι πραγματικά σε αυτό που κάνω, είτε τη στιγμή που δουλεύω ή που ασχολούμαι με τη μουσική».
- Απολογισμός, στόχοι και προσδοκίες
«Για μένα είναι μεγάλη χαρά που άκουσα καλά λόγια από λίγους ανθρώπους που ασχολούνται με το είδος. Σε αυτούς, εξάλλου, στοχεύω. Και τα δύο albums είναι παραγωγές εκτός mainstream και δεν προσβλέπουν στη στήριξη των μέσων που ειδικεύονται σε αυτό. Αντίθετα τον καιρό που βγήκαν οι Πυροβάτες τους υποστήριξε αρκετά ο κρατικός ραδιoσταθμός Kosmos ενώ το Colors in Tune παίχτηκε στο Τρίτο, στο metadeftero.gr κλπ. To website colorsintune.com που περιέχει videoart μουσική και πληροφορίες, βλέπω με χαρά ότι το επισκέπτονται σποραδικά άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου. Νομίζω ότι το ύφος της μουσικής που γράφω θα ταίριαζε στον κινηματογράφο. Θα ήθελα να δοκιμάσω να γράψω μουσική για μια ταινία.»
- Χόμπι και ελεύθερος χρόνος
«Την ενασχόληση με τη μουσική τη θεωρώ «ελεύθερο χρόνο» και γι’ αυτό γίνεται με μεράκι. Κατά τα άλλα μου αρέσει ο κινηματογράφος και οι συζητήσεις με ενδιαφέροντες φίλους. Και λίγο άσκηση κάπου κάπου για να ξεπιάνομαι».
- Μελλοντικά μουσικά σχέδια
«Υπάρχει υλικό πάνω στα ποιήματα μια εξαιρετικής φίλης που σίγουρα θα γίνει γνωστή και πέρα από τους ποιητικούς κύκλους. Χρειάζομαι όμως λίγο χρόνο. Ελπίζω όχι 10 χρόνια πάλι!»
entertainment.in.gr
- Ιωάννινα: Δύτες ψαρεύουν λάστιχα, καρέκλες και μηχανάκια
- Παππάς: Την Κυριακή ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ – Ραντεβού στις κάλπες
- Ο Μέσι δεν θέλει τον Τσάβι στην Ιντερ Μαϊάμι
- Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση παίρνει από τους πολίτες 2 και τους δίνει πίσω λιγότερο από 1
- Πατέρας από τις ΗΠΑ σκηνοθέτησε τον θάνατό του και τώρα αρνείται να αποκαλύψει πού βρίσκεται
- Γάζα: «Αποτυχία της ανθρωπότητας» – Επερχόμενος λιμός και λεηλασίες