Ίνταν Ράιχελ: «Ελληνικά τραγούδια ακούγονται στο ισραηλινό ραδιόφωνο»
Συνέντευξη στην Ελισάβετ Σταμοπούλου Έδωσε νέα ταυτότητα στην ισραηλινή ποπ μουσική θέτοντας την πολυπολιτισμικότητα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Παραγωγός, συνθέτης και κιμπορντίστας, ο Ίνταν Ράιχελ έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο στη μουσική παρουσιάζοντας το Idan Raichel Project, ένα πολυεθνικό επίτευγμα που καλωσορίζει διαφορετικές κουλτούρες. Από την ηλικία των εννέα ετών, πριν από 30 περίπου χρόνια, ξεκίνησε […]
Συνέντευξη στην Ελισάβετ Σταμοπούλου
Έδωσε νέα ταυτότητα στην ισραηλινή ποπ μουσική θέτοντας την πολυπολιτισμικότητα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Παραγωγός, συνθέτης και κιμπορντίστας, ο Ίνταν Ράιχελ έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο στη μουσική παρουσιάζοντας το Idan Raichel Project, ένα πολυεθνικό επίτευγμα που καλωσορίζει διαφορετικές κουλτούρες. Από την ηλικία των εννέα ετών, πριν από 30 περίπου χρόνια, ξεκίνησε η σχέση του με τη μουσική παίζοντας με το ακορντεόν.
Το τελευταίο του άλμπουμ, «Quarter To Six», κέρδισε διεθνή αναγνώριση, ενώ ανάμεσα στις αξιομνημόνευτες συνεργασίες του φιγουράρουν εκείνες με την Mάρτα Γκόμεζ από την Κολομβία, την Aνα Μούρα από την Πορτογαλία, τον γερμανό κόντρα τενόρο Aντρέας Σολ.
Ο Ίνταν Ράιχελ φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μουσική του που ενώνει διαφορετικές γλώσσες , κουλτούρες, πολιτισμούς, και η συνεργασία του με το Γιάννη Κότσιρα και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, την Τετάρτη στη σκηνή του Gazarte, βάζει μια νέα γεύση στο ηχητικό του «πιάτο».
Μιλώντας στο in.gr για το Idan Raichel Project, αναφέρει πως ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια. Για το αποτέλεσμα αυτό ο Ράιχελ συνεργάστηκε με εκατοντάδες καλλιτέχνες. Οι νεότεροι 16 ετών και οι μεγαλύτεροι 83, ακόμα και 91 ετών, όλοι από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Τον χαροποιεί το γεγονός ότι μοιράζεται το ίδιο στούντιο με ταλαντούχα πρόσωπα.
Το εγχείρημά του Idan Raichel Project, που ενσωματώνει στη μουσική του την έννοια της πολυπολιτισμικότητας και διακρίνεται για τις προσμίξεις τραγουδιών στα εβραϊκά, αραβικά και στις αιθιοπικές γλώσσες αμχαρικά και τιγκρίτ, υποδέχθηκαν με θέρμη οι άνθρωποι στο Ισραήλ, και όπως ανφέρει ο κ. Ράιχελ έδειξαν ενδιαφέρον για όλες τις γλώσσες που άκουγαν, για την ποικιλία πολιτισμών και ήχων.
Οι μουσικές επιρροές του μουσικού έχουν πολλές και διαφορετικές αφετηρίες. Από την τζαζ μέχρι την κλασική και παραδοσιακή μουσική. «Άκουγα μουσική από όλο τον κόσμο, και το πρώτο μουσικό όργανο που έπαιξα ήταν το ακορντεόν το οποίο με βοήθησε να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να έχω τα μάτια και τα αυτιά μου ανοιχτά στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Και αυτό γιατί το ακορντεόν λαμβάνει διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα με τη χώρα στην οποία παίζεται. Πάντα θα είναι κομμάτι της ιστορίας μου το μουσικό αυτό όργανο», σημειώνει.
Ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς στην μπάντα του παίζει μπουζούκι, και αυτό θέτει αμέσως τις βάσεις του ενδιαφέροντος για την εξερεύνηση της ελληνικής κουλτούρας. «Στο Ισραήλ αγαπούν την ελληνική μουσική, πολλά τραγούδια παίζονται στο ραδιόφωνο και μεταφράζονται. Νιώθουμε συνδεδεμένοι με τη χώρα», δηλώνει ο κ. Ράιχελ.
Μιλώντας για τη συναυλία του, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη στο Gazarte, αναφέρει πως πριν ασχοληθεί με την εκδήλωση δεν γνώριζε τους μουσικούς Γιάννη Κότσιρα και Ελένη Τσαλιγοπούλου με τους οποίους και θα συναντηθεί επί σκηνής. Επέλεξε όμως τα δύο αυτά πρόσωπα με το βλέμμα στραμμένο στο χτίσιμο επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ.
Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα, αποκαλεί θαύμα το γεγονός ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο ερχονται να τον ακούσουν, ενώ ελπίζει να χαράξει τη μουσική του στη μνήμη του κόσμου.
«Δεν έχω επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα. Είναι αστείο γιατί ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο και δεν έχω ξαναέρθει σε μια τόση όμορφη χώρα που είναι τόσο κοντά στη δική μου. Κάθε φορά που ταξιδεύω για να δώσω συναυλία λείπω για μια μέρα. Αυτή τη φορά όμως πήρα δυο ημέρες »άδεια». Θέλω να εξερευνήσω την πόλη, να γνωρίσω μουσικούς, και είμαι ανοιχτός σε προτάσεις», επισημαίνει.
entertainment.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις