Η βιταμίνη C εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου
Αντικαρκινικές ιδιότητες φαίνεται ότι έχει η βιταμίνη C καθώς νέα αμερικανική μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι μπορεί να εξοντώσει τα κύτταρα του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Science.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Αντικαρκινικές ιδιότητες φαίνεται ότι έχει η βιταμίνη C καθώς νέα αμερικανική μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι μπορεί να εξοντώσει τα κύτταρα του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Science.
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της βιταμίνης C αποτελούν πηγή επιστημονικής διαμάχης, καθώς διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα, από το 1971 που ο βραβευμένος με Νόμπελ, Δρ Λάϊνους Πόλινγκ μίλησε πρώτος για τις θεραπευτικές ιδιότητες της βιταμίνης.
Έκτοτε, διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές για το κατά πόσο η ενδοφλέβια ή από το στόμα λήψη της βιταμίνης C έχει καλύτερη θεραπευτική δράση, ενώ ασαφής παραμένει ακόμη ο μηχανισμός μέσω του οποίου η βιταμίνη καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα.
Η επιστημονική ομάδα του Δρ Λιουις Καντλεϊ στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου «Weill Cornell» της Νέας Υόρκης, δοκίμασε την αντικαρκινική δράση της βιταμίνης C τόσο σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων από καρκίνους του παχέος εντέρου (οι οποίες έφεραν τις συχνές μεταλλάξεις στα γονίδια KRAS και BRAF), όσο και σε ποντίκια που είχαν γαστρεντερικούς όγκους με τις ίδιες μεταλλάξεις.
Να σημειωθεί ότι, περίπου το 40% των ανθρώπων με καρκίνο του εντέρου φέρουν μετάλλαξη στο γονίδιο KRAS.
Όπως προέκυψε από τα πειράματα και στις δύο περιπτώσεις η βιταμίνη C, χορηγούμενη σε μεγάλη δοσολογία (ισοδύναμη με την κατανάλωση 300 πορτοκαλιών), ανέστειλε την ανάπτυξη των όγκων, που έγιναν λιγότεροι και μικρότεροι.
Αυτό κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι πλέον μπορούν να αρχίσουν να μελετούν την ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών για ανθρώπους με βάση τη βιταμίνη C.
Μάλιστα, σύντομα αναμένονται οι πρώτες κλινικές δοκιμές,καθώς έχει ήδη αποδειχθεί ότι η χορήγηση μεγάλης δόσης βιταμίνης C σε ανθρώπους είναι ασφαλής. Πιθανόν οι ασθενείς να κάνουν ενέσιμη βιταμίνη C ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις