Μια πρωτοποριακή μέθοδος αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος, με νοσηλεία μόνο 24ωρών, θα μπορεί να εφαρμόζεται από το 2017 στην Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Με τη νέα μέθοδο η διάρκεια της επέμβασης μειώνεται στο μισό χρόνο, η απώλεια αίματος είναι μικρότερη, όπως μικρότερες είναι και οι τομές, ενώ ο ασθενής πονάει ελάχιστα και μπορεί να περπατήσει με βοήθεια εντός 24 ωρών.

«Ουσιαστικά η επέμβαση αυτή γίνεται με την υπάρχουσα μεθοδολογία όσον αφορά τα υλικά αλλά εκείνο που τη διαφοροποιεί από τις άλλες επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος είναι η εξέλιξη των χειρουργικών δυνατοτήτων. Γίνονται μικρότερες τομές, περίπου 8-10 εκατοστών, η απώλεια του αίματος είναι μικρότερη και ο ασθενής περπατάει την ίδια ημέρα ή την επόμενη με βοήθεια. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η επέμβαση διαρκεί μόνο 45 λεπτά και έτσι αποφεύγονται οι επιπλοκές. Επίσης, ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η βραχεία παραμονή στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Είμαστε η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που δίνουμε στον ασθενή τη δυνατότητα να φύγει στο πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση, κάτι που πριν από μερικά χρόνια ήταν αδύνατον να το σκεφτούμε. Στο νοσοκομείο ‘Παπαγεωργίου’ έχουμε τη δυνατότητα, αλλά δεν έχουμε τις υποδομές να υποστηρίξουμε αυτή τη μέθοδο, ωστόσο σύντομα θα τις έχουμε», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής στο ΑΠΘ, Ελευθέριος Τσιρίδης.

Η νέα μέθοδος αρθροπλαστικής δεν ενδείκνυται για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως π.χ. αναπνευστικά, νευρολογικά ή καρδιακά προβλήματα, ενώ αποκλείονται επίσης οι υπέρβαροι και οι ηλικιωμένοι.

Να σημειωθεί ότι, 50 γιατροί θα ειδικευτούν στην τεχνική στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Αρθροπλαστικής Ισχίου και Γόνατος (MAST-2), που οργανώνεται από την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» (4-5 Δεκεμβρίου).

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, οι νεότερες τεχνολογίες και οι χειρουργικές τεχνικές που αφορούν την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι τεχνικές μικρής επεμβατικότητας (MIS), με ελάχιστο πόνο και απώλεια αίματος, αλλά και κινητοποίηση του ασθενή τις πρώτες 24ώρες.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ