Σχέδιο υποδοχής Σύρων προσφύγων από την Τουρκία από «Προθύμους» της ΕΕ
Πρόταση για τη θέσπιση συστήματος υποδοχής Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία από κράτη-μέλη της ΕΕ σε εθελοντική βάση και για ανθρωπιστικούς λόγους παρουσίασε η Κομισιόν. Το σχέδιο κατατίθεται στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία του θα αποτελεί η μείωση των μεταναστών που περνούν παράνομα από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μίνι σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών-Τουρκίας θα προηγηθεί της έναρξης των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη.
Πρόταση για τη θέσπιση συστήματος υποδοχής Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία από κράτη-μέλη της ΕΕ σε εθελοντική βάση και για ανθρωπιστικούς λόγους παρουσίασε η Κομισιόν. Το σχέδιο κατατίθεται στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία του θα αποτελεί η μείωση των μεταναστών που περνούν παράνομα από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μίνι σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών-Τουρκίας θα προηγηθεί της έναρξης των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο μετεγκατάστασης. Οι ηγέτες Γερμανίας, Ελλάδας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Σουηδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου θα συναντηθούν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Οι χώρες που συμμετέχουν έχουν εκφράσει τη βούληση να μετάσχουν στο σύστημα υποδοχής, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρίσταται λόγω της μεγάλης εμπλοκής της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος αποτελεί η μείωση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Τουρκίας.
Εφόσον ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τα κράτη-μέλη καλούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα σε εθελοντική βάση, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
Συγκεκριμένα η κατανομή μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών-μελών θα βασίζεται στις δυνατότητες απορρόφησης, υποδοχής και ενσωμάτωσής τους, καθώς και στο μέγεθος του πληθυσμού, στο ΑΕΠ, στις προηγούμενες επιδόσεις στην αναγνώριση ασύλου και στα εθνικά ποσοστά ανεργίας.
Επιπλέον, στα άτομα που επωφελούνται από το καθεστώς αυτό θα πρέπει να χορηγείται επικουρική προστασία ή ισοδύναμο καθεστώς προσωρινής παραμονής για όχι λιγότερο από ένα έτος.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Τρίτη, εφόσον γίνει δεκτό από τα κράτη-μέλη, θα ισχύει μόνο για τους αιτούντες άσυλο που έχουν καταχωρηθεί από τις τουρκικές αρχές πριν από τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου.
Αναστολή ενός έτους στη Σουηδία
Η Κομισιόν πρότεινε, εν τω μεταξύ, την Τρίτη τη χορήγηση στη Σουηδία ενός έτους αναστολής από τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το μηχανισμό μετεγκατάστασης της ΕΕ.
Η πρόταση της Επιτροπής κατατίθεται λόγω της αδυναμίας του εγχώριου συστήματος ασύλου να αντεπεξέλθει στην απότομη αύξηση των αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο αριθμός των αιτήσεων έχει αυξηθεί από έτος σε έτος κατά 60%, και οι μηνιαίες αιτήσεις διπλασιάστηκαν μεταξύ του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 2015, με περαιτέρω αύξηση κατά 60% τον Οκτώβριο του 2015.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, το Σχέδιο Μετεγκατάστασης παρέχει τη δυνατότητα σε ένα κράτος-μέλος να ζητήσει την προσωρινή αναστολή του μηχανισμού στην περίπτωση που η απότομη μετατόπιση των μεταναστευτικών ροών δημιουργεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για το «θρίλερ της Αμαλιάδας»
- Super League: Τα δεδομένα για τον πρωταθλήτη – Ποιος είναι το μεγάλο φαβορί σύμφωνα με τις στοιχηματικές (pics)
- Amazon: Χιλιάδες εργαζόμενοι απεργούν σε 20 χώρες την Black Friday
- Αντώνης Λυμπέρης: Πέθανε ο γνωστός εκδότης
- Έλληνας παλαιοντολόγος ανακάλυψε «τεραστιοδοντόσαυρο»
- «Είναι ένα γέλιο ενάντια σε ένα κουρασμένο σύστημα»: Ο καλλιτέχνης πίσω από την μπανάνα στον τοίχο