Δέκα πρωτότυπες παραστάσεις με αισθητική που θίγουν καίρια ζητήματα που πέρα από τον ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα μπορούν να προβληματίσουν και να αφυπνίσουν συνειδήσεις με αισθητική, επιλέξαμε και προτείνουμε.



Οι «Καρμενσίτας» κάνουν κατάληψη στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τις 20 Δεκεμβρίου και μιλούν για τη χαρά της ζωής και την ανάγκη να επενδύουμε σε αξίες όπως η φιλία, η αγάπη και η αλληλεγγύη.
Η παράσταση που συνδυάζει όπερα και μπαλέτο με όχημα τη μουσική της θρυλικής Κάρμεν του Ζορζ Μπιζέ βασίζεται σε μια ιδέα της Μαρίας Κουσουνή –Α’ χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ.
Τη μουσική διεύθυνση μοιράζονται οι Χρύσανθος Αλισάφης, Ραφαήλ Πυλαρινός, Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ την ενορχήστρωση και τη διασκευή της μουσικής του Μπιζέ ανέλαβε ο Γιάννης Μπελώνης.
Οι στίχοι των τραγουδιών είναι της Αιμιλίας Βασιλακάκη, τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Κατρανίτσας, τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ.
Συμμετέχουν η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι, το Corps de Baller και Μονωδοί της ΕΛΣ. Στις παραστάσεις του Σαββάτου και Κυριακής συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.



«Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Βιέννη» ανεβαίνουν στο Μέγαρο από τον σκιοπαίκτη Ηλία Καρελλά που συμπράττει με τον Πάνο Μουζουράκη και τον Παντελή Αμπαζή οι οποίοι ερμηνεύουν ζωντανά πρωτότυπες διασκευές τραγουδιών σε μια παράσταση που η παράδοση συναντά το σήμερα. Στο ρόλο και το τραγούδι της Πριγκίπισσας η Ζαχαρούλα Κληματσάκη.
Πίσω από το μπερντέ: Κωνσταντίνα Γκόρου, Νικόλας Τζιβελέκης, Σπύρος Γεωργίου
Στις 19, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 29 Δεκεμβρίου 2015, στις 17:00
Ανταποκρινόμενο στην αυξημένη κίνηση προστέθηκαν δύο νέες παραστάσεις στις 26 & 27 Δεκεμβρίου στις 14:30 το μεσημέρι.

Το θρυλικό έργο του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» που παίζεται για δεύτερη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής (Εκθεσιακός Χώρος) σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη είναι ένα περιπετειώδες ταξίδι με δράση, χιούμορ, ζωντανή μουσική, διαδραστικές βιντεοπροβολές και ζωντανή μουσική από το γκρουπ Vice Versa.


«Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο» των Patari Project με μουσική του Sergei Prokofiev βασισμένη σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου.
Πρόκειται για μια φρέσκια ματιά στο μύθο της Σταχτοπούτας, μιας ιστορίας που αντιστέκεται στο χρόνο είναι η παράσταση «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο» των Patari Project με μουσική του Sergei Prokofiev βασισμένη σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου που παίζεται στο Πόρτα.

Η καλοσύνη και η γενναιοδωρία αλλά και τις ταξικές διαφορές που καταλύονται και αναδεικνύονται η αλληλεγγύη και η προσφορά χωρίς όρια, συνθέτουν το αγαπημένο παραμύθι «Η παπλωματού» -βασισμένο στο πολυβραβευμένο παραμύθι του Τζεφ Μπραμπό- που φιλοξενείται στο θέατρο της Κατερίνας Βασιλάκου σε διασκευή-σκηνοθεσία της Μαριάννας Τόλη.
Το ρόλο της μικρής παπλωματούς ερμηνεύει η Αντιγόνη Ψυχράμη και το ρόλο της μεγάλης παπλωματούς η Μαριάννα Τόλη, το ρόλο του άπληστου και αστείου βασιλιά ο Σωκράτης Μαιδώνης και στο ρόλο της μοδίστρας η Άννα Φιλιππάκη.

Στο bullying και το σχολικό άγχος επικεντρώνεται η κωμωδία «Είστε και Φαίνεστε» που υπογράφει η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» και είναι βασισμένη σ’ ένα παραδοσιακό έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ.
Η διασκευή είναι του Βασίλη Κουκαλάνι, οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία μαζί με τον Γιώργο Παλούμπη. Τα τραγούδια της παράστσης έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς εκ των οποίων ένα σε συνεργασία μετο hip hop συγκρότημα Χνάρια.

Το έργο του Λέοντα Τολστόι «Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος» επέλεξε να εγκαινιάσει την παιδική σκηνή του το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Πρόκειται για μια μια παράσταση που απαντά σε ερωτήματα καίρια για την εποχή μας όπως: Ποια είναι η σχέση του με την απληστία; Κι η εξουσία, ποιο ρόλο παίζει στη καθημερινή μας ζωή;
Τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν οι Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος, Αντιγόνη Φρυδά.
Από τις19 Δεκεμβρίου κάθε Σάββατο στις 15.00 και κάθε Κυριακή στις 11.00

Η Λυδία Κονιόρδου εμπνέεται από τους πίνακες του Θεόφιλου και σκηνοθετεί τον «Σιμιγδαλένιο» που παίζεται στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Πρόκειται για ένα τρυφερό συγκινητικό, λαϊκό παραμύθι που υμνεί τη δύναμη της αγάπης «ντυμένο» με παραδοσιακά κοστούμια μετουσιωμένα με φαντασία και χιούμορ θυμίζοντας στα παιδιά παιχνίδια ξεχασμένα.
Οι μουσικοί επί σκηνής παίζουν παραδοσιακά όργανα όπως ζουρνά και σαντούρι σε μία εντυπωσιακή παράσταση με ζωντανές χρωματιστές εικόνες, ήχους, παιχνίδια και χιούμορ που προβάλλει τα διαχρονικά σύμβολα του παραμυθιού αυτού.



«Το δικό μου Ψάρι» που βασίζεται στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Ο ψαράς και η γυναίκα του» από την ομάδα του Κινητήρα της Αντιγόνης Γύρα στο Θέατρο Ροές έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τα παιδιά με το χοροθεατρικό δρώμενο.
Μέσω της γλώσσας του σώματος, της μουσικής και της βιντεοτέχνης, τα παιδιά καλούνται να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε μια παράσταση που τα βγάζει από την αδράνεια –μεταδίδοντάς τους κέφι και όρεξη–, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την κριτική τους ικανότητα.
Το έργο αφηγείται την ακόρεστη επιθυμία του ανθρώπου για όλο και περισσότερα αγαθά, το θυμό του όταν τελικά τα χάνει, αλλά και το σάστισμά του όταν έρχεται αντιμέτωπος με το αναπόφευκτο γεγονός του θανάτου.



«Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας» γίνεται παράσταση με τον Γιάννη Στάνκογλου στο ρόλο του Ιάσονα και τη Σαβίνα Γιαννάτου σε διπλό ρόλο: ως Μήδεια αλλά και ιερή ομιλούσα βελανιδιά που τοποθέτησε η θεά Αθηνά στην πλώρη της Αργώς.
Η επική περιπέτεια που αφηγείται την πορεία του Ιάσονα και των συντρόφων του από το Πήλιο και την Ιωλκό ως τις ακτές της Κολχίδας παίζεται στο Θέατρο Badminton, πλαισιωμένη από ένα πολυμελή θίασο -25 χορευτές, ηθοποιούς και τραγουδιστές.
Τον Ορφέα, τον αχώριστο φίλο του Ιάσονα, ενσαρκώνει ιδανικά ο Ζαχαρίας Καρούνης, τον Δία ο Γιώργος Γάλλος, ενώ τον Κένταυρο Χείρωνα υποδύεται ο Ιβάν Σβιτάιλο. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει η Σοφία Σπυράτου ενώ τα κείμενα και τους στίχους των τραγουδιών υπογράφει ο Παρασκευάς Καρασούλος. Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Νίκος Κυπουργός.
Τα σκηνικά και κοστούμια εμπνεύστηκε ο Μανόλης Παντελιδάκης.

entertainment.in.gr