Βατικανό: Αγιοποιείται η Μητέρα Τερέζα
Προς αγιοποίηση η Μητέρα Τερέζα, ανακοίνωσε το Βατικανό, σημειώνοντας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «αναγνώρισε» δεύτερο ιατρικό θαύμα που αποδίδεται σε εκείνη. Η ανακήρυξη της Μητέρας Τερέζα σε αγία θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2016.
Προς αγιοποίηση η Μητέρα Τερέζα, ανακοίνωσε το Βατικανό, σημειώνοντας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «αναγνώρισε» δεύτερο ιατρικό θαύμα που αποδίδεται σε εκείνη.
Η ανακήρυξη της Μητέρας Τερέζα σε αγία θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2016.
Σύμφωνα με το Βατικανό, ο δρόμος της αγιοποίησης της Μητέρας Τερέζα άνοιξε όταν ο Πάπας Φραγκίσκος υπέγραψε διάταγμα που πιστοποίησε ότι η ίαση ενός άνδρα από τη Βραζιλία που είχε πολλαπλούς όγκους στον εγκέφαλο, αναγνωρίζεται από την Καθολική Εκκλησία ως θαύμα που οφείλεται στη Μητέρα Τερέζα.
Συγκεκριμένα, η Μητέρα Τερέζα αναμένεται να ανακηρυχθεί αγία στις 4 Σεπτεμβρίου. Αν και η καθολική εφημερίδα Avvenire αναφέρει ότι η τελετή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, στο πλαίσιο του Αγίου Έτους των Καθολικών, το Reuters σημειώνει ότι δεν είναι γνωστό εάν η τελετή θα γίνει στην ιταλική πρωτεύουσα ή στην Ινδία.
Η αλβανικής καταγωγής Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στα Σκόπια στις 26 Αυγούστου 1910. Έφτασε στην Ινδία το 1929 και αφιέρωσε τη ζωή της σε ασθενείς, εγκαταλελειμμένα παιδιά και απόρους.
Για το έργο της υπέρ των φτωχών και πολύ συχνά εξαθλιωμένων ανθρώπων στην Ινδία και αλλού βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1979.
H διαδικασία αγιοποίησης
Η Καθολική Εκκλησία χρησιμοποιεί τους τελευταίους αιώνες ένα σχετικά πιο «τυποποιημένο» σύστημα αναγνώρισης αγίων. Οι ρίζες της σημερινής διαδικασίας ξεκινούν το 1588 με την εγκαθίδρυση του αρμόδιου τμήματος για τις αγιοποιήσεις στο Βατικανό.
Η διαδικασία αγιοποίησης συνήθως δεν ξεκινά μέχρι να περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια από το θανάτου της προσωπικότητας που εξετάζεται για αγιοποίηση. Την πενταετία αυτή είχε αγνοήσει ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ για τη Μητέρα Τερέζα.
Το πρώτο στάδιο αναγνώρισης, που δίνει η αρμόδια συνέλευση του Βατικανού εγκρίνοντας την «υποψηφιότητα», είναι ο «υπηρέτης του Θεού». Εάν η αρχική έρευνα στο βίο της υπό εξέταση προσωπικότητας δείξει ζωή σε «ηρωικές αρετές», αναγνωρίζεται ως «σεβάσμιος» στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας.
Έπειτα είναι καίρια διαχωριστική γραμμή: Για τα επόμενα δύο στάδια χρειάζεται η πιστοποίηση θαύματος (εκτός εάν πρόκειται για μάρτυρα) -συνήθως κάποιας ιατρικά ανεξήγητης ίασης ασθενούς. Ένα πιστοποιημένο θαύμα χρειάζεται για το στάδιο για στάδιο του «οσίου» και άλλο ένα, μετά την οσιοποίηση, για το τελευταίο στάδιο, την αγιοποίηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια