Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Μαγικά κόλπα, ασυνήθιστες εικόνες και ξεχωριστοί ήρωες. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν την παράσταση του Σταύρου Στάγκου, «Η Μάγια στην Ονειροχώρα», που ανεβαίνει στην Πειραιώς 131. Πρόκειται για ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις. Τραπέζια και μπάλες πετάνε στον αέρα, χιόνια, φούσκες και λουλούδια κατακλύζουν τη σκηνή, άνθρωποι εμφανίζονται από το πουθενά ή εξαφανίζονται μέσα σε κουτιά, φωτιές ξεπηδάνε από χέρια, ηχεία και ομπρέλες πολλαπλασιάζονται.

Στα μαγικά αυτά αναφέρεται ο κ. Στάγκος στη συνέντευξή του στο in.gr, στον τρόπο που τα παιδιά αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, που «κλέβει» κάτι από την τέχνη, στο φόβο, ο οποίος είναι εμφανής από τη νηπιακή ηλικία, και στην αντιμετώπισή του.

Μέσα από τη «Μάγια στην Ονειροχώρα», παρακολουθούμε μια ασυνήθιστη ηρωίδα. Τι της χαρίζει ιδιαιτερότητα;
Είναι ένα ζωντανό και ανήσυχο κορίτσι που δεν έχει νιώσει το φόβο. Aισθάνεται ότι διαφέρει από τα άλλα παιδιά και θεωρεί ότι θα μπορέσει να γίνει μάγισσα που είναι και το όνειρό της, γιατί στο έργο μάγος γίνεται αυτός που καταφέρνει να νικήσει το φόβο του. Όλη η παράσταση είναι γύρω από αυτό το θέμα. Η ηρωίδα «πηδάει» μέσα από ένα μαγικό βιβλίο σε ένα παράλληλο σύμπαν, στην Ονειροχώρα, που αποτελείται από διάφορες πόλεις οι οποίες διακρίνονται από ένα χαρακτηριστικό χρώμα . Υπάρχει η πόλη του πάθους, της γνώσης, σε όλες έχει πέσει ένα ξόρκι. Η Μάγια ακριβώς επειδή δεν φοβάται το φόβο, προσπαθεί μέσα από το ταξίδι της να τον ανακαλύψει και να βοηθήσει τους ανθρώπους να τον ξεπεράσουν. Η ίδια στο τέλος μαθαίνει τι είναι ο φόβος μέσα από την αγάπη. Γνωρίζει έναν τυφλοπόντικα που είναι φοβητσιάρης και την ακολουθεί στο ταξίδι. Το μήνυμα που στέλνουμε τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά είναι ότι αντιμετωπίζεις καλύτερα τα πράγματα χωρίς φόβο.

Είναι εύκολο, όμως, να αντιμετωπίζει κανείς το φόβο σε μια εποχή που τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού συμβαίνουν όλο και πιο συχνά;
Το πρόβλημα είναι πως ξεκινάμε τη ζωή μας με μια συνεχή καλλιέργεια φόβου και αυτό δεν βοηθά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Προφανώς και υπάρχει το bullying περισσότερο απ’ό,τι υπήρχε παλαιότερα. Έχει να κάνει με το πώς έχει διαμορφωθεί η κοινωνία, με το πώς έχουν αλλάξει οι οικογενειακές δομές. Ο φόβος όμως σε κάνει να αντιμετωπίζεις τα πράγματα από μια πιο αδύναμη θέση.

Τι αποκομίζετε από την επαφή σας με τα παιδιά που έρχονται να παρακολουθήσουν την παράσταση;
Τα παιδιά μαγεύονται από αυτό το ταξίδι, έχουν τη μαγική ικανότητα να βιώνουν τα όσα βλέπουν ως πραγματικότητα, και να αναπλάθουν την πραγματικότητα με μια καινούρια οπτική όπως κάνει η τέχνη.

Στην παράσταση εντάσσετε και μαγικά κόλπα

Η παράσταση έχει και «μαγικά» χαρακτηριστικά. Υπάρχουν δύο μάγοι . Συμβαίνουν πολλά, δημιουργούνται μαγευτικές εικόνες. Έχουμε φέρει διάφορα μαγικά και εξοπλισμό από Αμερική, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία. Είναι απολύτως ενταγμένα στη ροή της παράστασης, οι δύο μάγοι ενσαρκώνουν ρόλους. Ένα τραπέζι που πετάει, ένας άνθρωπος που καταργεί το νόμο της βαρύτητας και με το σώμα του πέφτει παράλληλα με το έδαφος, βρίσκονται ανάμεσα στα κόλπα.

Είναι η πρώτη που πειραματίζεστε με κάτι τέτοιο;

Όχι και στο παρελθόν είχα κάνει μια ανάλογη παράσταση με την ηθοποιό και τραγουδίστρια Σοφία Κωνσταντινιδου, δεν ήταν όμως για παιδιά. Παρόλα αυτά, είχαμε εντάξει έναν ιδιαίτερο ήρωα στην υπόθεση, έναν ήρωα που ερωτεύεται τρελά.


Πληροφορίες

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Σάββατο: 15:00
Κυριακή: 12:00 & 15:00

Κρατήσεις – αγορά εισιτηρίων:
Στο τηλέφωνο 211 1000 365 & στοwww.ticket365.gr

Συντελεστές:
Κείμενo: Σταύρος Στάγκος, Περσέας Αρκομάνης, Έρση Νιαώτη, Κώστας Παντελιάς
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Χορογράφος: Στέλλα Κρούσκα
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Magic consultants: Περσέας Αρκομάνης & Costa Funtastico
Βοηθός σκηνοθέτη: Ερση Νιαώτη
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):
Βαγγέλης Αμπατζής, Άρτεμις Γρύμπλα, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Βαλέρια Χριστοδουλίδου

Και οι μάγοι :
Περσέας Αρκομάνης, Costa Funtastico

entertainment.in.gr