Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Η φωνή του οικεία, δυνατή και άμεση, κερδίζει από τα πρώτα λεπτά τον θεατή. Ο Φάνης Μουρατίδης προσφέρει στο κοινό ένα ψυχαγωγικό θέαμα μέσα από την επιτυχημένη παράσταση «Για όνομα» που ανεβαίνει στο Θέατρο Αλίκη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, κάνει λόγο για αβεβαιότητα, απάθεια, και για απουσία αξιοπρέπειας και αθρώπων με όραμα. Στη συνέντευξή του στο in.gr μιλά ακόμη, για την υπερβολή πολλών που λένε πως το θέατρο έχει επωφεληθεί από την κρίση, και σημειώνει πως για τον ίδιο δεν υπάρχει ιδανικός ρόλος, αλλά ιδανική ιστορία στην οποία θα ήθελε να παίξει.

Στην παράσταση «Για όνομα», στην οποία πρωταγωνιστείτε, ένα φιλικό και οικογενειακό δείπνο εξελίσσεται σε πεδίο μάχης όπου ο καθένας βγάζει τα απωθημένα του

Παρόλο που είναι ένα έργο με πέντε άτομα, συμβαίνουν τόσα πολλά που αγγίζουν τον Έλληνα. Η ιστορία καταλήγει σε ένα «ξεβράκωμα» των ανθρωπίνων σχέσεων. Βγαίνει όλη η αλήθεια στην επιφάνεια , με αφορμή το όνομα ενός παιδιού. Πρόκειται για ένα έργο που με έναν ελαφρύ τρόπο πραγματεύεται μια πολύ σκληρή αλήθεια.

Περνάμε καλά στην παράσταση, η συνεργασία είναι επιτυχημένη, κάτι που είναι πολύ βασικό.

Με το πέρασμα των χρόνων θα λέγαμε ότι έχει πέσει η ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων;

Οι σχέσεις ανάλογα με τις εποχές προσαρμόζονται. Η ιστορία της ποιότητας των ανθρώπινων σχέσεων έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Στην Ελλάδα, αυτό που έχω συνειδητοποιήσει, είναι ότι το πιο εύκολο πράγμα που αλλάζει κανείς είναι η εικόνα, η ουσία παραμένει η ίδια. Όταν έχεις χρήματα αγοράζεις ένα ακριβό αυτοκίνητο και όταν δεν έχεις το πουλάς. Είσαι όμως ο ίδιος. Μπορεί όμως οι δύσκολες συνθήκες να ρίξουν τα εμπόδια και να μας φέρουν πιο κοντά. Από την άλλη σε συνθήκες όπως η Κατοχή φαίνεται πως οι συμπεριφορές των ανθρώπων γίνονται απάνθρωπες.

Πώς βιώνετε τη σημερινή κατάσταση;
Όλοι ζήσαμε αυτή την έκπληξη ενός ψέματος από ανθρώπους που δεν ήταν αξιόπιστοι, γιατί δεν μετέφεραν ποτέ ειλικρινά την πραγματικότητα της χώρας στο μέγεθός της. Δυστυχώς πλέον φτάνουμε στα όρια της απάθειας. Η αποδοχή έχει φέρει την απάθεια. Καταβροχθίσθηκαν τα όνειρα και οι ελπίδες. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς τους εκπροσώπους των θεσμών, αλλά και προς τους ίδιους τους θεσμούς. Δεν βλέπω πραγματικά αγάπη προς τον τόπο και αυτό με ανησυχεί. Όταν κάποιος αγαπά διαπραγματεύεται, στέκεται και όταν πέφτει, πέφτει με αξιοπρέπεια. Δεν πέφτει ούτε σαν ένα παιδάκι που το μάλωσαν, ούτε σαν ένας τύπος που κάνει τον αγωνιστή και τον μεταφραστή και χάνει τη μπάλα. Δεν έχουμε πρόσωπα με όραμα και αυτό με κάνει να νιώθω αμήχανος για το μέλλον. Όλα μπορώ να τα υποστώ αν ξέρω πως στόχος μου είναι η ελευθερία. Βλέπεις τις άλλες χώρες να βγαίνουν από τα προγράμματα κι εμείς όχι. Υπάρχει καχυποψία, έχουμε εξοικειωθεί με το αβέβαιο. Είναι σαν να αποδεχτήκαμε ότι είμαστε για σφαγή.

Έχει χαθεί η αξιοπρέπεια;
Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει αφού δε μπορεί να κρατήσει κανείς το λόγο του και η κωλοτούμπα έχει μετατραπεί σε διδακτορικό. Όταν έναν κόσμο τον έχεις γαλουχήσει έτσι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικός.

Πώς βλέπετε να έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο θέατρο;
Επειδή έχουν πέσει τα τηλεοπτικά προγράμματα κι έχουν γίνει αναξιόπιστα, ο κόσμος θέλει να εκτονωθεί και πηγαίνει στο θέατρο. Από την άλλη, υπάρχουν πολλές παραστάσεις. Δεν μου αρέσουν όμως οι μεγάλες κουβέντες που θέλουν τον κόσμο να έχει κάνει στροφή στο θέατρο. Δεν επωφελήθηκε το θέατρο τόσο πολύ από την κρίση. Είναι ωραίο σε αυτή τη χώρα όμως να υπάρχουν τόσες παραστάσεις. Δεν μπορεί, ωστόσο, να περιμένει κανείς πως όλες θα ζήσουν.

Ποιος θα λέγατε ότι είναι για σας ένας ιδανικός θεατρικός ρόλος;

Έχω στο μυαλό μου διάφορα, δεν είναι όμως ρόλοι είναι έργα. Με ενδιαφέρουν πιο πολύ οι ιστορίες παρά οι ρόλοι. Με ενδιαφέρει να σε αφορά η ιστορία, να μπορείς να μπεις εκεί και να ξεχαστείς. Να ξέρεις ότι θα συγκινήσει τον κόσμο, ότι θα τον κάνει να χαθεί. Με τις λέξεις μπορείς να θεραπεύσεις και με την ιστορία μπορείς να οραματιστείς.

Πληροφορίες
Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Φάνης Μουρατίδης
Μαρία Κωνσταντάκη και ο Αντώνης Λουδάρος

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Αθανασίας Σμαραγδή. Η μουσική του ΓιάννηΧριστοδουλόπουλου.

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη & Κυριακή: 20:00
Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00
Σάββατο: 21:00

entertainment.in.gr