Μαρία Φαραντούρη: Είναι χρέος όλων μας να συμπαρασταθούμε σε όσους έχουν ανάγκη
Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση
Η Μαρία Φαραντούρη, μια από τις μεγαλύτερες και παγκοσμίου εμβέλειας ελληνίδες ερμηνεύτριες, μιλά στο in.gr με αφορμή τις δυο μεγάλες συναυλίες αλληλεγγύης που θα δώσει στο θέατρο Παλλάς με τον Γιώργο Νταλάρα και τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού. Οι συναυλίες διοργανώνονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη των Αθηναϊκών Θεάτρων στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης συνανθρώπων μας που έχουν πραγματική ανάγκη.
- Διαβάστε εδώ τη σχετική συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα στο in.gr
Στις 25 και 26/01 συναντάτε τον Γιώργο Νταλάρα για δυο μεγάλες συναυλίες στο Θέατρο Παλλάς, μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Μιλήστε μας για τις δυο μεγάλες βραδιές στο Παλλάς.
«Με χαρά συμμετέχω στην πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Καμίνη και του Δήμου Αθηναίων, για την ενίσχυση των αστέγων και προσφύγων. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, το κύριο στοιχείο σαν κοινωνία που πρέπει να μας διακρίνει, είναι το αίσθημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Το τραγούδι μας πιστεύω ξαναβρίσκει το νόημα του και την επικαιρότητα του. Κι εγώ κι ο Γιώργος πρώτη φορά συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα. Για μένα αυτή η συναυλία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή γίνεται για ένα τόσο σημαντικό σκοπό».
Εκτός από μέρος των εσόδων των δυο συναυλιών, θα διατεθούν και οι αμοιβές σας στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων για την υποστήριξη προσφύγων και αστέγων. Είναι μια κίνηση από μέρους σας, την οποία θεωρείτε χρέος σας ως πολίτης και ως καλλιτέχνης;
«Οι καλλιτέχνες με τις συναυλίες τους, τις παραστάσεις τους, μπορούν να βοηθήσουν διπλά. Να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και ταυτόχρονα να ενισχύσουν οικονομικά το Δήμο. Τα συσσίτια, η στέγαση, οι θερμαινόμενες αίθουσες, τα κοινωνικά παντοπωλεία δυστυχώς ανήκουν στην καθημερινή πρακτική. Από εκεί και πέρα το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δυο συναυλίες με ένα ποιοτικό πρόγραμμα, από τον Γιώργο Νταλάρα και μένα, με την συνοδεία της κλασσικής ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Είναι χρέος όλων μας και των καλλιτεχνών και του κοινού να συμπαρασταθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν τόση ανάγκη. Στις συναυλίες θα ακουστούν τραγούδια έντεχνα, μπαλάντες και ρεμπέτικα».
Τι κόσμο θέλετε να δείτε στο Θέατρο Παλλάς τις δυο αυτές βραδιές κυρία Φαραντούρη;
«Τα εισιτήρια είναι τέτοια ώστε να μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει τη συναυλία. Περιμένω ένα κοινό ευαισθητοποιημένο τόσο στην τέχνη μας, στο ελληνικό τραγούδι, όσο και στην αλληλεγγύη απέναντι σε ένα πρόβλημα που το γνωρίζουμε όλοι, των αστέγων και των προσφύγων. Είμαι σίγουρη ότι οι Αθηναίοι θα ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόσκληση».
Ο ελληνικός λαός παλεύει με τα κύματα -μεταφορικά- την ίδια στιγμή που οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά, παλεύουν με τα κύματα κυριολεκτικά. Αλλά και την ίδια ώρα, που πολλοί Έλληνες νιώθουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Ανθρωπιστική κρίση, προσφυγική κρίση, απόγνωση… Χωρίς τέλος; Υπάρχει η διάθεση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά; Και ποιο είναι το σχόλιο σας για τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στο προσφυγικό;
«Τα λέτε όλα στην ερώτηση σας. Στις δύσκολες εποχές χρειάζεται οι άνθρωποι να έρχονται πιο κοντά, να ενισχύονται τα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Τα παραδείγματα απλών ανθρώπων των νησιών μας που βοηθάνε όσο μπορούν τους πρόσφυγες είναι χαρακτηριστικά. Πρέπει να αποκρούσουμε τον φόβο, το μίσος, την οργή, την εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας, αντίθετα να μας διακρίνουν συναισθήματα αλληλεγγύης και φιλοξενίας που έχουν ρίζες στην Παράδοσή μας. Εξάλλου άλλη μια Ελλάδα βρίσκεται στο εξωτερικό, στις Η.Π.Α., την Αυστραλία, την Γερμανία, που έφυγαν από εδώ σε καιρούς χαλεπούς για να βρουν τη ζωή τους, μη το ξεχνάμε».
Κυρία Φαραντούρη πόσο Αριστερή πιστεύετε ότι είναι η σημερινή κυβέρνηση, πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός από υποσχέσεις, υπάρχει σχέδιο από τις ελληνικές κυβερνήσεις για έξοδο από την κρίση των τελευταίων ετών;
«Τα χρόνια της κρίσης όλες οι κυβερνήσεις που έρχονται και φεύγουν μοιάζουν μεταξύ τους γιατί είναι αναγκασμένες να υπηρετούν τις μνημονικές συμβάσεις. Τα ιδεολογικά έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην αγωνία της επιβίωσης και της εξόδου από την κρίση. Σχέδιο ελληνικό δεν υπάρχει, διότι ακολουθούν αναγκαστικά το μνημόνιο με μικρές παραλλαγές, γι’ αυτό και η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων σε καιρούς δύσκολους , είναι μια υπεύθυνη πράξη. Ένα κοινό πρόγραμμα στα πιο βασικά σημεία του μνημονίου, είμαι σίγουρη μπορούν να βρουν».
Έχετε τραγουδήσει δίπλα στους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, ενώ το όνομά σας είναι συνώνυμο του και του πολιτικού τραγουδιού. Γιατί πιστεύετε πως σήμερα δεν γράφεται πολιτικό τραγούδι, τραγούδι που μπορεί να δώσει τροφή για προβληματισμούς; Είναι θέμα μεγεθών, δημιουργών, διάθεσης, ωριμότητας του κοινού; Γιατί σήμερα δεν υπάρχει ένας σύγχρονος Μίκης Θεοδωράκης, μια σύγχρονη Μαρία Φαραντούρη;
«Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, η γενιά μου ήταν τυχερή που έζησε χρόνια δύσκολα μεγάλης φτώχειας στη παιδική της ηλικία, αλλά μετά σιγά σιγά τα πράγματα βελτιώθηκαν. Είμαστε τυχεροί επίσης γιατί ζήσαμε την δεκαετία του ‘60 που υπήρξε στην Ελλάδα και αλλού μια εποχή καταπληκτική, άνθηση των τεχνών, της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλους τους τομείς. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του internet. Οι σημερινοί καλλιτέχνες έχουν άλλους τρόπους έκφρασης πιο σύγχρονους, γνωρίζουν τι γίνεται στον κόσμο ανά πάσα στιγμή, αλληλοεπηρεάζονται. Η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει τα πράγματα. Μπορεί να μην υπάρχει όπως λέτε Θεοδωράκης ή Χατζηδάκις, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα ονόματα η σχήματα π.χ. στο θέατρο ή στη μουσική, ποικίλα συγκροτήματα που εκφράζουν την εποχή μας. Η τέχνη και το τραγούδι επομένως, δεν επιβάλλεται, γεννιέται από τις συνθήκες και το ταλέντο».
Ποια είναι τα «όπλα» του σύγχρονου ελληνικού Πολιτισμού, ποια είναι τα «όπλα» της σύγχρονης ελληνικής μουσικής; Υπάρχει ελληνικότητα στη σημερινή μουσική του τόπου μας;
«Μην υποτιμούμε όλους εκείνους που ασχολούνται σήμερα με τις Τέχνες. Υπάρχουν εξαιρετικοί συγγραφείς, ζωγράφοι, σκηνοθέτες, μουσικοί. Ζούμε μια εποχή που διαχέονται όλα και δεν παίρνουν την αξία της μοναδικότητας. Ξέρετε πόσα θέατρα υπάρχουν στην Αθήνα; όπου κι αν πήγα υπήρχε και συμμετοχή του κοινού και ωραία έργα από νέους ηθοποιούς και συντελεστές. Να έχουμε εμπιστοσύνη στους νέους και την δουλειά τους».
Αν κάνατε τον απολογισμό σας θα λέγατε ότι έχετε αποδώσει το ελληνικό τραγούδι σε όλες του τις πτυχές;
«Συνέβαλα κι εγώ με τις δυνάμεις μου στην ανάδειξη του, όπως τόσοι άλλοι».
Έχετε νιώσει την ανάγκη να καταγράψετε όλες τις εμπειρίες που έχετε ζήσει σε «ταραγμένα» χρόνια, αλλά και όσα έχετε ζήσει και αποκομίσει δίπλα σε μεγάλους Έλληνες του Πνεύματος, δίπλα σε ιερά τέρατα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού;
«Είναι τόσα πολλά αυτά που ζήσαμε. Τόσες οι προσωπικότητες ελληνικές και ξένες που γνώρισα. Τώρα με ενδιαφέρει να τραγουδώ ακόμα. Είμαι ταυτισμένη με το τραγούδι και με απασχολεί κάθε μέρα η έρευνα και η ερμηνεία του».
Πώς θα επιθυμούσατε να μείνετε στη μνήμη του κόσμου, στη μνήμη των επόμενων γενιών;
«Ας το αποφασίσει ο κόσμος. Δεν είναι θέμα δικό μου».
entertainment.in.gr
- Καραμπόλα έξι οχημάτων στην Κηφισίας – Μετ΄ εμποδίων η κυκλοφορία
- Χεζμπολάχ: «Για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη ναυτική βάση Ασντόντ στο νότιο Ισραήλ – Επίθεση και στο Τελ Αβίβ»
- Έσωσε τη ζωή άντρα με ΚΑΡΠΑ αλλά δίχασε το ίντερνετ – Το βίντεο που έγινε βαιραλ
- Ρωσία: Απίστευτες οι ταχύτητες του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik – Φτάνει Λονδίνο και Παρίσι σε 20 λεπτά
- Τροχαία: «Πάνω από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν – Οι θάνατοι ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο»
- Αγέραστος Ντι Μαρία: Πέτυχε χατ τρικ σε 15 λεπτά με ψαλιδάκι (vid)