Eπιμέλεια: Τζωρτζίνα Ντούτση

Πλούσιο το κινηματογραφικό σκηνικό της εβδομάδας, με πληθώρα νέων ταινιών για όλα τα γούστα και τις ηλικίες.

Από τις οκτώ νέες πρεμιέρες της εβδομάδας, την προσοχή των κινηματογραφόφιλων κερδίζει η πολυαναμενόμενη επιστροφή του υποψήφιου για Όσκαρ, Σιλβέστερ Σταλόνε ως Ρόκι Μπαλμπόα, ο οποίος αυτή την φορά θα βρεθεί κάτω από το ρινγκ, καθώς και η κινηματογραφική βιογραφία της διεμφυλικής ζωγράφου Λίλι Έλμπε, στην ταινία το Κορίτσι από τη Δανία. Παράλληλα, οι… απαιτητικοί σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη σουρεαλιστική κωμωδία Η ολοκαίνουρια Καινή Διαθήκη, καθώς και το εξαιρετικά επίκαιρο δράμα Mediterranea, που αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης.

Πιο αναλυτικά οι νέες ταινίες που κάνουν έξοδο στις ελληνικές αίθουσες έχουν ως εξής:


Κριντ: Η Γέννηση ενός Θρύλου
Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ράιαν Κούγκλερ (Μια Στάση Πριν το Τέλος), η ταινία εξερευνά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του «Rocky», με πρωταγωνιστή τον υποψήφιο για Όσκαρ, Σιλβέστερ Σταλόνε, στον θρυλικό ομώνυμο ρόλο. Η ταινία ξανασμίγει στη μεγάλη οθόνη τον Κούγκλερ με τον πρωταγωνιστή του, στο Fruitvale Station, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, ο οποίος υποδύεται τον γιο του Απόλο Κριντ. Ο Άδωνις Τζονσον (Τζόρνταν) δε γνώρισε ποτέ τον διάσημο πατέρα του, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Βαρέων Βαρών, Απόλο Κριντ, ο οποίος και απεβίωσε πριν τη γέννηση του. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το μποξ τρέχει στις φλέβες του. Έτσι ο Άδωνις αποφασίζει να πάει στην Φιλαδέλφεια, τόπο του θρυλικού αγώνα του Απόλο Κριντ με τον σκληρό, πρωτοεμφανιζόμενο μποξέρ, Ρόκι Μπαλμπόα. Με το που φτάνει στην Πόλη της Αδελφικής Αγάπης, ο Άδωνις εντοπίζει τον Ρόκι (Σταλόνε) και του ζητά να γίνει ο προπονητής του. Παρά την επιμονή του δευτέρου πως έχει αποσυρθεί από τον χώρο, ο Ρόκι θα δει στον Άδωνη τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που είχε γνωρίσει στον Απόλο—τον σημαντικότερο αντίπαλο του, που κατέληξε να γίνει ο στενότερος φίλος του. Συμφωνεί να τον αναλάβει και να τον προπονεί, έχοντας ο ίδιος να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο, πιο θανάσιμο από οποιονδήποτε αντιμετώπισε στο ρινγκ.


To Kορίτσι από τη Δανία
Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Ντέιβιντ Έμπερσχοφ που αφηγείται μια εκδοχή της ιστορίας του Άιναρ Βέγκενερ (γνωστού ως Λίλι Έλμπε) την περίοδο που αποφάσισε να κάνει εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου, σοκάροντας τους ανθρώπους της εποχής. Ως Άιναρ ήταν παντρεμένος με τη ζωγράφο Γκέρντα Βέγκενερ (Αλίσια Βικάντερ) που στα έργα της τον συμπεριλάμβανε, αρχικά, ως μυστήρια, μελαχρινή κοπέλα με όμορφα πόδια. Έτσι ανακάλυψε τα θέματα σεξουαλικής ταυτότητας που είχε, αποφασίζοντας να προχωρήσει σε εγχείρηση αλλαγής φύλου και να αυτοπραγματωθεί.


The Boy
Ένα τεράστιο σπίτι, απομονωμένο στην αγγλική επαρχία. Μία babysitter που πρέπει να ακολουθεί περίεργους κανόνες. Μία πορσελάνινη κούκλα που ίσως είναι ζωντανή. Θέλοντας να ξεφύγει από το σκοτεινό παρελθόν της, η νεαρή Σάρα βρίσκει δουλειά ως νταντά σε ένα μικρό απομακρυσμένο αγγλικό χωριό. Όταν φτάνει για να αναλάβει τα καθήκοντά της, ανακαλύπτει σοκαρισμένη ότι το οκτάχρονο αγόρι που θα πρέπει να φροντίσει είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη πορσελάνινη κούκλα, στην οποία οι γονείς φέρονται σαν να είναι πραγματικό παιδί στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τον χαμό του γιου τους. Το ηλικιωμένο ζευγάρι τής δίνει μία λίστα κανόνων που πρέπει να ακολουθεί αυστηρά, και αναχωρεί για σύντομες διακοπές. Έχοντας μείνει εντελώς μόνη στο σπίτι, η Γκρέτα παρατηρεί ότι κάθε φορά που δεν τηρεί κάποιον κανόνα, κάτι περίεργο συμβαίνει στο σπίτι και η κούκλα αλλάζει θέση και στάση. Θέλοντας να αποκαλύψει το μυστήριο γύρω από τον Μπραμς, η Γκρέτα αναζητά την βοήθεια ενός ντόπιου, ο οποίος της μιλάει για το ανατριχιαστικό παρελθόν της οικογένειας.


Η Ολοκαίνουργια… Καινή Διαθήκη
Σε αυτή τη σουρεαλιστική κωμωδία ο Θεός είναι ένα υπαρκτό, καθημερινό πρόσωπο, σαν όλα τα άλλα και ζει στο Βέλγιο. Στη γη ωστόσο ο Θεός δεν είναι τίποτα άλλο από ένας μικρόψυχος δειλός, αντιπαθής ακόμα και στην ίδια του την οικογένεια. Από την άλλη, η κόρη του Εά πλήττει αφόρητα και «πνίγεται» που είναι κλειδωμένη σε ένα μικρό διαμέρισμα, στις βαρετές Βρυξέλλες. Μέχρι που μια μέρα η Εά επαναστατεί ενάντια στον πατέρα της, χακεύει τον υπολογιστή του και διαρρέει σε όλον τον κόσμο την ημερομηνία που πρόκειται ο καθένας να πεθάνει. Σύντομα όλοι θα πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν με τις ημέρες, μήνες, χρόνια που τους έχουν απομείνει…


Mediterranea
Ένα εξαιρετικά επίκαιρο φιλμ, μια διεισδυτική ματιά στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης. Εμπνευσμένος από αληθινά γεγονότα και αποσπώντας εκπληκτικές ερμηνείες από ένα καστ ως επί το πλείστον μη επαγγελματιών ηθοποιών, ο ο Τζόνας Καρπινιάνο κινηματογραφεί εντυπωσιακά το επικίνδυνο, επικών διαστάσεων ταξίδι των δύο φίλων που διασχίζουν τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο με προορισμό την Ιταλία, ενώ ταυτόχρονα πλάθει ένα απόλυτα ειλικρινές, ρεαλιστικό και πειστικό πορτρέτο μιας Ευρώπης ως απατηλής Γης της Επαγγελίας. Ο Αγίβα άφησε πρόσφατα το σπίτι του στην Μπουρκίνα Φάσο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και έναν τρόπο να συντηρήσει την αδελφή του και την κόρη του. Προκειμένου να το καταφέρει, θα εκμεταλλευτεί τη συμμετοχή του σε μια παράνομη επιχείρηση εισαγωγής λαθραίων και θα κατορθώσει να φύγει από την Αφρική, μαζί με τον καλύτερό του φίλο, Αμπάς. Ο Αγίβα προσαρμόζεται στη ζωή στην Ιταλία, αλλά όταν εντάσεις αναπτύσσονται στην τοπική κοινότητα, τα πράγματα γίνονται σταδιακά εξαιρετικά επικίνδυνα. Αποφασισμένος να διατηρήσει τη νέα του ζωή, θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, όχι όμως χωρίς προσωπικό κόστος.


Interruption
Η πολυσυζητημένη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, συναντά το ελληνικό κοινό. Το Interruption είναι μια αντιπαραβολή του μύθου της Ορέστειας με το σήμερα. Η ταινία, η οποία έχει γυριστεί εξ’ ολοκλήρου στο θέατρο Παλλάς, είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι σε ένα no man’s land όπου δύσκολα μπορείς να διαχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα, τη λογική από το παράλογο, τους ανθρώπους από τους ρόλους τους. Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.


Ο Άλβιν και η Παρέα του: Σκίουροι στο Δρόμο
Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία θεότρελη περιπέτειά τους, οι αγαπημένοι μας σκίουροι επανέρχονται, αυτή τη φορά με ένα ξεκαρδιστικό road trip και, φυσικά, απολαυστικές μουσικές στιγμές! Εξαιτίας μιας σειράς παρεξηγήσεων, τα σκιουράκια Άλβιν, Σάιμον και Θίοντορ είναι πεπεισμένοι πως ο αγαπημένος τους άνθρωπος και φίλος, Ντέιβ, σκοπεύει να κάνει πρόταση γάμου στην νέα του κοπέλα και να τους παρατήσει. Έχουν μόλις τρεις μέρες μπροστά τους για να τον βρουν και να σταματήσουν την πρόταση γάμου, ώστε να κρατήσουν κοντά τους τον Ντέιβ και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την προσθήκη ενός νέου απαίσιου θετού αδελφού στην παρέα τους.


Barbie & Οι Μυστικοί Πράκτορες
Η αγαπημένη ηρωίδα των κοριτσιών σε ρόλου θηλυκού James Bond. Στη νέα ταινία, η Barbie μαζί με τις κολλητές της φίλες, την Τερέζα και τη Ρενέ μεταμορφώνονται από δυναμικές γυμνάστριες σε μυστικούς πράκτορες επικίνδυνων αποστολών. Οι μοναδικές γυμναστικές ικανότητες και η ευλυγισία των τριών κοριτσιών εντοπίζονται από την επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, η οποία και ζητά τη συνεργασία τους για τη σύλληψη μιας άριστα εκπαιδευμένης διαρρήκτριας που, μέχρι στιγμής, καταφέρνει και ξεγλιστρά από τους πάντες. Έχοντας για εφόδια gadgets τελευταίας τεχνολογίας, μοναδικές μεταμφιέσεις και χαριτωμένα κατοικίδια-ρομπότ, οι τρεις κολλητές καλούνται να αποδείξουν πως η εξυπνάδα και η ομαδική συνεργασία είναι γένους θηλυκού.

Δείτε τι παίζεται στις αίθουσες την εβδομάδα 28/01-3/02

Δείτε περισσότερα για τις νέες ταινίες

entertainment.in.gr