Το «Brave New World» για πρώτη φορά στη σκηνή από τη Δήμητρα Τάμπαση – Προσκλήσεις
«Πρόκειται για μια σύγχρονη ανάγνωση του κόσμου μας, κάτι που με οδήγησε σε μια προσέγγιση εμπνευσμένη από τον εξπρεσιονισμό και τη φόρμα» τονίζει η σκηνοθέτις της παράστασης Δήμητρα Τάμπαση και συμπληρώνει «Θέλησα να αναδείξω τα δίπολα Παλιό-Νέο, Θεός-Μηχανή, Τεχνολογία-Φύση, Ζωή-Θάνατος, Ήρωας-Αντιήρωας».
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατάφερε πλήγμα σε ναυτική βάση στο νότιο Ισραήλ για πρώτη φορά - Επίθεση και στο Τελ Αβίβ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
Το έργο «Brave New World – Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» του Άλντους Χάξλεϊ ανεβαίνει σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση στη θεατρική Σκηνή (ταυτόχρονα με το Λονδίνο) σε σκηνοθεσία Δήμητρας Τάμπαση.
«Πρόκειται για μια σύγχρονη ανάγνωση του κόσμου μας, κάτι που με οδήγησε σε μια προσέγγιση εμπνευσμένη από τον εξπρεσιονισμό και τη φόρμα» τονίζει η σκηνοθέτις και συμπληρώνει «Θέλησα να αναδείξω τα δίπολα Παλιό-Νέο, Θεός-Μηχανή, Τεχνολογία-Φύση, Ζωή-Θάνατος, Ήρωας-Αντιήρωας».
Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με e-mail.
Η Δήμητρα Τάμπαση αγάπησε το έργο από την πρώτη στιγμή που το διάβασε. «Ήμουν παιδί όταν το έπιασα στα χέρια μου και πάντοτε ήθελα να πω αυτή την τόσο επίκαιρη ιστορία… Μεγάλωσα και τόλμησα…» επισημαίνει.
Και συνεχίζει: «Ποτέ ξανά δεν έχει ανέβει στο θέατρο, αν και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 σημαντικότερα μυθιστορήματα του περασμένου αιώνα. Και όταν το αποφάσισα, ανέβηκε στην Αγγλία! Έχασα την παγκόσμια πρωτιά, αλλά είχα το έργο… Μετά ήρθε η διασκευή και η θεατρική του απόδοση… εκεί ζορίστηκα λίγο. Πώς γράφεις ένα έργο συμπαγές και όχι φλύαρο; Πώς αποδίδεις τον κόσμο του Χάξλεϊ χωρίς να γίνεται περιγραφικό; Πώς δίνεις ζωή στους χαρακτήρες δίχως να τους αποδομεί ο λόγος; Πώς προσθέτεις νέα πρόσωπα ώστε να υπηρετήσουν το έργο; Νομίζω πως τα κατάφερα».
Στον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο, οι άνθρωποι ελέγχονται μέσω των ηδονών τους! Προκαθορίζονται να μην αισθάνονται, να απέχουν από τη μόρφωση, να λατρεύουν την τεχνολογία και πάνω απ’ όλα την πανομοιότητα.
«Μετά την οικονομική κατάρρευση ο κόσμος είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο: να αυτοελεγχθεί ή να εκλείψει», λέει ο Χάξλεϊ… πόσο επίκαιρο!»
Κάπου πολύ πολύ μακριά και πολύ πολύ κοντά υπάρχει ένας κόσμος όπου η απόλυτη ελευθερία σκεπάζει τον απόλυτο έλεγχο, όπου η απόλυτη ουτοπία συναντά τη δυστοπία. Σε ένα μέλλον όπου ο χρόνος μετριέται σε χρόνια μηχανών, σε μια μετά Φόρντ εποχή, οι άνθρωποι κλωνοποιούνται, δημιουργούνται μέσα σε φιάλες, διαχωρίζονται σε βαθμούς ευφυΐας προκαθορισμένης από το Α έως το Ε, ντοπάρονται από το κρατικό ευφορικό ναρκωτικό «soma», ανήκουν σε όλους και ποτέ σε έναν, υπόκεινται σε συνεχή υπνοπαιδεία και μοιάζουν πάντοτε νέοι γνωρίζοντας την ακριβή ημερομηνία θανάτου τους.
Ένας κόσμος δίχως ρωγμές, τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση των Αγρίων από το Νέο Μεξικό -εκεί που ακόμα οι άνθρωποι γεννιούνται, που πιστεύουν στο Θεό και την αιώνια αγάπη. Ένας από αυτούς εκφράζεται με φράσεις από τον Σαίξπηρ. Αναφωνεί «Ω Θαυμαστέ Καινούργιε Κόσμε». Και μετά διαλύεται, σπάει, και ο κόσμος συνεχίζει να υπάρχει και χωρίς αυτόν.
Ο κόσμος θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τον ερχομό των Αγρίων, θα είναι όμως ίδιος;
Συντελεστές
Συγγραφέας: Άλντους Χάξλεϊ
Σκηνοθεσία, Διασκευή, Θεατρική Απόδοση: Δήμητρα Τάμπαση
Τα κείμενα από τον Σαίξπηρ είναι σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Μουσική: Μαριλένα Ορφανού
Φωτισμοί: Άλεξ Αλεξάνδρου
Επιμέλεια Κίνησης: Νατάσσα Μπρουζιώτη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου
Παίζουν(αλφαβητικά): Θεανώ Βασιλείου, Αντωνίνα Βλουτή, Θεοδόσης Δρακόπουλος, Απόστολος Μαλεμπιτζής, Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου, Κωστής Στεφανής, Μυρτώ Στράμπη, Δήμητρα Τάμπαση, Θανάσης Τσεκούρας
Info:
Το έργο θα ανέβει από τις 22 Φεβρουαρίου 2016 στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 39, Γκάζι τηλ:210-3464380) και θα παίζεται έως τις αρχές Απριλίου)
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη ώρα 21.15
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: 10 ευρώ και 5 ευρώ άνεργοι-φοιτητικό-ατέλεια.
Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή
entertainment.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις