Σοβαρότατες αμφιβολίες και για τις πρακτικές της βρετανικής αστυνομίας αλλά και για τις επαγγελματικές ικανότητες ενός βρετανού αξιωματικού που δρούσε ως μυστικός πράκτορας εγείρει ο εντοπισμός του -στην άλλη άκρη της υφηλίου- από μία γυναίκα με την οποία είχε σχέση.

Ο αξιωματικός, που μάλιστα παρέδιδε μαθήματα σε αστυνομικούς, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, η Έλεν Στιλ, που δραστηριοποιείται με ομάδες για κοινωνικές υποθέσεις, είχε εξαπατηθεί πριν από δύο δεκαετίες από τον Τζον Ντάινς: Ο Ντάινς, που δούλευε με τη βρετανική αστυνομία ως μυστικός πράκτορας στην παρακολούθηση ακτιβιστικών οργανώσεων, την είχε παρασύρει στο να συνάψουν σχέση.

Ο Ντάινς εξαφανίστηκε στη συνέχεια, επικαλούμενος νευρικό κλονισμό. Η Στιλ όμως δεν το έβαλε κάτω, και για χρόνια συνέλεγε στοιχεία για να ανακαλύψει την ταυτότητά του.

Στο τέλος, τα κατάφερε: Βρήκε όχι μόνο ποιος ήταν, αλλά και πού είχε μεταφθερεί στην… Αυστραλία, στην άλλη άκρη της υφηλίου, παραδίδοντας μάλιστα μαθήματα σε αστυνομικές σχολές.

Η Στιλ εμφανίστηκε μπροστά του στο αεροδρόμιο του Κίνγκσφορντ. Ο Ντάινς αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

«Ήταν μέλος ειδικής μονάδας που κατασκόπευε εργατικές, αντιρατσιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις» λέει η Στιλ στον βρετανικό Guardian, τονίζοντας ότι θεωρούσε πως «είναι σημαντικό να εκθέσω τι συμβαίνει στη Βρετανία, σε περίπτωση που θέλει να προωθήσει τέτοιες πρακτικές και στο εξωτερικό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ