Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Η παράσταση του νέου ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Ονησιφόρου«Η Ιστορία του Στρατιώτη Βόυτσεκ», που θα φιλοξενηθεί στο θέατρο Σφενδόνη στις 4, 5, 8, 9 και 10 Απριλίου, είναι βασισμένη στον Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2016.

O δημιουργός για τη συγκεκριμένη επιλογή του έργου αναφέρει στο in.gr: «Το διάβασα και κάτι συνέβη, συναντήθηκα με τον Βόυτσεκ, μέσα στο τοπίο του Μπύχνερ. Είναι δύσκολο να προσδιορίσεις ποιες ανάγκες σε ωθούν να ερωτευτείς, να κινηθείς προς ένα κείμενο, προς μια αφήγηση, προς ένα πρόσωπο, πέρα από τις προφανείς διαπιστώσεις (ότι π.χ. πρόκειται για αριστουργηματικό κείμενο)».

Ο Γιώργος Ονησιφόρου που εκτός από ερμηνευτής υπογράφει και τη σκηνοθεσία επισημαίνει για αυτό του το εγχείρημα: «Δεν επιχείρησα να με σκηνοθετήσω. Μπήκα στο οικοσύστημα του Βόυτσεκ, χωρίς χρονοδιαγράμματα και οικονομικίστικες δεσμεύσεις…».

»Σκηνοθεσία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπήρξε η δραματουργία και η υποκριτική. Δεν μπόρεσαν να βρουν και πολύ χώρο οι όποιες ναρκισσιστικές σκηνοθετικές μου βλέψεις».

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Κωνσταντίνος Τσιώλης ο οποίος μαζί με τον Αναστάση Χρίστου θα συνοδεύσουν ζωντανά επί σκηνής.

«Η ζωντανή μουσική είναι ένα τοπίο μέσα στο οποίο κινείται η παράσταση, ο Βόυτσεκ, ο ηθοποιός. Δεν λειτουργεί ούτε αντιστικτικά με τη δράση ούτε συμπληρωματικά· υπάρχει, όπως ένα φυσικό φαινόμενο. Αναπτύσσεται, παραλλάσσεται, επιστρέφει… πέρα από την ατομική περίπτωση του Βόυτσεκ. Ο Βόυτσεκ βρίσκεται μέσα σε ένα τοπίο, σε μια ιστορικότητα, σ’ ένα συγκεκριμένο χωροχρόνο, σε μια συγκεκριμένη γεωγραφία», τονίζει ο πρωταγωνιστής.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Γιώργος Ονησιφόρου
Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους, Ευγένιος Ιωάννου, Γ. Ονησιφόρου
Σκηνική προετοιμασία ηθοποιού (Τεχνική Αλεξάντερ): Βίκυ Παναγιωτάκη
Μουσική: Κωνσταντίνος Τσιώλης
Σκηνικός Χώρος: Αναστάσης Χρίστου
Μουσικοί: Κωνσταντίνος Τσιώλης, Αναστάσης Χρίστου (προετοιμασμένο πιάνο, ηλεκτρικό πιάνο, ηλεκτρονικά)
Συνεργάτες: Στέλλα Βογιατζάκη, Λούκας Βαλέβσκι
Σχεδιασμός αφίσας: Αναστάσης Χρίστου
Προωθητικό βίντεο: Ευγένιος Ιωάννου
Φωτογραφίες: Αγγελίνα Δημοσθένους, BigAlejandro
Συμπαραγωγή: Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Αθήνα, τηλέφωνο 210 9246692
Παραστάσεις: 4, 5, 8, 9, 10 Απριλίου, ώρα 21.00

Διάρκεια: 55 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 12 €, φοιτητικό 8 €, ανέργων 5 €

entertainment.in.gr