Ράινερ Ες: Είμαι περήφανος που πρόδωσα την οικογένεια των Ες
Διανύει 90.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο για να τονίσει τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας την ιστορία του, το ναζιστικό παρελθόν του παππού του, Ρούντολφ Ες, διοικητή του Άουσβιτς. Ο Ράινερ Ες μιλώντας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αναφέρθηκε στην εμπειρία που αποκόμισε.
- Αλέξης Τσίπρας στη Liberation: «Καταστροφική η επίδραση των αυταρχικών καθεστώτων»
- Δασμοί, ο «ελβετικός σουγιάς» του Τραμπ - Οικονομικό όπλο ή εθνική αυτοχειρία;
- Γερουλάνος: Σοβαρευτείτε κ. Μητσοτάκη, είστε πρωθυπουργός, όχι τρολ του διαδικτύου
- Grammy: Ανακοινώθηκαν οι performers που πρόκειται να δούμε – Charli xcx και Chappell Roan κατακτούν τη σκηνή
Δηλώνει περήφανος που πρόδωσε την οικογένεια των Ες. Διανύει 90.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο για να τονίσει τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας την ιστορία του, το ναζιστικό παρελθόν του παππού του, Ρούντολφ Ες, διοικητή του Άουσβιτς.
Ο Ράινερ Ες μιλώντας, την Παρασκευή, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, πριν από την παράσταση των Rimini Protokoll, Mein Kampf (Ο Αγών μου, 1925-26), αναφέρθηκε στην εμπειρία που αποκόμισε από τις συζητήσεις με επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, στην επικοινωνία που είχε με τον Οσκαρ Γκρένινγκ, τον λογιστή του Άουσβιτς, αλλά και στις πικρές παιδικές αναμνήσεις του.
«Η οικογένειά μου θεωρούσε ότι ο παππούς μου, Ρούντολφ Ες, είχε μια φυσιολογική δουλειά. Ο παππούς μου είχε συμβουλέψει την οικογένειά μου να μην διατηρήσει το επίθετο Ες, η γιαγιά μου όμως πίστευε πως ένας Ες πρέπει να μείνει για πάντα Ες και να μισεί τους Εβραίους», δήλωσε ο Ράινερ Ες καταδικάζοντας για άλλη φορά τη δράση του παππού του και μιλώντας για την ναζιστική στάση της οικογενείας του.
Διαβάστε επίσης:
«Θεωρούμαι προδότης από την οικογένειά μου και είμαι περήφανος γι’αυτό», ανέφερε ο Ράινερ και διηγήθηκε ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια. Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, στη δεκαετία του 1970, έφερε στο μυαλό του μια Γερμανία όπου ο ναζισμός αποτελούσε θέμα ταμπού. Πολλές ήταν οι οικογένειές, όπως είπε ο Ράινερ, που απέφευγαν να τον καταδικάσουν και στα σχολεία δεν διεξάγονταν εμπεριστατωμένες συζητήσεις γύρω από το θέμα αυτό.
«Εάν δεν έφευγα από το σπίτι μου στα 15 μου χρόνια, μπορεί τώρα να ήμουν ναζιστής», ανέφερε ο Ράινερ για να μιλήσει για τον βίαιο πατέρα του που με μια δερμάτινη ζώνη χτυπούσε τόσο εκείνον όσο και τη μητέρα του. Δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του και την απεχθή συμπεριφορά της γιαγιάς του, ενός ανθρώπου ψυχρού όπως συχνά τη χαρακτηρίζει, που αρνιόταν την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος.
Ο Ράινερ θυμάται, ακόμη, το οικοτροφείο που τον είχαν στείλει οι γονείς του και που έμοιαζε με ναζιστικό στρατόπεδο. Το επίθετο Ες δημιούργησε τραυματικές εμπειρίες και προβλήματα όταν ο κηπουρός, που υπήρξε πολιτικός κρατούμενος στο Άουσβιτς, χειροδίκησε σε βάρος του. Ο Ράινερ δεν παραξενεύτηκε στην αρχή γιατί η πραγματικότητα που βίωνε στο οικοτροφείο δεν απείχε πολύ από εκείνη του σπιτιού όπου η βία ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.
Οι απορίες όμως άρχισαν να ξεδιαλύνονται όταν καθηγητής γερμανικών του οικοτροφείου είπε όλη την αλήθεια στον Ράινερ. Μαζί πήγαν στο Νταχάου, όπου ο Ρούντολφ Ες ήταν υπεύθυνος τμήματος του στρατοπέδου, και τότε είδε σε μια πινακίδα γραμμένο το όνομα του παππού του.
Στα αυτιά του Ράινερ τα λόγια του καθηγητή του ηχούσαν εφιαλτικά, δεν είχε ακούσει ποτέ για στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Έντρομος τηλεφώνησε στον πατέρα του και ο τελευταίος του είπε: «Ήταν ορθογραφικό λάθος. Θα εννοούσαν τον Ρούντολφ Ες (Hess), τον υπαρχηγό του Χίτλερ. Το δικό μας επίθετο γράφεται Höss». Ο Ράινερ ως παιδί πίστεψε τον πατέρα του, τη χαριστική βολή όμως έδωσε αργότερα ένα βιβλίο που διάβασε για τον παππού του και τότε συνειδητοποίησε το μέγεθος του ψέματος με το οποίο είχε μεγαλώσει.
Ο ακτιβισμός στη ζωή του Ράινερ Ες
Ο Ράινερ εκφράζει διαρκώς την ανησυχία του για την αύξηση των ρατσιστικών κρουσμάτων, και χαρακτηρίζει τον αντισημιτισμό παγκόσμιο πρόβλημα. «Αν είχαμε μάθει από την ιστορία, δεν θα υπήρχε Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα», επισημαίνει.
Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, συνεργάζεται με ομάδες που μάχονται για την ισότητα, με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς, και τονίζει πως οι ναζιστές που διέπραξαν εγκλήματα γνώριζαν καλά τι έκαναν.
Η επικοινωνία με τον λογιστή του Άουσβιτς
Αξέχαστη είναι, για τον Ράινερ, η εμπειρία που έζησε όταν βρέθηκε με επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος στην δίκη του δεσμοφύλακα των Ες-Ες, Ράινχολντ Χάνινγκ.
Ακόμη πιο συγκλονιστική, όπως δήλωσε, η εμπειρία που αποκόμισε από τη συνομιλία του με τον λογιστή του Άουσβιτς, Οσκαρ Γκρένινγκ, στη δίκη του τελευταίου.
«Ο Γκρένινγκ συνειδητοποίησε πως ο εγγονός του πρώην επικεφαλής του βρισκόταν στην αίθουσα. Ένας δικηγόρος μού είπε να του μιλήσω για να δω τι σκέφτεται. Μιλούσαμε επί δυόμισι ώρες και του είπα πως ψεύδεται γιατί ισχυριζόταν πως ποτέ δεν συνάντησε τον Ρούντολφ Ες ενώ ζούσαν στον ίδιο όροφο, ήταν λογιστής. Ήταν η πρώτη φορά που μίλησα με θύτη, με φόβισε αυτό. Ήταν σαν να βλέπεις τον Χίτλερ να μιλά. Το συγκλονιστικό ήταν ότι, κατά τη διάρκεια της δίκης, παρακολουθούσα και τις αντιδράσεις των επιζησάντων», είπε ο Ράινερ που επικοινωνεί και με απογόνους ναζιστών, όπως με την Μπετίνα Γκέρινγκ, ανιψιά του Χέρμαν Γκέρινγκ, που διαφοροποιείται από το σκοτεινό παρελθόν της οικογενείας της.
Περιγράφοντας τις συναντήσεις του με ανθρώπους που έζησαν στο Άουσβιτς, ο Ράινερ ανέφερε πως όταν τον πρωτοείδαν φώναζαν, έκλειναν τα μάτια τους, αργότερα όμως συνήψαν φιλικές σχέσεις.
Με ένα τατουάζ στο στήθος, στο οποίο αναγράφονται ονόματα επιζησάντων του Ολοκαυτώματος, επισημαίνει πως αντλεί ικανοποίηση από το γεγονός ότι τα παιδιά του δεν ντρέπονται, όπως ντρεπόταν εκείνος. Είναι περήφανα που ο πατέρας τους εδώ και τρεις, περίπου, δεκαετίες στέλνει αντιρατσιστικά μηνύματα και καταδικάζει τη δράση του Ρούντολφ Ες.
Ελισάβετ Σταμοπούλου
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις