Κώστας Μακεδόνας: Τα μηνύματα ενός καλλιτέχνη δεν ξεχωρίζουν τους ανθρώπους
...
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση
Από τη Δευτέρα 9/05 και για τέσσερις παραστάσεις ο Κώστας Μακεδόνας και οι καλεσμένοι του, από το χώρο του τραγουδιού και του θεάτρου, μας παρουσιάζουν ένα μεγάλο αφιέρωμα σε εμβληματικά μελοποιημένα ποιήματα σπουδαίων ποιητών και συνθετών μας.
«Σε κάθε εποχή είναι απάγκιο τα συγκεκριμένα έργα. Πολύ περισσότερο στις δύσκολες. Η οικονομική κρίση πολύ εύκολα γίνεται κρίση αξιών και πολιτισμού. Η ποίηση μας βοηθά να μην ξεχνάμε τις αξίες μας, τους αγώνες μας, τα όνειρά μας, τη ζωή και τους ανθρώπους», σημειώνει -μεταξύ άλλων- ο Κώστας Μακεδόνας στη συνέντευξή του στο in.gr, με αφορμή τις εν λόγω παραστάσεις.
Για τέσσερις Δευτέρες του Μαΐου ανεβαίνετε στη σκηνή του Ρυθμός Stage για ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση. Δώστε μας μια γεύση για το αφιέρωμα αυτό.
«Από το Άξιον εστί του Ελύτη και την Άρνηση του Σεφέρη μέχρι το Σταυρό του Νότου του Καββαδία και τον Επιτάφιο του Ρίτσου και από την Αθανασία του Γκάτσου και το Βρέχει στη φτωχογειτονιά του Λειβαδίτη στη Θητεία του Μάνου Ελευθερίου. Όλα διαλεκτά και διαλεγμένα, όπως τα μελοποίησαν μοναδικά οι Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Μικρούτσικος, Παπαδημητρίου, Σπανός και πολλοί άλλοι»
Καλεσμένοι σας τις τέσσερις αυτές βραδιές, άνθρωποι του τραγουδιού αλλά κα του θεάτρου. Ποιος ο ρόλος τους στη μουσική παράσταση;
«Ένα τόσο ιδιαίτερο αφιέρωμα ήθελα από την πρώτη στιγμή να το μοιραστώ με φίλους, τραγουδιστές και ηθοποιούς, που τους θαυμάζω για το ταλέντο τους και το ήθος τους. Ο ρόλος τους είναι κυρίως τραγουδιστικός αλλά και να φέρουν στην παράσταση τα δικά τους βιώματα σε σχέση με την μελοποιημένη ποίηση.
»Σπουδαίοι τραγουδιστές και ηθοποιοί όπως η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Γιώτα Νέγκα, ο Κώστας Θωμαΐδης αλλά και νεότεροι εξίσου ταλαντούχοι όπως ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, η Ζωή Παπαδοπούλου, η Χριστίνα Μαξούρη και ο Γιώργος Χατζής κομίζουν τα δικά τους βιώματα, ιδέες και προσεγγίσεις στα τραγούδια δίνοντας σε κάθε παράσταση έναν διαφορετικό τόνο».
Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων τραγουδιών;
«Πρώτα από όλα υπάρχει το προσωπικό κριτήριο. Κάθε ποίημα – τραγούδι με έχει σημαδέψει ως άνθρωπο και ως τραγουδιστή. Από πολύ μικρή ηλικία αλλά και μέχρι τώρα υπάρχουν ποιήματα που τα γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τα τραγούδια σπουδαίων συνθετών, που αποτέλεσαν και αποτελούν οδηγό ζωής και αξιών. Πέρα από αυτό πρόθεσή μας είναι η αντιπροσώπευση όσων παραπάνω γίνεται ποιητών καθώς και να δείξουμε πως η ποίηση είναι για όλους αφού τα τραγούδια είναι πολύ γνωστά και αγαπημένα».
Απάγκιο τα συγκεκριμένα έργα, τη δύσκολη και ταραγμένη εποχή που ζούμε;
«Σε κάθε εποχή είναι απάγκιο τα συγκεκριμένα έργα. Πολύ περισσότερο στις δύσκολες. Η οικονομική κρίση πολύ εύκολα γίνεται κρίση αξιών και πολιτισμού. Η ποίηση μας βοηθά να μην ξεχνάμε τις αξίες μας, τους αγώνες μας, τα όνειρά μας, τη ζωή και τους ανθρώπους».
Ποια η αντίδραση ή τοποθέτησή σας όταν συνάδελφοί σας διαφορετικού ρεπερτορίου και image, ερμηνεύουν ποιήματα που έχουν μελοποιηθεί από Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο, και άλλους;
«Ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει και αυτό που του λέει η καρδιά και το μυαλό του. Η ποίηση, η μουσική και γενικότερα οι τέχνες είναι για όλους. Το πώς «υπηρετεί» ο καθένας την τέχνη του είναι άλλο θέμα. Ο κόσμος κρίνει στο τέλος. Προσωπικά πιστεύω πως χρειάζεται μελέτη, ταλέντο αλλά και ήθος για να ερμηνεύσεις τέτοια τραγούδια. Αν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα το αποτέλεσμα να είναι καλό».
Οικονομική κρίση, προσφυγική κρίση, ανθρωπιστική κρίση. Κατά τη γνώμη σας, συντελείται και πολιτιστική κρίση στην εποχή μας;
«Δυστυχώς ναι. Ο πολιτισμός είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Όταν τόσοι παράγοντες βρίσκονται σε κρίση είναι φυσιολογικό να επηρεάζει και τον πολιτισμό. Μπορεί βέβαια να συμβαίνει και το αντίθετο. Λόγω της κρίσης του πολιτισμού να βρίσκονται σε κρίση και όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες».
Προοπτική βελτίωσης και διεξόδου, θεωρείτε πως υπάρχει;
«Σε πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο δεν είμαι πολιτικός να σας δώσω απάντηση. Ελπίζω και εύχομαι να βελτιωθούν τα πράγματα κυρίως για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε οριακό σημείο».
Πώς «ξορκίζετε» τις ζοφερές εικόνες και καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας;
«Μέσα από την τέχνη μου. Από τα τραγούδια, τον λόγο και την μουσική».
Προσφάτως, είχαμε την ανακοίνωση πτώχευσης μιας μεγάλης, ελληνικής, ιδιωτικής επιχείρησης. Της Ηλεκτρονικής Αθηνών. Θεωρείτε πως οι καλλιτέχνες, θα έπρεπε να ενώσουν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους, με εκδηλώσεις αλληλεγγύης, όπως έχουν πράξει στο παρελθόν με εταιρείες δημοσίου δικαίου ή με πράξεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες;
«Ένας καλλιτέχνης, είτε τραγουδιστής, είτε ηθοποιός είτε οτιδήποτε άλλο, είναι με τον άνθρωπο. Τα μηνύματα που προσπαθεί να μεταφέρει μιλούν για την ελευθερία, την αγάπη, τη δικαιοσύνη, τα όνειρα, τον έρωτα και άλλες αξίες ή συναισθήματα και δεν ξεχωρίζουν τον άνθρωπο αν είναι υπάλληλος ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου, Έλληνας ή ξένος παρά μόνο ποιος έχει ανάγκη από αυτή τη στήριξη που μπορούν να προσφέρουν κάποιοι καλλιτέχνες».
Μετά τη συμπλήρωση των παραστάσεων στο Ρυθμό, υπάρχουν επαγγελματικά σχέδια για την καλοκαιρινή σεζόν;
«Όπως κάθε καλοκαίρι πρόθεσή μας είναι να γυρίσουμε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και να παίξουμε σε όσα περισσότερα μέρη μπορούμε ώστε να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο και να ταξιδέψουμε τα τραγούδια μας. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν οι συναυλίες μας που θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο».
entertainment.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις