«Το ταξίδι»: Η διαδρομή των προσφύγων μέσα από το φακό οκτώ φωτογράφων
...
Οκτώ κορυφαίοι φωτογράφοι, 140 φωτογραφίας, ένα ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα για ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη. Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί» ανοίγει τις πύλες της στο Μουσείο Μπενάκη από την Πέμπτη και για δέκα ημέρες.
Οκτώ φωτογράφοι-φωτορεπόρτερ αποτυπώνουν με το φακό τους τον τελευταίο χρόνο τη διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.
140 φωτογραφίες ιχνογραφούν την πορεία τους από την Τουρκία στην Ελλάδα, με τελικό προορισμό τα βαλκανικά σύνορα και την ελπίδα να φτάσουν σε ένα ασφαλές καταφύγιο, σε κάποια χώρα της Ευρώπης.
Το αλληλεγγύη-SolidarityNow και το Mουσείο Μπενάκη συνδιοργανώνουν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το Ταξίδι. Μετακινούμενοι Πληθυσμοί» στο κτίριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου), από 19-29 Μαΐου 2016.
Μόνο το 2015 περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι έφθασαν στη χώρα μας. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης και παραμονής για τον πληθυσμό που μετακινείται, έχοντας ως επιδίωξη την εγκατάσταση σε μία ευρωπαϊκή χώρα.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των φωτογράφων:
- Γιάννη Μπεχράκη
- Άλκη Κωνσταντινίδη
- Γιώργου Μουτάφη
- Άγγελου Τζωρτζίνη
- Enri Canaj
- Μυρτούς Παπαδοπούλου
- Ορέστη Σεφέρογλου
- Χλόης Κριθαρά-Devienne
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Γιάννης Μπεχράκης και ο Άλκης Κωνσταντινίδης, έλαβαν το βραβείο Pulitzer 2016 στην κατηγορία «Έκτακτης Επικαιρότητας», για την καταγραφή και αποτύπωση της προσφυγικής κρίσης.
«Στόχος μας με την παρούσα έκθεση είναι να προσεγγίσουμε ένα μεγαλύτερο κοινό ώστε να γνωρίσει τη σκληρή πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, απλά για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε μια ζωή με ασφάλεια, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Να τους φέρουμε σε επαφή, μέσα από δυνατές εικόνες κορυφαίων στο είδος τους διεθνών φωτογράφων, με αυτή την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε», τονίζει ο γενικός διευθυντής του αλληλεγγύη-SolidarityNow, Επαμεινώνδας Φαρμάκης.
«Είναι για εμάς μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε, μέσα από τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται από το SolidarityNow, την κοινωνία της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς απέναντι στους πιο ευάλωτους από τους συνανθρώπους μας» συνέχισε.
«Σε λιγότερο από ένα χρόνο, αυτό που ονομάστηκε “Η Μεγάλη Πορεία”, οδήγησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τις ακτές της Λέσβου, της Χίου, της Κω και άλλων νησιών του Αιγαίου στη Γερμανία ή πιο πέρα, διασχίζοντας τη Βαλκανική χερσόνησο και αγνοώντας έστω για λίγο σύνορα και εμπόδια. Η Ελλάδα αποτέλεσε κομβικό γεωγραφικό σημείο σε αυτή την πορεία και ο ελληνικός λαός εξέχων κομμάτι αυτού του αξιοσημείωτου συμβάντος. Η έκθεση συμβολίζει το ρόλο που διαδραμάτισε το ελληνικό έθνος, το οποίο στάθηκε απρόθυμος παρατηρητής των αποτυχιών και των αντιφάσεων της Ευρώπης», υπογράμισσε ο Ζορντί Βακέρ, Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του Open Society Foundations.
Τρεις είναι οι ενότητες της έκθεσης, που δημιουργούν το σενάριο και αφηγούνται χρονολογικά το ταξίδι, με αρχή, μέση και τέλος:
Είσοδος: Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος, Οινούσσες
Παραμονή: κέντρα κράτησης, κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, καταυλισμοί, πλατεία Βικτωρίας
Έξοδος: Ειδομένη
Οι θεματικές ενότητες, αναπτύσσονται σε μια συνεχή ροή, θέλοντας να αποδοθεί μία νοηματική συνέχεια.
Θέλοντας να δείξουν την πραγματική εικόνα της διαμονής των προσφύγων, οι διοργανωτές θα στήσουν μία πραγματική σκηνή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σκηνή που φιλοξένησε εκατοντάδες οικογένειες τον τελευταίο χρόνο στη Χίο.
Εκεί θα στεγαστεί το δεύτερο μέρος της έκθεσης, που αφορά στην Παραμονή.
Πέρα από τις φωτογραφικές μαρτυρίες, η έκθεση φιλοξενεί σκίτσα παιδιών και εφήβων, συγκεντρωμένα από τον Δημήτρη Σκλεπάρη, που αδυνατώντας να απαντήσουν και να περιγράψουν τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ζωγραφίζουν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν και στη Συρία, εισάγοντας τον επισκέπτη στο ταξίδι αυτής της έκθεσης.
Παράλληλα, θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ “Refugee Highway” του σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη, που καλεί τον επισκέπτη να ταξιδέψει μαζί με τους πρόσφυγες από τη Συρία, στη Ρόδο, την Κω, την Τήλο, τη Σάμο και τη Λέσβο, ξετυλίγοντας τις δυσκολίες αυτού του ταξιδιού.
Επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα μεταδίδονται πραγματικά ηχητικά ντοκουμέντα, από στιγμές διάσωσης.
Εγκαίνια έκθεσης: 16 Μαΐου 2016, ώρα 20.00 (Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου).
Ώρες και ημέρες λειτουργίας:
Πέμπτη, Σάββατο: 9:00 – 24:00
Παρασκευή: 9:00 – 17:00
Κυριακή: 9:00 – 15:00
Η είσοδος είναι δωρεάν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
- Βασιλικές ίντριγκες, θεωρίες συνωμοσίας και μια «χαμένη» τιάρα ανεκτίμητης αξίας
- Υποθαλάσσια καλώδια: Στο «μάτι» των σαμποτέρ – Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο