Το νερό επιστρέφει στη διψασμένη λίμνη Δοϊράνη
Χάρη στην αυξημένη βροχόπτωση των δύο τελευταίων ετών αλλά και τον περιορισμό των γεωτρήσεων, η λίμνη Δοϊράνη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ αρχίζει να επιστρέφει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από μερικές δεκαετίες.
- «Θα κάνω αγωγή στο μαγαζί» - Τι ανέφερε ο πατέρας παιδιού που δηλητηριάστηκε από αλκοόλ
- Τι συμβαίνει με τον υδράργυρο στις κονσέρβες τόνου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
- Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μανιμανάκης
- «Από άγνωστο ρήγμα» προήλθαν τα 5,2 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη Χαλκιδική
Χάρη στην αυξημένη βροχόπτωση των δύο τελευταίων ετών αλλά και τον περιορισμό των γεωτρήσεων, η λίμνη Δοϊράνη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ αρχίζει να επιστρέφει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από μερικές δεκαετίες.
Μεγάλο μέρος της λίμνης είχε αποξηρανθεί λόγω του καναλιού που άνοιξε πριν από 28 χρόνια για να αρδευτεί ο κάμπος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε πληγεί τότε από τη λειψυδρία. Στα αμμώδη εδάφη που αποκαλύφθηκαν, φύτρωσαν δέντρα και θάμνοι που κάλυψαν ένα μεγάλο κομμάτι της.
«Σήμερα η κατάσταση στην οποία βρίσκεται και πάλι η Δοϊράνη μάς θυμίζει την εικόνα που έχουμε και εμείς από την παιδική μας ηλικία. Ωστόσο, η βλάστηση που έχει προκύψει στο εσωτερικό της πρέπει να καθαριστεί, ώστε να μπει τάξη στο τοπίο και να αξιοποιηθεί για λόγους αναψυχής» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης.
Αφορμή ήταν πρόταση που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για δημιουργία συστήματος αειφορικής διαχείρισης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ελλάδα-ΠΓΔΜ 2014-2020».
Στην πλευρά της ΠΓΔΜ, η όχθη έχει γεμίσει με πλαζ, καταστήματα, χώρους εστίασης, βενζινάδικα και καζίνο. «Λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων της λίμνης πλημμύρισαν οι παραθεριστικές υποδομές που δημιουργήθηκαν στην πλευρά της ΠΓΔΜ. Υπήρξε μάλιστα αίτημα στην ελληνική πλευρά για παρεμβάσεις, ώστε να κατέβει η στάθμη» σημειώνει ο κ. Βεργίδης.
Σε ό,τι αφορά τα σχέδια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει: «Θέλουμε να καθαρίσει η λίμνη, να δημιουργηθεί χώρος αναψυχής και περιπάτου με κιόσκι και φωτισμό». Η ελληνική πρόταση, η οποία εγκρίθηκε από την Περιφέρεια, προβλέπει την εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου της λίμνης, που εκτιμάται ότι θα καθορίζει τα μέτρα για την προστασία, τη διαχείριση και την αποκατάστασή της, αλλά και την ανάπτυξη ενός κοινού μηχανισμού-δικτύου διαχείρισης, καθώς και την εγκατάσταση τηλεμετρικού δικτύου.
Οι εργασίες που εκτιμάται ότι θα γίνουν στη λίμνη περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο κανάλι υπερχείλισης, εκβάθυνση της κοίτης, διαμόρφωση αναχωμάτων, καθαρισμό από φερτά υλικά και εκσυγχρονισμό των θυροφραγμάτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις