Amazon Echo ή Google Home, γνωρίστε τη συσκευή που θα κυριεύσει το σπίτι μας
Η Google ανακοίνωσε στο ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών της το δικό της... Amazon Echo, το Google Home. Μοιάζει παράξενο, αλλά είναι γεγονός πως ήταν η Amazon εκείνη που πρώτη προκάλεσε ενθουσιασμό με μια συσκευή για το σπίτι που μπορεί να ακούει, να καταλαβαίνει και να απαντά στις προσταγές του χρήστη της.
Η Google ανακοίνωσε στο ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών της το δικό της… Amazon Echo, το Google Home. Μοιάζει παράξενο, αλλά είναι γεγονός πως ήταν η Amazon εκείνη που πρώτη προκάλεσε ενθουσιασμό με μια συσκευή για το σπίτι που μπορεί να ακούει, να καταλαβαίνει και να απαντά στις προσταγές του χρήστη της.
To Amazon Echo (η Alexa, στο εσωτερικό του)
Εξάλλου, ήταν ο επικεφαλής του πρότζεκτ, Σ.Πιτσάι της Google που αναγνώρισε από το βήμα του Google I/O 2016 ότι τα συγχαρητήρια για τον ενθουσιασμό που υπάρχει ήδη για αυτή την τεχνολογία θα πρέπει να απευθυνθούν στην ομάδα του Amazon, η οποία έπραξε πρώτη.
Δείτε την παρουσίαση του Google Home στο Google I/O 2016
Το Google Home όμως δεν είναι έτοιμο -αναμένεται το φθινόπωρο του 2016- και έτσι η ανακοίνωση έστρεψε τα βλέμματα στο Echo, τουλάχιστον εκείνων στους οποίους δεν είχε φτάσει η ηχώ του -ίσως επειδή, η συζήτηση γίνεται σε άπταιστα αγγλικά, όπως άλλωστε και με τη Siri ή την Cortana. Σημασία έχει λοιπόν η ιδέα, και το Amazon Echo είναι μάλλον το πρότυπο μιας υλοποίησης από τους μηχανικούς της πολυάσχολης Amazon του Τζεφ Μπέζος.
Η ιδέα πίσω από το Echo και το Home
Η ιδέα είναι να αναπτυχθεί τεχνολογία ικανή να απαντά σε φυσική γλώσσα, με ακρίβεια, σε ερωτήσεις που διατυπώνονται προφορικά επίσης σε φυσική γλώσσα από άνθρωπο, όχι απαραίτητα κοντά σε μικρόφωνο.
Εκτός από απαντήσεις, θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει διάφορες καθημερινές εργασίες ή υπενθυμίσεις, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία μιας αναπτυσσόμενης λίστας για τα ψώνια της ημέρας, ή η τήρηση σημειώσεων για υπενθυμίσεις σχετικών υποχρεώσεων την κατάλληλη στιγμή (στις 6 μάθημα Αγγλικών για τον Αλέξη).
Κάλεσε ταξί, παίξε μουσική, σβήσε τα φώτα, άνοιξε τα στόρια, κλείσε τραπέζι στο εστιατόριο ή, εισιτήρια για μια θεατρική παράσταση, τι καιρό θα κάνει σήμερα, έχει κίνηση στη διαδρομή προς τον προορισμό μου ή, πόσο είναι το σκορ του αγώνα της ομάδας μου, είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα πρέπει να «αντιλαμβάνεται» και να μπορεί να απαντήσει η υπηρεσία.
Η παρουσίαση του Echo από την Amazon
Πράγματι, η συσκευή 200 δολαρίων που διαθέτει η Amazon από τον Ιούνιο του 2015 μπορεί να τα κάνει όλα αυτά και μάλιστα καλά, αν κρίνει κανείς από τις πάμπολλες επιδείξεις των δυνατοτήτων του Echo σε κάθε άκουσμα της λέξης-κλειδί «Alexa,…».
Δείτε ένα από τα κατατοπιστικά review του Amazon Echo από έναν χρήστη:
Τι χρειάζεται για να λειτουργήσουν
Για να λειτουργήσει το Echo, όπως άλλωστε και το μελλοντικό Google Home, συνδυάζονται οι τεχνολογικές εξελίξεις σε τρεις τομείς: στο μικρόφωνο (ώστε να ακούγονται οι απαιτήσεις του χρήστη ακόμα και σε θορυβώδη περιβάλλοντα ή ενώ η συσκευή, που είναι και ηχείο, παίζει δυνατά μουσική), στην αναγνώριση ομιλίας (τεχνητή νοημοσύνη) και στην σύνδεση στο cloud (διαθεσιμότητα). Κι αυτό καθώς οι τρεις αυτές παράμετροι αποδεικνύονται εξαιρετικά σημαντικές για την αποτελεσματική λειτουργία μιας τέτοιας συσκευής.
Μια ακόμα κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχία τέτοιων εγχειρημάτων είναι η συνεργασία με τους προγραμματιστές εφαρμογών ή/και τους παρόχους υπηρεσιών. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πως το Echo μπορεί να καλέσει ταξί, αλλά για να γίνει αυτό η Amazon έχει συνεργαστεί με την Uber, για να παραγγείλει πίτσα υπάρχει συνεργασία με τη Domino’s, για να αναβοσβήνει τα φώτα έχει συνεργαστεί με την Nest κ.ο.κ.. Ο αριθμός των εργασιών που μπορούν να εκτελέσουν, εξαρτάται από τις συνεργασίες αυτές. Το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες της ήταν το πλέον κατάλληλο μέρος για να βρει η Google αυτούς τους συνεργάτες.
Οι προκλήσεις μιας πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας
Οι εντυπωσιακές δυνατότητες του Amazon Echo, όπως άλλωστε και αυτές που αναμένονται εξίσου αν όχι περισσότερο, εντυπωσιακές από το Google Home κυρίως λόγω της δύναμης της Google στην αναζήτηση, εκτός από ενθουσιασμό έχουν δημιουργήσει και ανησυχίες που αφορούν στο απόρρητο στο σπίτι. Ποιος άλλωστε θέλει ένα μονίμως ανοικτό μικρόφωνο στο σπίτι του;
- Προσέξτε τι λέτε μπροστά στην (Smart) TV ή στο (smart) τηλέφωνό σας
- Η Hello Barbie θα συζητά με τα παιδιά από το cloud – Δικαιολογημένα επιφυλακτικοί οι γονείς
- Google: Στο μέλλον, οι μηχανές θα μας καταλαβαίνουν καλύτερα από τους ανθρώπους
- Βρείτε τι ξέρει για εσάς η Google
- Δείτε τι σημαίνει φυσική επικοινωνία με τις μηχανές, λέει η Intel
Το Echo έχει τουλάχιστον ένα πλήκτρο που απενεργοποιεί τα μικρόφωνά του και η διαρκής επικοινωνία με τους server της Amazon απαιτείται να γίνεται με κρυπτογράφηση.
Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η υπηρεσία, χρειάζεται η διαρκής εκπαίδευση των μηχανών στην φυσική γλώσσα και αυτό γίνεται με ανοικτή σύνδεση με τους ανθρώπους που μιλάνε, ο καθένας με τη δική του προφορά ή διάλεκτο. Το τι λέμε λοιπόν υπόκειται σε επεξεργασία και είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε ποιος ακούει, γνωρίζοντας ή όχι, ποιος μιλάει, τι είπε, πότε και από πού.
Στην εποχή των αποκαλύψεων του Σνόουντεν και της διαμάχης της Apple με το FBI για το δικαίωμα πρόσβασης στο περιεχόμενο smartphone, δεν μπορεί παρά να είναι κανείς επιφυλακτικός, όταν σκέφτεται ότι Facebook (που προσθέτει αυτόματα το ονοματεπώνυμό μας στις φωτογραφίες όπου εμφανιζόμαστε), Google (που ξέρει πιο πολλά για μας από μας), Microsoft, και Apple συγκεντρώνουν ολοένα περισσότερα, ήδη αναρίθμητα, δεδομένα και βελτιώνεται η αυτοματοποιημένη εξόρυξη γνώσης από τα μεγάλα σύνολα δεδομένων, τα περίφημα big data (αυξάνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο διακρίσεων).
- 2013: Ορατός ο κίνδυνος διακρίσεων από την αδιαφανή ανάλυση των Big Data
- 2015: Επαναλαμβάνει η επιστημονική κοινότητα τον κίνδυνο των διακρίσεων
- Aναγνωρίζει το πρόσωπό σας το Facebook;
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καν φανταστεί τις συνέπειες -άμεσες ή παράπλευρες- που μπορεί να έχει η υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογιών (όπως, ότι είναι αφύσικο να μιλάς (και μάλιστα συνέχεια) σε μια συσκευή :-). Σκεφτείτε για παράδειγμα, πως θεωρούμε εκ προοιμίου ορθές τις απαντήσεις που μας δίνει μια μηχανή αναζήτησης (από την οποίες αντλούν τις απαντήσεις τους αυτές οι συσκευές), όταν η αρχή της ελευθερίας του λόγου επιβάλλει στις μηχανές να έχουν άποψη (και να μην μας φέρνουν τις ίδιες απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα ή τουλάχιστον να μην ταξινομούν στην ίδια θέση ως προς την πιθανότητα να είναι ακριβείς).
Εν αναμονή του Google Home λοιπόν, αλλά και άλλων ανάλογων εγχειρημάτων αφού αυτή η διεύρυνση των παρεχόμενων συσκευών δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητους άλλους παίκτες της αγοράς, όπως για παράδειγμα την Apple -παρεμπιπτόντως, τα καλύτερα λόγια για το Amazon Echo είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Reddit ο Στηβ Γουόσνιακ, συνιδρυτής της Apple.
tech.in.gr
- Κίεβο: Γίνεται δουλειά για να οργανωθεί μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι
- Το Ισραήλ ανοικοδομεί κατεχόμενα εδάφη στη Γάζα
- Γιατί η πυρηνική ενέργεια μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής
- Χαρίτσης: Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ένας ωραίος άνθρωπος
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ από Serie A και Ligue 1 (vids)
- Γιάννης Μπουτάρης: Η άνανδρη, φασιστική επίθεση τον Μάιο του 2018