Η υπερεργασία συντελεί στην εκδήλωση χρόνιων προβλημάτων υγείας
Μπορεί οι άνθρωποι που αφιερώνουν πολλές ώρες στην επαγγελματική τους ζωή να κάνουν καλό στην καριέρα τους, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με την υγεία τους, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Μπορεί οι άνθρωποι που αφιερώνουν πολλές ώρες στην επαγγελματική τους ζωή να κάνουν καλό στην καριέρα τους, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με την υγεία τους, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Occupational and Environmental Medicine, ερευνητές του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής τον Δρ Αλλαρντ Ντεμπε, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν τις εργασιακές συνήθειες σχεδόν 7.500 ανδρών και γυναικών για πάνω από 30 χρόνια. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους ήταν άνω των 50 ετών όταν τελείωσε η μελέτη.
Το 28% των συμμετεχόντων εργάζονταν 30-40 ώρες την εβδομάδα. Το 56% εργάζονταν 41-50 ώρες, το 13% 51-60 ώρες την εβδομάδα, ενώ το 3% πάνω από 60 ώρες.
Όταν συγκρίθηκαν οι άνδρες που που εργάζονταν περισσότερες από 60 ώρες την εβδομάδα με εκείνους που εργάζονταν 30-40 ώρες, οι πρώτοι είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Ωστόσο, ο κίνδυνος των ανδρών να εκδηλώσουν άλλες χρόνιες παθήσεις δεν αυξανόταν ουσιαστικά. Μάλιστα, όσοι εργάζονταν 41-50 ώρες την εβδομάδα είχαν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, πνευμονοπάθειας και κατάθλιψης.
Όταν όμως οι επιστήμονες συνέκριναν τις γυναίκες που εργάζονταν 30-40 ώρες την εβδομάδα με εκείνες που εργάζονταν πάνω από 60 ώρες, οι τελευταίες είχαν υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας. Συγκεκριμένα, είχαν τριπλασιο κίνδυνο καρδιακής νόσου, μη δερματολογικού καρκίνου και διαβήτη, επίσης σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο άσθματος και σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες αρθρίτιδας.
Ο κίνδυνος για τις γυναίκες άρχιζε να αυξάνεται όταν εργάζονταν πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα και ξεπερνούσαν τις 50.
«Οι διαφορές βάσει φύλου είναι κάτι που δεν περιμέναμε» σημειώνει ο Δρ Ντεμπε.
Οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν προς το παρόν γιατί οι πολλές ώρες εργασίας έχουν τέτοια επίδραση στην υγεία, και ειδικά των γυναικών, αλλά εικάζουν ότι «έχει να κάνει και με την ισορροπία που τηρούν αναφορικά με άλλους ρόλους, όπως της μητέρας, της νοικοκυράς και της φροντίδας των υπολοίπων μελών της οικογένειας» εξηγούν.
Επίσης, η υπερεργασία μπορεί να παρεμβαίνει στο ωράριο του ύπνου και να κρατά το σώμα σε μια κατάσταση μόνιμου στρες.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Ξεμένουν και από εργοθεραπευτές οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία
- Μεσανατολικό: Θα εκτελεστούν τα εντάλματα της Χάγης για Νετανιάχου και Γκάλαντ;
- «Λεονάρντο ντα Βίντσι»:Ο Κεν Μπερνς για τον άνθρωπο που είχε το μυαλό όλων των ανθρώπων
- Στουρνάρας: Εκφράζει φόβους για χάος στο παγκόσμιο εμπόριο
- Οι Beatles επιστρέφουν: Τέσσερα ντοκιμαντέρ μέσα από τα μάτια των Τζον, Πολ, Τζορτζ και Ρίνγκο
- Υπόθεση John F. Kennedy: 12 μυστήρια πίσω από τη δολοφονία του