Λουίς Αλμπέρτο Μέστρε: Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε Ελλάδα με Αργεντινή
...
Ελισάβετ Σταμοπούλου
Με θέρμη καίει για άλλη μια χρονιά η «φλόγα» του τανγκό στην Αθήνα. Μυστήριο και πάθος «τυλίγουν» τον προαύλιο χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου στις 9 και την Τεχνόπολη στις 10 Ιουλίου, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού Tango Acropolis που έχει καθιερωθεί από το 2011 στην Αθήνα.
Σε ένα διήμερο εκδηλώσεων, που διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων της ανεξαρτησίας της Αργεντινής, θα αναδειχθεί o χορός ως παγκόσμια γλώσσα έκφρασης και επικοινωνίας.
Μουσικοχορευτικές παραστάσεις, σε σκηνοθετική επιμέλεια Λουίς Αλμπέρτο Μέστρε, θα παρουσιαστούν υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές αποχρώσεις του τανγκό.
Από σκοτεινά τανγκό του Αστορ Πιατσόλα μέχρι χαριτωμένα βαλς θα παρακολουθήσει το κοινό στις παραστάσεις, στις οποίες, όπως αναφέρει στο in.gr o κ. Μέστρε, θα κυριαρχήσει ο ερωτισμός και το πάθος.
Τόσο η διαδρομή του κ. Μέστρε στον χορό του τανγκό όσο και η ιστορία της ζωής του μοιάζουν με παραμύθι. Πραγματοποίησε ένα ξεχωριστό πάντρεμα πολιτισμών, και μέσα από την εκφραστική ελευθερία του τανγκό γνώρισε τον άνθρωπο που τον «κράτησε» για πάντα στην Ελλάδα, την Έλενα.
«Το τανγκό είναι τρόπος ζωής, δυο καρδιές ενώνονται», δηλώνει ο χορευτής που από το 1999 διαμένει στην Ελλάδα. Μια περιοδεία παράστασης τον έφερε στη χώρα την οποία δεν άργησε να ερωτευτεί.
Κοιτάζοντας όμως πίσω στην Αργεντινή, όπου μεγάλωσε, μιλά για έναν τόπο που μοιάζει με την σημερινή Ελλάδα των μνημονίων.
Περιγράφοντας τα πρώτα χρόνια στην χώρα μας θυμάται τη δραχμή, αλλά και την ξεγνοιασιά που επικρατούσε. «Περάσαμε υπέροχα χρόνια», αναφέρει ο κ. Μέστρε που πιστεύει στην άνθηση καλλιτεχνικών ιδεών εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, με μελανά χρώματα περιγράφει την τωρινή πραγματικότητα μιλώντας για άγχος και αποστεωμένες νοοτροπίες.
Δεν σκέφτεται να γυρίσει στην Αργεντινή, την οποία όμως επισκέπτεται μια φορά τον χρόνο. Δεν μπορεί, ακόμη, να μπει στη διαδικασία σύγκρισης ανάμεσα σε Ελλάδα και Αργεντινή όσον αφορά στα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα , αφού όπως δηλώνει «η Αργεντινή ήταν μια πολύ πλούσια χώρα, είχε χρυσό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα το μετρό δημιουργήθηκε το 2004, ενώ στην Αργεντινή υπάρχει εδώ και 100 χρόνια».
Χωρίς να αγνοεί τα προβλήματα της ελληνικής καθημερινότητας, προσπαθεί να δώσει στην τέχνη έναν κοινωνικό χαρακτήρα βοηθώντας πρόσφυγες. Μέσα από βραδιές τανγκό έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τρόφιμα και ρούχα για άστεγους και ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Με θλίψη διαπιστώνει πως η παρουσία της πολιτείας σε σημαντικές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες είναι υποτονική, ωστόσο «ο κόσμος είναι πρόθυμος να συνεισφέρει».
Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 9 Ιουλίου στις 21:00 ο προαύλιος χώρος του Παναθηναϊκού Σταδίου (Καλλιμάρμαρο) θα μεταμορφωθεί σε πίστα χορού για όλους τους λάτρεις του τανγκό, ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές.
Η βραδιά θα πλαισιωθεί από τη μουσική της πενταμελούς ορχήστρας Evocation, και η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.
Την Κυριακή 10 Iουλίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενηθεί το Φεστιβάλ Tango Acropolis 2016. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί η μουσικοχορευτική παράσταση Tango en Eros όπου θα παρελάσουν διεθνή αστέρια του τανγκό.
Η χορευτική παράσταση είναι αφιερωμένη στον έρωτα. Πρωταγωνιστές δέκα διάσημα ζευγάρια αργεντίνων και ελλήνων χορευτών που έχουν διαπρέψει σε διεθνείς διαγωνισμούς και παραστάσεις. Μαζί τους στη σκηνή, η ορχήστρα Tangarto και η τραγουδίστρια Μάρθα Μορελεόν.
entertainment.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις