Ριζ Άχμετ: «Να υπερβαίνεις τις ετικέτες που οι άνθρωποι σου επιβάλλουν»
...
Μαντώ Σιώμου
Πρωταγωνιστεί σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας, και αναμένεται να ταράξει τα νερά, στην νέα σειρά του HBO, Τhe Night of, για το αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, ενώ παίζει στο πολυαναμενόμενο Rogue One: A Star Wars Story. Ήρθε η ώρα λοιπόν, να γνωρίσουμε τον Ριζ Άχμετ.
Ο ράπερ, σκηνοθέτης και ηθοποιός, πρωταγωνίστησε το 2006 στην ταινία «Ο δρόμος για το Γκουαντάναμο», και το 2010 στην πιο αμφιλεγόμενη σάτιρα του Κρις Μόρις, «Τέσσερις λέοντες», για ένα χαώδη τρομοκρατικό χτύπημα στην βόρεια Αγγλία. Παρά, την δυνατή του ερμηνεία στην ταινία «Ο αμετανόητος φονταμενταλιστής», αλλά και απέναντι στον Τζέικ Τζίλενχαλ στον «Νυχτερινό Ανταποκριτή», δεν έγινε και πολύ γνωστός.
Αυτό είναι πιθανό να αλλάξει, από τις 10 Ιουλίου, όπου θα τον δούμε στο The Night Of, δίπλα στον Τζον Τορτούρο. Πρόκειται για ένα σκοτεινό και φιλόδοξο έργο, που θυμίζει το ύφος της δραματικής σειράς The Sopranos. Όχι το μόνο κοινό με την σειρά, καθώς ο Τζέιμς Γκαντολφίνι, θα ήταν ο πρωταγωνιστής του Night Of, ενώ το όνομα του αναφέρεται στην παραγωγή.
Αργότερα τον Ιούλιο, θα υποδυθεί ένα αναλυτή της CIA, στην πέμπτη ταινία του «Τζέισον Μπορν». Ενώ τον Δεκέμβριο θα συμμετέχει στο πιο επιτυχημένο franchise, την νέα ταινία Star Wars, ως Bodhi Rook.
Γιος μιας οικογένειας που μετανάστευσε δύο φορές – από την Ινδία στο Πακιστάν και από το Πακιστάν στην Αγγλία – ο Άχμετ, θεωρεί τον εαυτό του «πολιτιστικά» Μουσουλμάνο, λέγοντας στον Guardian, πως η κοινότητα που κατάγεται από το Γουέμπλεϊ, του Λονδίνου, έχει κοινά χαρακτηριστικά με το Τζάκσον Χάιτς της Νέας Υόρκης, την γειτονία του χαρακτήρα που υποδύεται. «Κοινωνικοοικονομικά είναι διαφορετικές», λέει, προσθέτοντας ότι το έδαφος όπου πατούσε ήταν περισσότερο «με κουκούλα».
Ο ηθοποιός δηλώνει ότι δούλεψε σκληρά, για να βεβαιωθεί, πως ο χαρακτήρας του ανήκει στην εργατική τάξη, ξοδεύοντας μήνες στο Χάιτς, κάνοντας ταξίδια στη φυλακή του νησιού Ρίκερς, και μπαίνοντας απαρατήρητος στις τάξεις του Κολεγίου Κουίνς.
Επίσης, την ίδια περίοδο, δημιούργησε την ραπ ομάδα Swet Shop Boys, παρέα με τον πρώην μέλος του συγκροτήματος Das Racist, τον ράπερ Heems.
Ο Άχμετ ελπίζει πως η σειρά, θα «κάνει τους ανθρώπους να επανεξετάσουν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, πιο βαθιά, και να αμφισβητήσουν τις δικές τους προκαταλήψεις. Μπορεί απλά να πράξουν.»
«Υπάρχει πολύ σκοτάδι στην σειρά, κάνοντας τον θεατή να αναρωτιέται τι συμβαίνει». Κατά την παραγωγή, όπως του επισήμαναν, ο ηθοποιός καθόταν, χωρίς να προσπαθεί και πολύ, αφήνοντας απλά το κοινό να αναρωτιέται τι συμβαίνει στο μυαλό του Νας.
Φέτος, ο 33χρονος, θα συμμετέχει και στην πολυαναμενόμενη υπερπαραγωγή, Rogue One: A Star Wars Story. Ο ίδιος, όπως και το υπόλοιπο καστ, δεν είναι πολύ πρόθυμος να μιλήσει. Ωστόσο δηλώνει πολύ ενθουσιασμένος, και λέει πως η εταιρεία παραγωγής lucasfilm, έχει αποφασίσει να «ομαλοποιήσει την ποικιλομορφία του σύμπαντος».
Όταν ερωτήθηκε αν υπάρχει ρατσισμός στο σύμπαν του Star Wars, απάντησε πως υπάρχει μια προβολή του ρατσισμού και εκδηλώσεις του, κάτι που είναι αρκετά διδακτικό, όχι μόνο παραστατικό. «Άλλωστε οι ιστορίες θέτουν πρότυπα στον πολιτισμό μας».
Επίσης, ο ηθοποιός είπε ότι, δεν ξέρει πως θα αισθανόταν αν χαρακτηριζόταν ως ο πρώτος μουσουλμάνος ηθοποιός του Star Wars, όπως έκαναν με τον Τζον Μπογιέγκα, που χαρακτηρίστηκε ως ο πρώτος μαύρος stormtrooper.
«Δεν ξέρω. Είναι παράξενο», δηλώνει. «Δεν μπορώ να καταλάβω πως του κόλλησαν αυτή τη περιγραφή. Είναι σαν σε βάζουν πίσω, σε ένα περιστερώνα. Είναι ένα αίνιγμα», τονίζει κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του.
«Από την μια πλευρά, αυτό που προσπαθώ να κάνω στην ζωή μου, όχι μόνο ως μειοψηφία, αλλά ως ένα δημιουργικό άτομο, είναι να υπερβώ τις ετικέτες που οι άνθρωποι σου επιβάλλουν. Και από την άλλη, εάν ένας άνθρωπος που μου μοιάζει ή σχετίζεται με την εμπειρία της ζωής μου, εμπνέεται από αυτήν την ιδέα: ότι παίζω αυτόν τον ρόλο, υπάρχει λόγος να το γιορτάσουμε.»
Επιπλέον, ο Ριζ γνωστός στην Βρετανία, ότι ωθεί τα όρια της κωμωδίας και του δράματος, με μουσουλμανικές και ασιατικές αναπαραστάσεις, στα μέσα ενημέρωσης. Δεν άφησε ασχολίαστη και την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, λέγοντας ότι «θρηνεί για την σύγχυση που υπάρχει στο πολιτικό κατεστημένο, που καταφεύγει στον αποδιοπομπαίο τράγο των μειονοτήτων».
«Μερικές φορές απλά αναρωτιέσαι, είμαστε πίσω στην δεκαετία του 1930;», ξεσπάει στον Guardian.
Ο ηθοποιός ολοκληρώνει την συνέντευξή του, αναφέροντας μια φράση του Τζούνοτ Ντίαζ, σχετικά με το πώς οι βρικόλακες δεν μπορούν να δουν την αντανάκλαση τους, βοηθάει στο να μην ξέρουν ότι είναι τέρατα.
Για τον Άχμετ, η ιδέα να μην μπορεί να δει τον εαυτό του, να αντανακλάτε πίσω στον πολιτισμό, τον κάνει να αναρωτιέται αν είναι τέρας. Έτσι, όπως είπε στο τέλος, «θα πάει να φτιάξει μερικούς καθρέπτες».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Champions League: Γκολ made in USA
- Λίβερπουλ – Ρεάλ: Ιστορία γεμάτη γκολ
- Τα βρήκαν μεταξύ τους εκλέξανε και πρόεδρο ας κοιτάξουν όμως και τον λαό πριν χάσουν κάθε περιθώριο
- Βραδιά… εξάρας
- Μπέττυ Μαγγίρα: Επιστρέφει στη σκηνή του MadWalk μετά από 7 χρόνια
- Τέσσερα στον Έμερι και στον Ραζβάν – Πώς θα (του) γλίτωνε ο Αλμέιδα;