Αναφερόμενη στο θέμα των επανορθώσεων η σημερινήBildυπενθυμίζει ότι η Γερμανία απορρίπτει αναφανδόν τις ελληνικές αξιώσεις: «Ως αιτιολογία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει τη Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Στον αντίποδα η Αθήνα παραπέμπει στο ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του κατοχικού δανείου και της απαίτησης για επανορθώσεις. Δεν διαφαίνεται το τέλος αυτής της διαμάχης», σχολιάζει λακωνικά η Bild.

Για το ίδιο θέμα παρατηρεί ηHandelsblatt: «Η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει την απαίτηση για την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα λήξαν».

Το γερμανικό περιοδικόDer Spiegel: «Η Ελλάδα απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία, ως αποζημίωση για τα εγκλήματα πολέμου κατά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τόπο γεμάτο συμβολισμούς ο πρωθυπουργός Τσίπρας επανέφερε την αξίωση αυτή».

Προς νέα επιδείνωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων;

Κυρίαρχο θέμα στα σημερινά σχόλια του γερμανικού τύπου είναι η χθεσινή αποκάλυψη της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν υποστηρικτή ισλαμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Το ερώτημα που απασχολεί περισσότερο τους γερμανούς σχολιαστές είναι κατά πόσον θα επηρεάσει η αποκάλυψη αυτή τις ήδη τεταμένες γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Η σημερινήWeltσημειώνει ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να το παραβλέψει κανείς, εκτιμά όμως ότι στην παρούσα φάση η γερμανική κυβέρνηση «θα επιχειρήσει να κατεβάσει τους τόνους προκειμένου να διασώσει τους συμβιβασμούς της προσφυγικής πολιτικής».

ΗKölner Stadt-Anzeigerσχολιάζει ότι «προκαλεί πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι αυτές οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης δημοσιοποιούνται έπειτα από επερώτηση του κόμματος της Αριστεράς. Διότι καταδεικνύουν ότι στην ανάγκη είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε δις για την περίθαλψη Σύρων προσφύγων σε μια χώρα, η πολιτική της οποίας συμβάλει στον εκτοπισμό τους».

Με ποιόν θα μιλάει ο Τραμπ αν εκλεγεί;

Έτερο κυρίαρχο θέμα στον σημερινό τύπο ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ και ειδικότερα η αυστηρή κριτική που άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκελα Μέρκελ για την προσφυγική της πολιτική.

ΗSüddeutsche Zeitungσχολιάζει ότι μετά τις αλλεπάλληλες φραστικές επιθέσεις εναντίον ξένων ηγετών, «γίνεται όλο και πιο αινιγματικό πώς θα χειριστεί ο Τραμπ τους συμμάχους των ΗΠΑ σε περίπτωση που όντως εκλεγεί».

ΗCorriere della Seraτου Μιλάνου παρατηρεί ότι «τα ΜΜΕ δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Πρέπει να καλύπτουν τα γεγονότα και να αναδεικνύουν όλες τις πτυχές. Είμαι όμως δύσκολο να μιλάς για ανθρώπους που πιστεύουν πραγματικά σε μια συνέργεια των Ομπάμα και Κλίντον με το Ισλαμικό Κράτος».


Κώστας Συμεωνίδης

Deutsche Welle