Βικτόρια Χίσλοπ: Θέλω πάρα πολύ να λάβω την ελληνική υπηκοότητα
...
Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση
«Δεν έχω κάποιο στόχο όταν γράφω. Γράφω για να περιγράψω κάτι και όχι για να περάσω ένα μήνυμα. Στο καινούριο μου βιβλίο ήθελα να γράψω κάτι για τη σύγχρονη Ελλάδα, όπως είναι σήμερα».
Η πολυδιαβασμένη -και ιδιαίτερα αγαπητή στη χώρα μας- βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ, μιλά -στα ελληνικά- στην κάμερα του in.gr για το καινούριο της βιβλίο με τίτλο Οι Καρτ Ποστάλ (εκδόσεις Διόπτρα). Στο νέο της μυθιστόρημα, το οποίο αποτελεί διαφήμιση για την Ελλάδα- η συγγραφέας «ταξιδεύει» σαγηνεύοντας τον αναγνώστη με τις ομορφιές της χώρας μας, χωρίς ωστόσο να λείπει η αναφορά της στη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.
Για την πρωτότυπη και προσεγμένη έκδοση την οποία συνθέτουν έγχρωμες φωτογραφίες από τα μέρη της Ελλάδας στα οποία ταξιδεύει ο ήρωας της ιστορίας, η Βικτόρια Χίσλοπ σημειώνει: «Η έμπνευση μού έρχεται από κάτι που βλέπω, έτσι είχα την ιδέα να ταξιδέψω και να βγάλω φωτογραφίες. Αυτό ήταν η αρχή του νέου μου βιβλίου».
Κάθε βδομάδα, στο γραμματοκιβώτιο της Έλι καταφθάνουν αλλεπάλληλες καρτ ποστάλ, με παραλήπτη ένα όνομα που της είναι άγνωστο, χωρίς διεύθυνση αποστολέα και με μόνο το αρχικό γράμμα Α αντί για υπογραφή.
Με τους φωτεινούς ουρανούς, τις γαλάζιες θάλασσες και τις σαγηνευτικές ομορφιές της Ελλάδας που απεικονίζουν, αυτές οι καρτ ποστάλ δίνουν χρώμα στη ζωή της. Μετά από έξι μήνες, ξαφνικά, παύουν να έρχονται και η Έλι νιώθει μια απογοήτευση. Όμως το κολάζ που έχει δημιουργήσει με τις κάρτες στον τοίχο του διαμερίσματός της την έχει ήδη μαγέψει. Η Έλι έχει πειστεί ότι πρέπει να δει αυτή τη χώρα με τα μάτια της.
Το πρωί που αναχωρεί για την Αθήνα, φτάνει στο γραμματοκιβώτιό της ένα σημειωματάριο.
Οι σελίδες του διηγούνται την ιστορία της οδύσσειας ενός άντρα που ταξιδεύει στην Ελλάδα: «Ξεκινάει ένα ταξίδι χωρίς σχέδιο, πλάνο και ελπίδα, και ταξιδεύει όχι μόνο με το σώμα αλλά και την ψυχή του», μας λέει χαρακτηριστικά η συγγραφέας.
Αναπάντεχη, συγκινητική και καμιά φορά σκοτεινή, η ιστορία του Α ξεδιπλώνεται παράλληλα με την ανακάλυψη όχι μόνο ενός πολιτισμού, αλλά και της λαχτάρας του να ξαναζήσει τη ζωή στο έπακρο.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το οποίο ξεκινά από την Πελοπόννησο και διαρκεί εννέα μήνες, ο ήρωας έρχεται σε επαφή με την ελληνική κουλτούρα και φιλοξενία, μέσα από τους –φανταστικούς- χαρακτήρες που συναντά και τις ιστορίες που του αφηγούνται. Δεν είναι λίγες φορές, που μέσω του Α στην ουσία διαβάζουμε τις εντυπώσεις και την έκπληξη της ίδιας της συγγραφέως όταν έρχεται σε επαφή με τα ελληνικά ήθη και έθιμα.
Με αφορμή το, γεμάτο Ελλάδα, νέο της βιβλίο ζητήσαμε από τη Βικτόρια Χίσλοπ να μας περιγράψει την Ελλάδα που βλέπει με τα δικά της μάτια και να μας μιλήσει για το σπίτι της στα Κάτω Πατήσια:
«Είναι αυθεντική περιοχή τα Κάτω Πατήσια. Έχει ανθρώπους κάθε ηλικίας, ανθρώπους που έχουν έρθει από διαφορετικές χώρες και ανθρώπους που ζουν εκεί όλη τους τη ζωή. Επίσης, έχω και φίλους που μένουν εκεί κοντά».
Παράλληλα, μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα και εξαιτίας της αγάπης που τρέφει για την Ελλάδα σε συνδυασμό και με το Brexit, η συγγραφέας δηλώνει:
«Το θέλω πάρα πολύ να λάβω την ελληνική υπηκοότητα, αλλά δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο. Όσο για το Brexit νιώθω μεγάλο φόβο που θα φύγουμε από την Ευρώπη. Αν είχα την επιλογή να είμαι εδώ ή στην Αγγλία θα προτιμούσα να είμαι εδώ, στην Ελλάδα. Εμείς οι Άγγλοι, εξαιτίας του Brexit, ίσως να μην μπορούμε να ταξιδέψουμε ελεύθερα στο μέλλον και η αλήθεια είναι ότι ντρεπόμουν για τη χώρα μου εκείνες τις ημέρες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit».
Κλείνοντας την κουβέντα μας, η συγγραφέας μάς αποκάλυψε: «Θα συνεχίσω να γράφω για την Ελλάδα και ήδη υπάρχει ο πρώτος σπόρος για το επόμενο βιβλίο μου».
Περισσότερα στο βίντεο πιο πάνω.
*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο βίντεο είναι του φωτογράφου και συνοδοιπόρου της Βικτόρια Χίσλοπ στο ταξίδι αυτό, Αλέξανδρου Κακολύρη.
entertainment.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις