Παρενέργειες αναφέρουν ασθενείς που έχουν χάσει κιλά με βαριατρική
Με μακροχρόνια γαστρεντερολογικά προβλήματα και διατροφική δυσανεξία σχετίζεται η βαριατρική τεχνική της Roux-en-Y γαστρικής παράκαμψης, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Surgery.
Με μακροχρόνια γαστρεντερολογικά προβλήματα και διατροφική δυσανεξία σχετίζεται η βαριατρική τεχνική της Roux-en-Y γαστρικής παράκαμψης, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Surgery.
Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου «Slotervaart» στο Άμστερνταμ, με επικεφαλής τον Δρ Τομας Μποερλαγκε, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 249 ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκίας και οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε Roux-en-Y γαστρική παράκαμψη, δηλαδή μείωση της χωρητικότητας του στομάχου σε μέγεθος περίπου όσο ένα αβγό.
Δύο χρόνια μετά την επέμβαση, οι ασθενείς είχαν χάσει περίπου το 31% του συνολικού σωματικούς τους βάρους, κατά μέσο όρο. Αλλά συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου 295 παχύσαρκων που δεν είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση, οι πρώτοι ήταν πιθανότερο να υποφέρουν από δυσπεψία κι ανικανότητα ανοχής πολλαπλών τροφών.
Να σημειωθεί ότι στην αρχή της μελέτη το 2012, οι ασθενείς ήταν κατά μέσο όρο 46 ετών και το 45% αυτών είχε υπέρταση, ενώ το 29% διαβήτη. Οι ερευνητές ρώτησαν και τις δυο ομάδες για 16 διαφορετικά γαστρεντερολογικά συμπτώματα και διαπίστωσαν ότι η ομάδα της βαριατρικής είχε κατά μέσο όρο 2,2 συμπτώματα, ενώ η ομάδα ελέγχου 1,8.
Τα συχνότερα γαστρεντερολογικά συμπτώματα ήταν η δυσπεψία, μετεωρισμό, ρέψιμο, σκληρά ή μαλακά κόπρανα και «γουργούρισμα» στο στομάχι. Επίσης το 71% της χειρουργικής ομάδας είχε διατροφική δυσανεξία, συγκριτικά με το 17% της ομάδας ελέγχου.
Στην υποομάδα με την διατροφική δυσανεξία, οι μισοί είχαν αποστροφή σε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικούς τύπους τροφίμων και το 14% δήλωσε ότι η δυσανεξία τους δημιουργούσε προβλήματα.
Τα τηγανητά τρόφιμα, τα ανθρακούχα ροφήματα, τα γλυκά, οι πίτες και τα γλυκά ήταν τα πιο προβληματικά τρόφιμα. Επίσης, ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν προβλήματα με το παγωτό και τα πικάντικα φαγητά.
Η ομάδα ελέγχου αντιθέτως ανέφερε συχνότερα δυσανεξία στο γάλα και τα τηγανητά.
«Αν και η Roux-en-Y ήταν η δημοφιλέστερη τεχνική γαστρικής παράκαμψης όταν έγινε η μελέτη, σήμερα κυριαρχεί το ‘γαστρικό μανίκι’, που μειώνει το στομάχι στο μέγεθος μιας μπανάνας και έχει λιγότερες γαστρεντερικές παρενέργειες» σχολιάζει ο Αντρέι Κέινταρ από το Ιατρικό Κέντρο «Rabin» του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Χαβάη: Σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο
- Ιταλία: Η κυβέρνηση θέλει να ξαναρχίσει η μεταφορά αιτούντων άσυλο στα κέντρα της Αλβανίας
- ΗΠΑ: Στο νοσοκομείο με πυρετό εισήχθη ο Μπιλ Κλίντον
- Ιταλία: Ενέκρινε τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016