Κοιμηθείτε στη φύση και γλιτώστε από την αϋπνία, προτείνουν οι γιατροί
Ύπνο στην ύπαιθρο έστω για ένα σαββατοκύριακο προτείνουν αμερικανοί επιστήμονες για όσους υποφέρουν από αϋπνία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.
Ύπνο στην ύπαιθρο έστω για ένα σαββατοκύριακο προτείνουν αμερικανοί επιστήμονες για όσους υποφέρουν από αϋπνία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κινησιολογίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Κένεθ Ράιτ, εξέτασαν την υπόθεση ότι το τεχνητό φως του αστικού περιβάλλοντος απορρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου.
Σε δυο πειράματα που πραγματοποίησαν ένα τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο, οι εθελοντές κλήθηκαν να παραμείνουν σε χώρο κατασκήνωσης ενώ φορούσαν ειδικά ρολόγια που κατέγραφαν πόσο εκτίθεντο στο φυσικό φως. Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και το χειμώνα που οι μέρες είναι οι μικρότερες και ο ουρανός συννεφιασμένος, οι άνθρωποι κατά μέσο όρο δέχονταν 13 φορές περισσότερο φυσικό φως από ό,τι στο σπίτι τους.
Το βιολογικό ρολόι των εθελοντών ωστόσο επανήλθε στον φυσιολογικό ρυθμό και συγχρονίστηκε με τον κύκλο ανατολής-δύσης, δηλαδή μπορούσαν να κοιμούνται νωρίτερα και φυσικά να ξυπνούν νωρίτερα.
Οι ερευνητές αποδίδουν το αποτέλεσμα των πειραμάτων στα επίπεδα της μελατονίνης που μεταβάλλονται μέσα στο 24ωρο ανάλογα με το φως (φυσικό ή τεχνητό). Μετά την ολιγοήμερη παραμονή στην ύπαιθρο τον χειμώνα, όπως έδειξαν οι σχετικές αναλύσεις αίματος, τα επίπεδα της μελατονίνης των κατασκηνωτών άρχισαν να αυξάνονται κατά μέσο όρο περίπου δυόμιση ώρες νωρίτερα από ό,τι στην πόλη και οι άνθρωποι έτειναν επίσης να κοιμούνται δυόμιση ώρες νωρίτερα. Επιπλέον, κοιμούνταν 2,3 ώρες περισσότερο.
Ωστόσο, η επίδραση της κατασκήνωσης στον ύπνο, ήταν κάπως μικρότερη το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα (η μελατονίνη αρχίζει να αυξάνεται δύο ώρες νωρίτερα αντί για 2,6 ώρες στο χειμερινό κάμπινγκ). Πιθανώς αυτό συμβαίνει, επειδή το καλοκαίρι οι άνθρωποι περνάνε περισσότερο χρόνο εκτός κλειστών χώρων και έτσι εκτίθενται περισσότερο στο φυσικό φως από ό,τι το χειμώνα, συνεπώς το βιολογικό ρολόι τους είναι ήδη πιο συγχρονισμένο.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν κανείς δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει κάμπινγκ έστω και για ένα σαββατοκύριακο, τότε είναι χρήσιμο να ακολουθεί πιστά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στην πόλη, προσπαθώντας να πέφτει για ύπνο την ίδια περίπου ώρα, αυξάνοντας την έκθεσή του στον ήλιο στη διάρκεια της μέρας και μειώνοντας την έκθεσή του στο τεχνητό φως της νύχτας.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις