Αύξηση ανεπιθύμητων κυήσεων και εκτρώσεων μεταξύ των εφήβων
Όλο και σε νεαρότερη ηλικία ξεκινούν πλέον οι έφηβες τη σεξουαλική τους ζωής στην Ελλάδα, ενώ το 20-25% των εκτρώσεων αφορά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη της συστηματικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων στη χώρα μας. Η ιστοσελίδα prosexo.gr, με θεματολογία για την αντισύλληψη έχει ως στόχο να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση.
Όλο και σε νεαρότερη ηλικία ξεκινούν πλέον οι έφηβες τη σεξουαλική τους ζωής στην Ελλάδα, ενώ
το 20-25% των εκτρώσεων αφορά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη της συστηματικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων στη χώρα μας. Η ιστοσελίδα prosexo.gr, με θεματολογία για την αντισύλληψη έχει ως στόχο να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε η Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας (11 – 12 Φεβρουαρίου, Αθήνα), ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας/Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, Ειδικός Παιδογυναικολόγος, διευθυντής της Β’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αρεταίειο», Ευθύμιος Δεληγεώρογλου και ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού Νικόλαος Σαλάκος, σημείωσαν ότι τις τελευταίες δεκαετίες, είναι χαρακτηριστική η μείωση του μέσου όρου ηλικίας έναρξης των σεξουαλικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως.
Στις ΗΠΑ, το 42% των εφήβων ξεκινούν τις σεξουαλικές επαφές τους πριν τα 19 έτη, ενώ σε αναφορές άλλων μελετών, αυτό το ποσοστό αγγίζει το 71%. Στην Ελλάδα περίπου οι μισές έφηβες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή πριν τα 17 έτη, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών, είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα.
Στα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν και δεδομένα για ανεπιθύμητες κυήσεις και εκτρώσεις. Στις ΗΠΑ, περίπου 615.000 έφηβες κάθε χρόνο έχουν τουλάχιστον μια ανεπιθύμητη κύηση (συνολικά το 6% όλων των εφήβων), με το 26% αυτών να καταφεύγει στη μέθοδο της τεχνητής διακοπής κύησης. Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα για τις εκτρώσεις, ωστόσο υπάρχουν αναφορές πως ο ετήσιος αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 100.000-150.000, με το 20-25% αυτών, να αφορά νεαρά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών.
«Αυτά τα στοιχεία, μας κάνουν να συνειδητοποιούμε, ολοένα και περισσότερο, πόσο αναγκαία είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στην Ελλάδα, μια προσπάθεια, που αποτελεί προεξάρχοντα άξονα της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο για περισσότερο από 35 χρόνια», σημείωσε ο κ.Δεληγεώρογλου και πρόσθεσε πως υπάρχει παγκοσμίως προβλαματισμός για τα υψηλά ποσοστά των ανεπιθυμήτων κυήσεων και εκτρώσεων στην εφηβεία, παρά την ευρεία διάδοση και χρήση, τόσο του αντισυλληπτικού δισκίου, όσο και του προφυλακτικού.
Στην Ελλάδα, η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους έφηβους είναι η διακοπτόμενη συνουσία (40%), μετά ακολουθεί το ανδρικό προφυλακτικό, ενώ τα ποσοστά χρήσης του αντισυλληπτικού δισκίου αγγίζουν μόλις το 4%, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45%. Άλλες μέθοδοι, όπως το διαδερμικό αυτοκόλλητο, η ενέσιμη αντισύλληψη (DMPA), ο κολπικός δακτύλιος, το κολπικό διάφραγμα και το τραχηλικό κάλυμμα, έχουν μικρή έως μηδαμινή χρήση στη χώρα μας.
«Η χρήση της διακοπτόμενης συνουσίας που προτιμάται μεταξύ των εφήβων στην Ελλάδα, αναλογή σε 20% ανεπιθύμητης κύησης, ενώ δεν παρέχεται καμία προστασία από τα ΣΜΝ. Το ανδρικό προφυλακτικό, που αποτελεί τη δεύτερη χρησιμοποιούμενη μέθοδο μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας, πλεονεκτεί στην προστασία έναντι των ΣΜΝ, ενώ αγοράζεται εύκολα από τους έφηβους χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή», επεσήμαναν οι ομιλητές.
Το ποσοστό αποτυχίας του προφυλακτικού, όταν χρησιμοποιείται σωστά, είναι 2%, ενώ με την τυπική χρήση φτάνει το 18%, ποσοστό που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο στους εφήβους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι λιγότεροι από τους μισούς εφήβους που το χρησιμοποίησαν αρχικά στις σεξουαλικές επαφές τους, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν μετά από ένα χρόνο.
Όσον αφορά τις ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης, το αντισυλληπτικό δισκίο κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως, μολονότι τα ποσοστά του είναι πολύ χαμηλά στην Ελλάδα. Το ποσοστό αποτυχίας του με την ιδανική χρήση είναι μόλις 0,1%, ωστόσο η αναγκαιότητα καθημερινής λήψης αυξάνει αυτό το ποσοστό σε 6-8% μεταξύ των εφήβων. Μολονότι το κύριο μειονέκτημά του είναι η μη προστασία από τα ΣΜΝ, πλεονεκτεί στη βελτίωση των εμμηνορρυσιακών διαταραχών, της δυσμηνόρροιας, της ακμής και του δασυτριχισμού, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών.
health.in.gr
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
- Βασιλικές ίντριγκες, θεωρίες συνωμοσίας και μια «χαμένη» τιάρα ανεκτίμητης αξίας
- Υποθαλάσσια καλώδια: Στο «μάτι» των σαμποτέρ – Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο