Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η περίεργη προέλευση των Χόμπιτ της Ινδονησίας

Η περίεργη προέλευση των Χόμπιτ της Ινδονησίας

Οι «Χόμπιτ», οι μυστηριώδεις πυγμαίοι που ζούσαν στην Ινδονησία μέχρι πριν από μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια, περιέργως δεν κατάγονται από τους Homo erectus που ζούσαν την ίδια εποχή στην Ασία, αλλά από άλλο είδος που μάλλον έφτασε εκεί κατευθείαν από την Αφρική, δείχνουν οι τελευταίες αναλύσεις.

Οι «Χόμπιτ», οι μυστηριώδεις πυγμαίοι που ζούσαν στην Ινδονησία μέχρι
πριν από μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια, περιέργως δεν κατάγονται από
τους Homo erectus που ζούσαν την ίδια εποχή στην Ασία, αλλά από άλλο
είδος που μάλλον έφτασε εκεί κατευθείαν από την Αφρική, δείχνουν οι τελευταίες
αναλύσεις.

Τα πρώτα οστά των Χόμπιτ, οι οποίοι είχαν ύψος λίγο μεγαλύτερο από ένα μέτρο, είχαν αφήσει άφωνη τους ανθρωπολόγους όταν ανακαλύφθηκαν στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας το 2003 -άλλοι νόμιζαν ότι επρόκειτο για οστά νάνων που έπασχαν από κάποια ασθένεια, τελικά όμως η ερευνητική κοινότητα αποδέχτηκε ότι επρόκειτο για άγνωστο ως τότε είδος ανθρώπου, το οποίο βάφτισαν Homo florensiensis, ή «Άνθρωπο της Φλόρες».

Έκτοτε, η κυρίαρχη υπόθεση ήταν ότι ο H.florensiensis καταγόταν από τον Homo erectus, ο οποίος εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 2 εκατ. χρόνια και επιζούσε στην Ασία μέχρι πριν από μερικές εκατοντάδες ή δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Μόνο που η τελευταία ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Human Evolution, διαψεύδει αυτή τη θεωρία. Η διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε 133 σημεία του σκελετού του Χόμπιτ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για απόγονο του Homo erectus.

Περιέργως ο σκελετός παρουσιάζει ακόμα πιο «πρωτόγονα» χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στον Homo habilis, ένα μικρόσωμο συγγενή του ανθρώπου που κατάγεται από την Αφρική και δεν αποκλείεται να ζούσε την ίδια περίοδο με τον Homo erectus.

«Οι αναλύσεις δείχνουν ότι, στο γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπου, ο Homo floresiensis ήταν αδελφό είδος του Hοmo habilis. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα δύο είδη μοιράζονταν έναν κοινό πρόγονο» εξηγεί η Δρ Ντέμπι Άργκιου του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης.

Όπως φαίνεται ο Homo floresiensis είτε εμφανίστηκε στην Αφρική ή εξελίχθηκε στην Ασία από κάποιον συγγενή του Hοmo habilis που διαχωρίστηκε νωρίς από το ανθρώπινο εξελικτικό δέντρο, ίσως πριν από 1,7 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως λέει ο Μάικ Λι του Πανεπιστημίου της Φλάνδρας, «ο Homo floresiensis καταλαμβάνει μια πολύ πρωτόγονη θέση στο οικογενειακό δέντρο».

«Είμαστε 99% βέβαιοι ότι δεν σχετίζεται με τον Homo erectus και σχεδόν 100% σίγουροι ότι δεν πρόκειται για παραμορφωμένο Homo sapiens».

Παραμένει ωστόσο άγνωστο τι οδήγησε τους Χόμπιτ στην εξαφάνιση, πριν από περίπου 50.000 χρόνια.

Ίσως ήταν κάποια απότομη περιβαλλοντική μεταβολή, ίσως ήταν η άφιξη του Homo sapiens.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Must in

Πότε έρχεται στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό o Νέιθαν Μενσά

Στην τελική ευθεία μπαίνει η άφιξη του Νέιθαν Μενσά, στην Ελλάδα, για τον Ολυμπιακό – Πότε θα ενσωματωθεί στις προπονήσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο