Εξερευνώντας τον παράδεισο της Σαμοθράκης
Στον χάρτη των πολιτιστικών και πεζοπορικών προορισμών μπαίνει η Σαμοθράκη, μιας που εντάσσεται πλέον στο δίκτυο των Μονοπατιών Πολιτισμού της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι.
Στον χάρτη των πολιτιστικών και πεζοπορικών προορισμών μπαίνει η Σαμοθράκη, μιας που εντάσσεται πλέον στο δίκτυο των Μονοπατιών Πολιτισμού της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Η εν λόγω πρωτοβουλία μετρά δυο χρόνια και στόχο έχει την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του νησιού. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής έχει ξεκινήσει εκστρατεία crowdfunding. Παρόμοιες κινήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Πάτμο, στις Μικρές Κυκλάδες, στον Μαραθώνα και στο Μαίναλο.
Οι παρεμβάσεις στα παραδοσιακά μονοπάτια είναι ιδιαίτερα ήπιες και αφορούν στον καθαρισμό και στην παροχή πληροφοριών για τις διαδρομές, όπως για παράδειγμα ο βαθμός δυσκολίας και το μήκος. Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία, παρά τις αρχικές ανησυχίες των φορέων.
Τη μελέτη για τα μονοπάτια έκανε ο δασολόγος κ. Γιάννης Στεφανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί, ξεναγήθηκε από άκρη σε άκρη και κατέληξε στα οκτώ μονοπάτια του προτεινόμενου δικτύου.
Ο δήμαρχος του νησιού, κ. Θανάσης Βίτσας, μιλώντας στην Καθημερινή, αναφέρει ότι «αναζητούσαμε τρόπους να συνδέσουμε το άγαλμα με την πατρίδα», καθώς πολλοί είναι αυτοί που κοιτούν τη Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο, αλλά λίγοι αυτοί που γνωρίζουν το νησί προέλευσής της.
Τέλος, η κ. Καρλότα Μαρανιόν, το πρόσωπο της εκστρατείας και η γυναίκα που εγκατέλειψε τη δουλειά της στη Μαδρίτη το 2008 για να γίνει μόνιμος κάτοικος Σαμοθράκης, εξηγεί στην Καθημερινή ότι «θέλαμε να το κάνουμε μέσω crowdfunding για να εμπλακεί όσο γίνεται περισσότερο ο κόσμος έξω», τονίζοντας ότι «αν το φτιάξουμε μαζί, θα το προσέχουμε μαζί».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- IRIS: Όλα για το χαρτζιλίκι – Τι ισχύει
- «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στα λάθη» – Ο Ντέιβιντ Mπέκαμ έσπασε τη σιωπή του για τον Μπρούκλιν
- ΣΥΡΙΖΑ για Κούρδους Συρίας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην συναινεί σιωπώντας, όπως έκανε στη Γάζα
- Μακρόν: Γιατί φορούσε γυαλιά ηλίου στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
- Δασμοί Τραμπ: Το «μεγάλο μπαζούκα» της ΕΕ και ο κίνδυνος της αμοιβαίας εμπορικής καταστροφής
- Μισείς την δουλειά σου; Γιατί μία παρορμητική παραίτηση τον Ιανουάριο ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα

