Για συναντήσεις με τις ηγεσίες της περιοχής πηγαίνει στον Αραβικό Κόλπο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, στοχεύοντας σε υπέρβαση στην σφοδρή διπλωματική κρίση που έχει αποκλείσει το Κατάρ.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θεωρεί «τελειωμένους» τους όρους που είχαν προηγουμένως θέσει οι αραβικές χώρες στο τελεσίγραφό τους προς το εμιράτο -και οι ΗΠΑ, θέλοντας να αποφύγουν επιπτώσεις στη λειτουργία της βάσης τους αλλά και ενίσχυση του Ιράν, ζητούν λύση.

Ο Τίλερσον πρόκειται να συναντηθεί με τις ηγεσίες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και του Κουβέιτ (ο ΥΠΕΞ έχει διασυνδέσεις στην περιοχή από τις εποχές που ήταν στην ηγεσία της πετραλαϊκής Exxon Mobil).

Τις προηγούμενες ημέρες, το Κατάρ είχε απορρίψει τελεσίγραφο με 13 όρους που του είχαν θέσει οι αραβικές χώρες για να χαλαρώσουν τον κλοιό των κυρώσεων σε βάρος του. Μεταξύ τους ήταν να κλείσει το Κατάρ τον Al Jazeera και τουρκική στρατιωτική βάση στο εμιράτο.

Πριν τον γύρο συνομιλιών του Τίλερσον, η αμερικανική διπλωματία έδειχνε να απορρίπτει ως βάση εκείνο το τελεσίγραφο: Οι 13 όροι «έχουν τελειώσει», δήλωνε στο Reuters ο Ρ. Σ. Χάμοντ, σύμβουλος του αμερικανού ΥΠΕΞ, λέγοντας πως «δεν αξίζει να επιστρέψουμε σε αυτούς συνολικά, μόνο μεμονωμένα υπάρχουν κάποια πράγματα που ίσως μπορούσαν να λειτουργήσουν».

Το ταξίδι του Τίλερσον «αφορά την τέχνη του εφικτού», είπε ο Χάμοντ, θέλοντας να δείξει πως η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε συμπαραταχθεί με την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας στη διένεξη, αλλά οι ΗΠΑ ανησυχούν πως η κρίση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην επιχειρησιακή της δυνατότητα στα πλήγματα εναντίον της ISIS -στο Κατάρ οι ΗΠΑ χρησιμοποιηούν την αεροπορική βάση του Ουντέιρ, που είναι η μεγαλύτερη μονάδα τους στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον ανησυχεί πως οι εξελίξεις μπορέι να σπρώξουν το Κατάρ πιο κοντά στην σφαίρα του Ιράν καθώς η Τεχεράνη έχει υποστηρίξει το εμιράτο, ανοίγοντάς του διαύλους από θαλάσσης και αέρος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ