Τα τεχνητά γλυκαντικά ένοχα για παχυσαρκία, καρδιακή νόσο και υπέρταση
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μακροπρόθεσμα συντελούν σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, υπέρταση και καρδιακή νόσο, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο CMAJ (Canadian Medical Association Journal).
- Χάος για ένα εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα, ουρές και ταλαιπωρία
- EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
- Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μακροπρόθεσμα συντελούν σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, υπέρταση και καρδιακή νόσο, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο CMAJ (Canadian Medical Association Journal).
Η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόση και η στέβια έχουν γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια αλλά όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τέτοια μη θρεπτικά συστατικά έχουν αρνητικές επιδράσεις στον μεταβολισμό, το μικροβίωμα του εντέρου και την όρεξη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα θέλησαν να μελετήσουν καλύτερα το θέμα αξιολογώντας στοιχεία από 37 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 400.000 άτομα, για κατά μέσο όρο 10 χρόνια.
Μόνο επτά από τις μελέτες ήταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες και αφορούσαν 1.003 άτομα που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έξι μήνες, κατά μέσο όρο.
Οι έρευνες συνολικά δεν τεκμηρίωναν διαρκή επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών στην απώλεια βάρους και οι μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης αναδείκνυαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και υψηλότερου κινδύνου αύξησης του βάρους και παχυσαρκίας, υπέρτασης, διαβήτη, καρδιακής νόσου και άλλων προβλημάτων υγείας.
«Παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια άτομα καθημερινά καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, σχετικά ελάχιστα άτομα έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες γι’ αυτά τα προϊόντα. Εμείς παρατηρήσαμε ότι τα στοιχεία από κλινικές μελέτες δεν αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι υπάρχουν οφέλη ως προς τη διαχείριση του βάρους», σχολιάζει ο Δρ Ράιαν Ζαριτσανσκι, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα.
Και η Δρ Μεγκαν Αζαντ, επίσης επίκουρη καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο συμπληρώνει ότι «χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών μέχρι να μπορέσουμε να αποφανθούμε για την πλήρη επίδρασή τους στην υγεία μας». Η Δρ Αζαντ ήδη διεξάγει μελέτη για το πώς η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το βάρος, τον μεταβολισμό και το εντερικό μικροβίωμα των νεογνών.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις