Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα τεχνητά γλυκαντικά ένοχα για παχυσαρκία, καρδιακή νόσο και υπέρταση

Τα τεχνητά γλυκαντικά ένοχα για παχυσαρκία, καρδιακή νόσο και υπέρταση

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μακροπρόθεσμα συντελούν σε αύξηση του σωματικού βάρους και  παχυσαρκία, υπέρταση και καρδιακή νόσο, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μακροπρόθεσμα συντελούν σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, υπέρταση και καρδιακή νόσο, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόση και η στέβια έχουν γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια αλλά όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τέτοια μη θρεπτικά συστατικά έχουν αρνητικές επιδράσεις στον μεταβολισμό, το μικροβίωμα του εντέρου και την όρεξη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα θέλησαν να μελετήσουν καλύτερα το θέμα αξιολογώντας στοιχεία από 37 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 400.000 άτομα, για κατά μέσο όρο 10 χρόνια.

Μόνο επτά από τις μελέτες ήταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες και αφορούσαν 1.003 άτομα που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έξι μήνες, κατά μέσο όρο.

Οι έρευνες συνολικά δεν τεκμηρίωναν διαρκή επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών στην απώλεια βάρους και οι μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης αναδείκνυαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και υψηλότερου κινδύνου αύξησης του βάρους και παχυσαρκίας, υπέρτασης, διαβήτη, καρδιακής νόσου και άλλων προβλημάτων υγείας.

«Παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια άτομα καθημερινά καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, σχετικά ελάχιστα άτομα έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες γι’ αυτά τα προϊόντα. Εμείς παρατηρήσαμε ότι τα στοιχεία από κλινικές μελέτες δεν αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι υπάρχουν οφέλη ως προς τη διαχείριση του βάρους», σχολιάζει ο Δρ Ράιαν Ζαριτσανσκι, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα.

Και η Δρ Μεγκαν Αζαντ, επίσης επίκουρη καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο συμπληρώνει ότι «χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών μέχρι να μπορέσουμε να αποφανθούμε για την πλήρη επίδρασή τους στην υγεία μας». Η Δρ Αζαντ ήδη διεξάγει μελέτη για το πώς η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το βάρος, τον μεταβολισμό και το εντερικό μικροβίωμα των νεογνών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

InView

Δυο στους τρεις Έλληνες περνάνε με κόκκινο – Τι έδειξε έρευνα

Με ιδιαίτερα προβληματικό τρόπο φαίνεται ότι οδηγούν οι Έλληνες, καθώς σύμφωνα με έρευνα η πλειονότητα περνάει με κόκκινο φανάρι, μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2024